Helmikuu 2021

Aloittaja Timi, 14.02.2021, 19:25:19

« edellinen - seuraava »

Timi

Maatamoa oli näkyvissä iltamassa.


Jussi Halttunen

Helmikuun kuu 17.2.2021. Vaihe 29 % Kasvava sirppi. SW Skyliner 254/1200 Dobson 48 x Kuvattu okulaarin läpi kännykän kameralla.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Ari Haavisto

Siellähän näkyy Jussilla mukavasti terminaattorilla kohteita ja hyvin nuo mare-alueen harjanteet.

Tässä sitten aivan eri tekniikalla otettu kuva samalta illalta. Keli ei liikoja lupaillut, mutta olipahan melkein pilvetöntä, joten päätin kokeilla kuvata yhdistelmällä Televue Powermate 2x + Televue Paracorr 2. Tällä ja ASI183MM:lla pääsi siten n. 0,12"/pikseli skaalaan. Tavoitteena oli tutkia, onko korjaimen ja kennon etäisyys oikea ja miltä kuvalaatu näyttää keskellä ja nurkissa. Keli oli suhjuinen (kirkkaat kohdat hiukan suttasivat) ja tosi vellova ja hytkyvä, mutta hiukan terävämpiäkin hetkiä välissä oli, jolloin sain kuvauskokeilun suoritettua. Kuvanlaatu näytti hyvältä ja kuunsirppi mahtui 7 eri videoon. Ilta hämärtyi kuvauksen aikana, jolloin käsittely oli jälleen tuskaa. Lisäksi Windows touhusi jonkin jumiin jääneen päivityksen kanssa ja kirjoitteli levylle omia juttujaan milloin sattui, jolloin framerate putosi ajoittain puoleen. No, kuvasin kuun kahteen kertaan ja dataa kertyi yli 600 gigaa, jonka käsittely kesti koneelta 17 tuntia ja photarit siihen vielä päälle. Vaakaan kääntäenkin tuosta tuli vielä 176 Mpix kokoinen :shocked:


Olen hyvin tyytyväinen kokeiluun ja kelikin oli yllättävän kohtuullinen. Nyt kun saisi Ranskasta joskus sen uuden peilin, saisi vielä polttoväliä kolmanneksen lisää.
Alla linkit, klikkaamalla niistä aukeavaa kuvaa saa sitten isommaksi, hetken kestää kun ovat isoja.
Täällä linkin takana 9% kokoinen versio
Tämä 17%
Sitten 35%
66% versio siinä asennossa missä Kuu taivaalla oli
70% vielä kestää katsoa
Ja lopulta täysikokoinen. Tästä näkee kuvaskaalan kunhan keli joskus suosii


Ja alla tuommoinen pikkukuva

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

einari

Selailin hieman Arin mahtavaa kuukuvaa ja silmiin pisti tämä kohta vasemmasta reunasta.
Tunnistaako joku suoraan ?

___
Tapio

Julius

Paikoin tosi skarppia jälkeä ja yksityiskohtien määrä huikea!
Hyökkäsi myös heti silmään tuo einarin havainto.

Ari Haavisto

Tässä vielä sama kohta croppina illan toisesta aiemmasta videosta, missä ehkä hiukan skarpimpaa tämä kohta, mutta taivas oli vielä valoisa. Tuo kraatteri on nimeltään Schwabe, mutta Virtual Moon Atlas ei tarjoa tuolle rotkolle mitään nimeä. Näkyy kyllä siellä, mutta pitää mennä 3D-moodiin että saa jotain tolkkua. Tuo vasemman alanurkan isompi kraatteri on Arnold ja vasemmassa ylänurkassa Petermann. Kun katsoo kuvaa tarkemmin, niin aika paljon samansuuntaista uurrosta alueella ylipäänsä. Onko nuo Imbriumin vai jonkun muun heitteitä?
Jostain syystä LROC-quickmap yms. sovelluksissa kauhean vaikeasti luoksepäästävä kohta ja kuvat aika huonoja.

Lunar Orbiter 4:n kuva alueesta täällä

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

T. Öhman

Mielenkiintoinen kohde, huikea kuva ja hyvät huomiot Einarilta ja Arilta!

