Aurinko 2021

Aloittaja cmas, 03.03.2021, 16:57:54

« edellinen - seuraava »

cmas

Olevinaan en nähnyt tälle vuodelle avattua keskusteluketjua. Jos semmoinen kuitenkin löytyy, admin voisi siirrellä tämän oikeaan osoitteeseen.

Ajanpuutteen vuoksi myydyn kaluston johdosta olen siirtynyt Quark-kuvauksesta valkoiseen valoon ja käytän teleoptiikkaa normaalin kameran kanssa. Quark on toki tallessa, mutta sen perään ei kyllä viitsi alkaa sovitella normaalia kameraa, kun siitä ei mitään hyvää seuraa  :grin:

Tein tuossa joku päivä sitten vähän testiä Baaderin AstroSolar-kalvon voimin. Kyllähän tämä näinkin käy, ja jopa yllättävän hyvin saa tuota detailia kaivettua kuitenkin esiin sen verran, että ihan ei kuva näytä pelkältä tasaiselta kiekolta. Kuvat saa klikkaamalla isommaksi.





cmas

AR2806 ja AR2807 4.3.2021. Olen huomannut tulleeni kamalan laiskaksi: tarkensin automaattitarkennuksella auringon pintaan ja lukitsin tarkennuksen siihen. Sähköisellä sulkimella 1237 ruutua sarjatulella ilman seurantaa ja siitä 10 % parhaista pinoon. Tämä alkaa vaikuttaa pelottavan helpolta touhulta  :rotfl:


Pappis

Kyllä sitä hyvällä kelillä on helppoa olla laiska...

cmas

#3
Lainaus käyttäjältä: Pappis - 05.03.2021, 17:26:31
Kyllä sitä hyvällä kelillä on helppoa olla laiska...

Aika samantyyppistä nuo auringonkuvauskelit on näillä maltillisilla polttoväleillä. Eikä se kerrostalon pihasta suoraan talon katon yli kuvaaminen mitään paranna. Mutta yleisesti aamulla / aamupäivällä aurinkokuvauksessa on omien kokemusten mukaan parhaat kelit. Keskipäivä ja iltapäivä on kovin usein melkoista kiehuntaa.

cmas

Jatkan yksinpuhelua  :cheesy: Pitäisi koettaa vakioida tuo käsittelyprosessi, niin saisi samantyyppistä kuvaa helpommin pihalle. Tämä kuvattu siis 8.3.2021 ja isommaksi taas klikkaamalla.


einari

Vähän on ollut kylmä (ja aurinko liian matalalla) Ha-putkella kuvailuun.
Mutta hienoja nämä kuvat.
Älä lopeta !  :cool:
___
Tapio

cmas

Eilen työpäivän loppuessa ajoissa kävin kerrostalon roskisten vieressä kuvaamassa vielä puiden yläpuolella näkyvää aurinkoa. Pinossa parhaat 5 % yhteensä 1191 rawista ja pari erilaista käsittelyä. Lisätietoja ja isompi näkymä kuvia klikkaamalla.




einari

Näissä saa kyllä kameran suljin kyytiä.
Oletko kokeillut vertailua että teet pienemmästä sarjasta pinon ?

Hieman ihmetyttää kun valkoisesta valosta kyse tuo vaalea rengas reunalla (Ha-tyyliin).
___
Tapio

cmas

Tuo ylemmän kuvan osittainen invertointi aiheuttaa sen renkaan. Tausta olisi tuossa kuvassa vaalea, mutta leikkaan sen pois ja korvaan mustalla (helppo tehdä, koska protuja ei valkoisessa valossa näy). Näyttää paremmalta noin. Renkaan saisi pois, jos jaksaisi rajata pikselin tarkkuudella ja hieroa rajausta lisää. Tykkään vaan itse, että koko kiekko näkyy.

