Aurinko 2021

Aloittaja cmas, 03.03.2021, 16:57:54

« edellinen - seuraava »

Petrus

Päivän puuhasteluna Luntin CaK suodattimen ensivalo TS102ED linssiputkella. Jalustan suuntaus ei ollut ihan kohdillaan, joten kuviin tuli ikävää liike-epäterävyyttä. Helppo käyttää, mitään säädettävää kun ei ole ruuvien lisäksi. WL-kuvassa uusi auringonpilkku tekee tuloaan reunalta.Petrus Kurppa

cmas

#166
Miten pitkä valotusaika tuossa oikein on, jos se aiheuttaa sumentumista? Yleensä lucky imaging ei kärsi napasuuntauksesta yhtään. Erityisesti CaK:n kanssa seeing on se, joka sumentaa kuvaa ja kuvaaminen vaatii käytännössä aamun / aamupäivän hyvät hetket ja tarkennuksen kohdalleen.

Espoossa on nyt ollut useampi päivä joko pilvistä tai taivaalla koko ajan ohutta huttua, jonka läpi ei viitsi kuvata. Hyvä, että jossain on taivas kirkkaampi :)

Edit: Onkohan tämä ensimmäinen Luntin CaK-moduuli tällä palstalla?  :azn: Ja Espoossa taas ohutta huttua koko taivas täynnä. Kalusto saa taas lepäillä rauhassa...

Petrus

Tämä oli lähinnä valistunut arvaus, saattoi olla vika peräisin muustakin syystä.  Näissä on lyhyet valotusajat. Tänään piti kokeilla uudestaan, mutta pilvet tuli juuri eteen kun kaikki oli valmista. Aamuaurinkoa odotellessa, kellonaika oli CaK-kuvaukseen ehdottomasti väärä  :grin:

Jottei nyt mene vallan jaaritteluksi, niin tässä eiliseltä vielä lähikuva CaK-moduulilla. Negatiivikuva, orientaatio mitä sattuu. Televue powermate barlow 2.5x, ASI174MM.

Petrus Kurppa

Timo Kantola

Kyseinen pilkkuryhmä on AR12842
Timo Kantola

Petrus

#169
Kiitos lisäyksestä Timo!

Pääsin sittenkin kuvamaan tuoreen kuvan sunnuntailtakin. Pilvet oli edelleen riesana, mutta hätäinen kyhäelmä päivän ratoksi. Lunt 60THa ST, ASI178MM.

Petrus Kurppa

cmas

Eilen 12.7. katselin, että taivas aukesi ohuesta pilvihötöstä vähän ennen klo 13, joten päätin kiikuttaa kamppeet tuohon pihalle. Pistin laitteiston ottamaan automaattisesti dataa talteen ja pysyttelin pyörävaraston varjossa kuumuuden vuoksi. Kasailin tuloksista animaatiot musta-valkoisena ja väritettynä sekä käsittelin yhden ruudun vielä erikseen still-kuviksi.

Loppupuolella sessiota taivalla liikkui taas ohutta pilveä ja utua. Lisäksi voi hyvinkin olla, että kaluston tarkennus muuttui lämpötilan vaikutuksesta, vaikka tiedänkin, että kalustoni pystyy ottamaan näitä täyden kiekon animaatioita ilman tarvetta säätää tarkennusta, jos kuvaan aamuisin seeingin ollessa parhaimmillaan ja lämpötilojen pysyessä vielä maltillisina. Kasasin animaatiot kuitenkin kaikista ruuduista, kun tuli lähdettyä tälle linjalle.

Mitään ihmeelistä ei Auringossa näyttänyt tapahtuvan, koko animaatiokin on varsin rauhallinen, vaikka siinä pientä liikettä näkyykin esim. tuossa noin klo 5 suunnassa olevassa protussa. Mieleen tuli rauhallinen päivä ja tuulessa heiluvat palmut :D Still-kuvat saa isommiksi klikkaamalla, animaatiot on jo täydessä koossa suoraan.

Hieman kuvausdetaileja:
Yhteensä 43 videota, jokaisessa 3000 ruutua. Yhteensä dataa tuli noin 186 GB SER-formaatissa ja on 129 000 ruutua. Kuvattu aikavälillä 12:50:39 - 13:47:17. Pinosin jokaisesta videosta parhaat 60 % eli 1800 ruutua. Animaatiossa on siis yhteensä 77 400 ruutua jaettuna 43:een osaan. Käsittely tehty taas tavanomaisin työkaluin eli pinoaminen AS3:lla, vääntely ja kääntely ImPPG:llä ja animaatiot + värit Photoshopissa. Kalustona Baader D-ERF / Sharpstar 61 EDPH ii / Chromo Quark / Lyhennin / ASI174 mm. Seeing oli iltapäivällä huono ja naapurikerrostalon katon yli kuvaaminen ei varsinaisesti kyllä auta asiaa. Baader D-ERF / Sharpstar 61 EDPH ii / Chromo Quark / Lyhennin / ASI174 mm / Skywatcher SolarQuest.
Erik Pirtala

