Maksimisuurennukset

Aloittaja turboruuvi, 17.01.2021, 16:23:36

« edellinen - seuraava »

turboruuvi

Ajattelin, että Suomen oloja voisi ehkä yrittää kartoittaa kyselemällä maksimisuurennuksista, eli

Mikä on suurin käyttämäsi suurennus, josta on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa?
(Eli paljonko suurennusta Suomen seeing yleensä kestää?)

Itse en osaa vielä sanoa. Mulla on ollut putki kesäkuun alkupuolelta lähtien, ja kun illat alkoivat tummua ilmestyivät pilvet, joten en ole juuri saanut mahdollisuutta kokeilla.

mistral

Olen katsonut kuuta 480x suurennoksella, siihen on 2 syytä. Ensinnä sattui olemaan rauhallinen ilmakehä ja toiseksi isolla suurennoksella kuun pintakirkkaus himmeni siedettäväksi. Jos liian kirkkaana katselee kuuta, ei se tee hyvää silmälle. Itsellä on 250mm peiliputki.

Jussi Halttunen

Harvoin on pystynyt yli 200 x suurennusta käyttämään. Kerran onnistui Maksutovilla Jupiterin ja Saturnuksen katselu 300x Kymmentuumaista Dobsonia en ole vielä päässyt kokeilemaan jatkuvan pilvisyyden takia. Näyttää siltä, että ei ennen huhtikuuta taida onnistuakaan.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Tane

 Viimeksi kun Jupiter ja Saturnus olivat vielä kelvollisessa katselukorkeudessa viimevuosikymmenen alkupuolella(Jupiter vähän myöhemminkin 2015) katselin niitä 160f8 triplet apolla(fpl-53 lasi) yleensä 250x suurennoksella. Parhaimmillaan noin 300x hyvällä seeingillä. SW 300f5 newtonilla sai joskus olla 350x mutta kuva ei ollut koskaan ihan yhtä terävä kuin linssiputkella. En epäile kuvan terävyyttä kunnon peilillä varustetulla newtonilla.
Keskiverto noilla laitteilla oli noin 150-200X suurennos, eli ehkä puolet mitä niistä saisi eikä silloin kiinnostanut jatkaa katselua. Kelit määrää.
Celestron C14,

turboruuvi

Hyvä tietää, kun mulla on ollut 300 mm peiliputki viime kesästä lähtien, eivätkä kelit juuri ole sallineet tihrustelua.
Jos vielä jonain päivänä hyvähkö keli yllättää, pitäisi saada hyödynnettyä tilaisuus.