Aurinko 2021

Aloittaja cmas, 03.03.2021, 16:57:54

« edellinen - seuraava »

Kuukatti

Kiitos Timo, huikean hienot kuvat sinullakin! Tuo linkki oli minulle vielä uusi, kiitos Petri!

Tänään lauantaina pääsi vielä kreivin aikaan ikuistamaan auringonpilkun auringon reunalla. Kalustana hyväksi koettu TS102 ED linssikaukoputki ja Lacertan aurinkokiila, ZWO 174MM kamerana. Kamera ehti taas pyörähtämään miten sattuu kuvaajan pyöritellessä kiilaan lisättyä polarisaatiosuodatinta, jolloin kuvan saa kirkkaaksi tai himmeämmäksi. Toisaalta valotusajat pitenee, siinä missä tuimempi himmennys tuntui auttavan reunalla köröttelevien pilkkujen yksityiskohtien maanittelussa. Tätä pitää vielä tutkia yrityksen ja erehdyksen kautta lisää.


Hieman kieli poskessa harjoiteltu terävöitystä ja kohinan poistoa Topaz Labsin kahdella eri ohjelmalla, Sharpening AI ja Denoise AI  :tongue: .

Tässä viisinkertaisella barlowilla WL.

{alt}

Kokonaiskuva antaa kuvan sijainnista. Hiljaista on.

{alt}
Petrus Kurppa

PetriKe

Upeita kuvia!!

Siellä on jo uusi pilkkuryhmä 2827 muodostunut pinnalle, joten ei muuta kuin takasin kuvaamaan.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Mikko_L

No tässä on, pitkästä aikaa laitoin kameran kiinni putkeen.  QHY5L-II-M, Baader Solar Continuum, Lacerta kiila, Takahashi FC-76.  Iso kuva suoraan (pieni on kenno kamerassa) ja toinen Baader Hyperion Zoom Barlowilla ja kuvatessa rajattu 400x400 (tällä tavlla sain jo 50fps tästä USB2.0-kamerasta).  10% ruuduista ja Autostakkertin autoterävöitys.

(edit: tein vielä vihreän version kun tuollaiseltahan se näyttää Solar Continuumin läpi)

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Kuukatti

Sunnuntaina hemmoteltiin hyvällä kelillä ja uusilla auringonpilkuilla.

5x barlow-linssi. Lacerta aurinkokiila. TS102 f/11. uusi pilkkuryhmä 2827!



En löytänyt suomenkielistä vastinetta termille "pore"? Niitä olisi myös näkyvissä. 2.5x barlow.



Petrus Kurppa

Disco Volante

Visuaalisessa tarkkailussa "pore" on "huokonen" joka on suora käännös. Nykyään luokitellaan aktiivisen alueen mukaan oma numero eikä siinä välttämättä ole mukana oikea auringonpilkku missä on Umbra ja Penumbra. AR tarkoittaa "Active Region" ja se tarkoittaa vain että alueella on jotain normaalista poikkeavaa. Usealta menee alueiden numerointi sekaisin. Esimerkiksi 2824 joka purkautui tusinan verran kahdessa vuorokaudessa on vain lyhenne, oikea nimi on AR12824. Se ei ole AR2824, sellainen ehkä oli joskus 1800-luvulla.

Aktiivisien alueiden numerointi hoitaa http://sidc.oma.be/
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

Kuukatti

Kiitos täsmennyksestä!

Maanantain pilkkujahtia. Kuvaushetki jäi lyhyeksi, joten kameran asento ei ollut optimaalinen. Keli oli todella kehno 5x barlowin käyttämiseen.



Petrus Kurppa

Disco Volante

Aamuinen aurinko ja alue 2827. Latituudi on noin 20 paikkeilla. Mihin sinulla auringolla on niin kova hoppu? Tätä menoa niin huippu on jo 2023.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

Kuukatti

Keskiviikkona sai nauttia auringosta sen mitä pilvet antoi myöten. Leikittelin kahdella barlowlinssillä, joka yllättävää kyllä tarjosi jonkinlaisen kuvan. Täytyy kokeilla toisenkin kerran paremmalla ajalla ja pienemmillä tehoilla.

image uploading





Televue powermate barlow 5x


12.5x-barlowkombo (Televue powermate barlow 5x + TV 2.5x)