Käytössä on sähköinen suljin, joten mekaniikkaa tuo ei rasita yhtään. Ei tommosta ilkeä mekaanisella sulkijalla hakkuuttaa. Kuvaan myös ötökkämakroja kesällä sähköisellä sulkijalla, vaikka niissä pinoissa onkin yleensä vain "yhden bufferillisen" verran kuvia eli Sony A7iii:n tapauksessa noin 100 rawia.

Kai sitä vertailua voi tehdä, mutta kysymys kuuluu miksi, kun sähköinen suljin nakuttaa eikä tuossa datan keräämisessä mene kuin 4-5 min. Tuolla skaalalla / polttovälillä ei pinnassa ehdi tapahtua vielä mitään kuvaa blurraavaa

Kuukatti

#9
Viime marraskuussa foorumilta ostettu aurinkokaukoputki pääsi tänään ensimmäistä kertaa ulos, kiitos lämpimän kevätpäin. Vähän liikaa uutta laitteistoa yhdelle kertaa, sillä kokeilin samalla ensi kertaa uutta Ioptronin AZ pro jalustaa. Ensimmäiseksi kuvaksi olen tähän ihan tyytyväinen, en vielä osannut yhdistää kuvaan protuberansseja, joita oli kuvaushetkellä useampi nähtävillä. Kokeiliin nopeasti myös double stackkia, mutta se vaatinee niin ikään vähän paremman ajan.

Lunt60THa ST, ASI174MM. Kuvissa single stack.



Yritin venytellä kuvaa, hieman sai protuja esiin.

Petrus Kurppa

cmas

25.3.2021 näytti valkoisessa valossa alla olevalta. Ilmeisesti AR2811 ja AR2812 näkyvissä.


Kuukatti

Kissan vastalauseista huolimatta lopetin pihalla paaseerauksen etuajassa, jotta pääsisi kokeilemaan uudestaan auringon kanssa. Pilvet kaikkosivat onneksi tyystin, kun aurinko tuli koivun takaa esiin. Kiitos cmas hyvistä neuvoista, nyt tuli jo protutkin näkyviin yhdellä kuvalla.

Nopeasti kyhätty otos kuvauksen jälkeen, täytyy uppoutua aiheeseen ajan kanssa. Ja ennen kaikkea niihin ohjeisiin, kyllä jo vähän testailin uutta ohjelmistoa  :grin:

Jatkoin kokeilua myös double stackin kanssa ja kävin läpi eri kameroita arsenaalistani. Enemmän tietää, kun saa datan käsiteltyä. ASI120MM ilmeisesti kärsii Newtonin renkaista.

Lunt60, ASI174MM, single stack.

Petrus Kurppa

Kuukatti

Uutteran harjoittelun jälkeen alkaa jo vähän kirkastua aurinkokuvauksen kommervenkit. Auringonpilkku AR2812 näkyy pienenä mustana pisteenä aktiivisen alueen (valkoinen laikku) vieressä.

Kahden kuvan mosaiikki, Lunt60Tha single stack, ASI174MM. Televue Powermate barlow-linssi 2.5x. Kuva lauantailta 27.3.2021.

Petrus Kurppa

cmas

Hyvä hyvä! Kunhan saat double stackin viriteltyä kohdalleen olisi mukava nähdä myös koko kiekko. Joskus on tullut mietittyä, että miten paljon paremmin sillä irtoaa detailia single stackiin verrattuna. Kunnollisia vertailuja on kovin vähän saatavilla tai sitten ei ainakaan ole pelkkää pinottua kuvaa tarjolla, jotta voisi omin prosessointitottumuksin väännellä kuvia.

Jokos muut on kaivelleet h-alfa-kalustoa esiin?

einari

Lainaus käyttäjältä: cmas - 29.03.2021, 21:40:07

Jokos muut on kaivelleet h-alfa-kalustoa esiin?

Puoli vuotta sitten kuvailin viimeksi Luntilla.
Tässä rauhallisesti odotellaan kunnon roihuja tai pilkkuja...
___
Tapio