Kaunista jälkeä. Aurinkokuvaamisen taso Suomessa on ampaissut raketin lailla

cmas

Kiitokset omalta osaltani Erikille. Mukava, kun itsekin pääsi muutaman vuoden tauon jälkeen kuvaamaan aurinkoa ja että täällä on näinkin aktiivista sakkia nyt. Taitaa olla jo nyt yksi pisimmistä vuosittaisista auringonkuvauskeskusteluista täällä ja kautta on vielä mukavasti jäljellä :)

Kävin eilen pilvien välistä kuvailemassa taas hieman ja kasasin tuloksista myös animaatiot. Nyt vaan huomaa sen, että kuuma keli aiheuttaa selvän tarkennuksen vaeltelun kaluston lämmetessä, joten ei auta muu kuin alkaa tarkennella enemmän videoiden välissä. Omassa tapauksessani videoiden välillä on 60 sekuntia, joten siinä välissä pitää sitten ruuvailla näkymät kohdalleen jos nyt ei joka videossa, niin ainakin muutaman videon välein. Tätä varten pistin Sharpstariin kiinni tuon DIY-fokkarin, jossa pyörii Arduino ja kirjaimellisesti alle euron kiinalainen moottori. Välyksiä on niin paljon, että DS-miehet ja -naiset heittäisi tuon jontkaan, mutta lucky imagingissä tämä ei ole niin justiinsa, joten työkaveriani lainatakseni "vain halvin on kyllin hyvää"  :rotfl:

Alla siis loppua kohti pehmeäksi / epätarkaksi muuttuva animaatio värillisenä ja mustavalkoisena sekä parit still-kuvat. Aika leppoisa meininki oli taas auringossa eikä mitään isoja purkauksia näkynyt kuvausaikavälillä 09:48:15 - 10:44:14. Vähän turhan tarkka rajaus piti tehdä, kun alt-az-jalusta ei rotaatiota tee ja SolarQuest ei ole seurannan osalta se ihan tarkin jalusta kuitenkaan.
einari

Edellisen maksimin aikaan jaksoi olla aktiivinen Taivaanvahdissa ( jos oikein muistan niin mulla oli Vahdin ensimmäinen auringon Ha kuvakin) ja täälläkin.
Muutaman kuvan tänä vuonna heittänyt Vahtiin, mutta jospa yrittäisi täälläkin aktivoitua.

Mutta hienoa että nyt on noussut uudempaa aurinkokuvauksen sukupolvea.
Ja jälki on hienoa.
___
Tapio

Petrus

Kiitos ja kumarrus minunkin puolestani. Lauauntain aurinkokuvat:


Petrus Kurppa

CSB

Aurinko tänään

cmas

Oman setin tulokset tältä aamulta: Animaatiot + still ja loppuun linnun ohilento ja (huono?)huumorikuva  :rotfl:Tästä linkistä auki video "ohilennosta", yllättävän sulavaa liikettä tulee, kun kuvaa reilut 160 fps. Tämä ei siis ole pinottua materiaalia, mutta raakavideosta napatut ruudut on käsitelty kyllä kevyellä kädellä ImPPG:ssä ja väritetty Photarissa: https://flic.kr/p/2mcriu1

Imperial shuttle landing on the Sun?  :wink:

einari

On kyllä siistin näköinen tuo linnun ohilento.
___
Tapio

Petrus

Sunnuntain aurinkokuvat. Lunt60THa ja ZWO ASI178MM.


Petrus Kurppa

cmas

#179
Minäkin pääsin eilen kuvaamaan. Hieman oli utua taivaalla, mutta kun antoi auringon nousta taivaalla korkeammalle tilanne vähän parani. Protuissa ei ollut kovinkaan paljon tapahtumaa, mutta kiekko lienee aktiivisin kokonaisuus, jonka olen tällä kaudella saanut kennolle saakka. Alla väritetty ja mustavalkokuva yhdestä videosta ja sen jälkeen nippu animaatioita. Ensimmäinen animaatio on esitetty 43 fps:llä, jotta siitä näkee helpommin missä kaikkialla kromosfäärissä on liikettä. Toinen mustavalkoinen animaatio ja väritetty animaatio ovat 30 fps:llä esitettyjä.

Valitettavasti Alt-Az-jalusta aiheuttaa näiden kanssa nyt pientä haastetta. Jos kroppaan animaation niin, että reunojen liike jää pois, kroppaan samalla jo kiekkoa. Tähän ei ole omalla jalustallani lääkkeeksi tarjota kuin lyhyempien animaatioiden tekeminen tai sitten vielä hieman lisää loittoja lyhentimen ja kennon väliin (mutta jälkimmäinen huonontaa kuvanlaatua testien perusteella). Jätin nämä nyt sitten tämmöisiksi, joissa tuo raami pyörii mukana, vaikka olisihan noihin voinut pistää yhden ison mustan ruudun taustalle. Pahoittelun, jos toteutus aiheuttaa oksennusrefleksin. Ehkä mietin parempaa toteutustapaa jatkossa.

Edit: Pistin mustat taustat, kun ei tuon kanssa pystynyt elämään vellomatta itsekritiikissä.