Vetyalfa: Lunt60THa single stack, ZWO ASI174MM, Televue powermate barlowlinssi 2.5x (koko kehän kuvassa ei barlowia). Näkyvä valo (WL): TS102 ED linssikaukoputki f/11, Lacerta aurinkokiila, ND3 suodatin, polarisaatiosuodatin, IR UV suodatin, Televue powermate barlowlinssi 5x; 12.5-kertaiesssa ensin 5x barlow linssi, jonka edessä 2.5x barlow-linssi. Lisäksi Televuen T2-adapteri.
Petrus Kurppa

Kuukatti

Uuden kameran hätäinen ensivalo puolipilvisenä perjantaina. ZWO ASI178MM ensitestissä.

Petrus Kurppa

wm-x

On kyllä käsittämätöntä miten nättiä jälkeä kuukatti saat. Olen ilolla ihastellut kuvia täällä. Alkaa jo olla homma aika hyvin hanskassa monella. Kuukatilla on upeita kuvia nyt tullut. Paljonko noihin vaaditaan käsittelyä?

Mietin että miten tavallisella esim 3nm ha suodattimella saa aikaiseksi esim normaalin kalvon kanssa? Voiko sitä käyttää tai onko siitä mitään hyötyä?

Kuukatti

Kiitos! Käsittelyä tulee tehtyä aurinkokuvissa helposti liikaakin, kuten tämän päiväisessä versiossa... Näiden kuvien kanssa pitää vain löytää ajan kanssa se oma tulkintansa. Alla esimerkki miten alussa mustavalkoinen pinottu kuva muuttaa muotoaan ja rajautuu lopulliseen versioon.



Itse käytän ohjelmia imPPG ja Gimp kuvien käsittelyyn. Topaz labsin Sharpen Ai ja Denoise AI on hyödyllisiä, joskin maksullisia ohjelmia.

Aurinkokuvien jälkikäsittely on aika virtaviivaista ja helpohkoa, kun harjoitusta kertyy. Kokeneemmilta harrastajilta on tullut hyviä vinkkejä.

Vetyalfan kuvaamiseen tarvitaan dedikoitu aurinkokaukoputki tai Quark tai vastaava kokoonpano, tuo 3 nm ha suodatin ja aurinkokalvo ei ikävä kyllä riitä.
Petrus Kurppa

PetriKe

Aurinko eilen 6.6. kuvattuna SW 200 Newton + Komakorjain + ZWO ASI533MC Pro + Astrosolar-kalvo.

Kuvankäsittely: Autostakkert + Photoshop

Ja vielä linkki kuvaan, koska kuva ei nyt jostain syystä näy kaikilla selaimilla: https://www.kehusmaa-astro.com/wp-content/uploads/2021/06/2021-06-06-0813_9-CapObj.jpg

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Kuukatti

Hieno Kuva Petriltä! Olen itsekin oppinut arvostamaan WL kuvia, nyt komeat pilkut ovat kiitäneet pitkin pintaa tämän tästä.

Tänään oli todella näyttävä ja hieno purkaus vetyalfan puolella. Palaan asiaan, jos saan irti vähän parempaakin aineistoa. Ehdottomasti omalta osaltani kauden suurin ja näyttävin purkaus. Piti oikein kokeilla useampi kamera ja barlow läpi, kun en meinannut uskoa näkemääni.

Lunt60THa ST, ASI178MM.
Petrus Kurppa

cmas

Tämä on purkauksen koon suhteen kyllä hieno taltiointi. Gongissa näkyy esim El Teidellä, että tuo on ollut alle 30 min ilmiö. Olet ollut juuri oikeaan aikaan kuvaamassa  :azn:

Kuukatti

Kiitos Tommi!

Pienen teknisen taistelun jälkeen pääsin kuikuilemaan koko päivän dataa. Autostakkert ei ilmeisemmin sietänyt suuria tiedostoja, ASI178MM ja 16 bittinen SER ei ollutkaan niin hyvä idea...

Vastoinkäymisistä huolimatta päivän purkauksesta löytyy dataa alusta loppuun! Tässä alkupuolelta. Aluksi purkaus olikin hämmentävän kirkas, loppua kohti himmeni kuin hyvä huumori aamuyöstä.

Keskiviikon toinen ihme oli tyyni ja rauhallinen päivätaivas iltapäivällä.

Petrus Kurppa