Baerbel Lucchittan pohjoisten alueiden geologisessa kartassa tuo on tulkittu (varhais)imbriseksi kraatteriketjuksi, eli vaikka sitä ei suoraan sanotakaan, oletus on, että se olisi Imbriumin uurroksia (Humboldtianumin allas on nektarinen, siis vanhempi). Tuo ympäröivä uurrettu maasto (kuusto?) on Lucchittan mukaan joko imbristä tai nektarista allasperäistä ainesta, joka on radiaalista niin Imbriumin kuin Humboldtianuminkin altaisiin nähden. Fortezzo et al.in uudessa globaalikartassa (jota oli enimmäkseen vanhojen karttojen yhtenäistys ja yleistys, vaikka sitä mediassa hehkutettiin uutena ja ihmeellisenä) laaksoa ei ole eritelty, vaan koko alue on imbristä allasperäistä ainesta.

Ihan vaan pikaisesti silmämääräisesti katsoen minusta vaikuttaa siltä, että tämän Schwaben laakson pohjan kraatteritiheys on suurempi kuin varmasti Imbriumin aiheuttamilla laaksoilla, esimerkiksi Gyldénin laaksolla. Paremmalta vertailukohdalta näyttää Nectariksen synnyttämä Vallis Rheita.

Schwaben laakso on lähellä Humboldtianumia ja suunta sopii hyvin siihen, tai vaihtoehtoisesti Bel'kovichiin. Wood puhuu Hayn-Belkovichin alueen mahdollisesta altaasta, mutta GRAILin painovoimadatan perusteella siellä ei isompaa vanhempaa allasta lymyile, vain Bel'kovich. Sijainnin, suunnan ja silmämääräisen kraatteritiheyden perusteella mutuni on, että Luccchittan ja Fortezzo et al.in kartat ovat erhettyneet, ja että Schwaben laakso on vanhempi ja syntynyt Humboldtianumin (tai epätodennäköisemmin Bel'kovichin) heitteleestä, kuten lähiseutujen muutkin uurrokset.

Jos Suomessa olisi vielä yliopistollista planeettageologian tutkimusta, niin ai että kun tuosta saisi kivan gradun aiheen: Schwaben laakso (+lähiuurrokset) vs. Gyldénin laakso vs. Vallis Rheita mutkineen.

Teemu

Timpe

- Timo Inkinen

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 21.02.2021, 20:36:02
Liittyykö tuo jotenkin tähän havaintoon?
https://mauricejscollins.wixsite.com/moonscience/shannen-ridge
No sikäli liittyy, että kyse on näistä altaiden suhteiden säteittäisistä piirteistä. Tuo Shannen Ridge on kuitenkin aina ollut aika hämärä tapaus. Kyllähän se sikäli todellinen on, että siinä olla möllöttää ja on radiaalinen Imbriumiin nähden, mutta Collinsin hypotetisoima semi-laattatektoninen selitys on aika villi ja (jos oikein ymmärsin) idea siitä, että varhaiset laavat jotenkin tuuppasivat Caucasuksen eroon Alpesista, kuulostaa minusta täydellisen mahdottomalta. Toisaalta, eipä ainakaan itselläni mitään selitystä sille ole. Se, että Caucasus on väärän suuntainen Imbriumiin ja Alpesiin nähden voi minusta selittyä ihan vaan Serenitatiksen vaikutuksella, mutta toisaalta en ole koskaan pitänyt sattumista, ja onhan se melkoinen sattuma, että tuo Shannen Ridge (jos se nyt on jotain muutakin kuin kuvittelua ja itsesuggestiota) on juuri siinä kohdalla.

Sikäli taas tuo Shannen Ridge ei tähän puheena olevaan Schwaben laaksoon liity millään lailla, että Schwaben laakso on kuitenkin aika selvästi altaan (on se sitten Imbrium, Humboldtianum tai Bel'kovich) heitteleen uurtama piirre, kun taas Shannen Ridge on... mitä hyvänsä, mutta ainakin jotain muuta. Ja Shannen Ridge näyttäisi selvästi kytkeytyvän Imbriumiin, mutta jos uskoo eilisiä mutuilujani, olisi Schwaben laakso mieluiten Humboldtianumiin liittyvä piirre.

Teemu

Timpe

Kiitos Teemu. Hieno vastine omaan sekoiluuni Kuun paikkojen kanssa! :azn:
Yritin eilen päästä kartalle, mistä päin tuo Einarin bongaama rotko oikein olikaan ja käytin tuohon 21st Century Atlas of The Moon karttaa, jonka omistan. Haahuilin karttasivujen 9 j 10 välillä ja kartasta #9 löytyi tuo "Shannen Ridge", minkä linkitin Googlella tähän keskusteluun, kun arvelin sen olevan lähitienoolla. Oikeasti nuo kaksi yksityiskohtaa ovat visuaalisesti melko "kaukana" toisistaan (varsinkin kun noissa Arin Kuu-mosaiikeissa on aina noin tolkkuttoman hyvä erottelukyky ja yksityiskohtaisuus  :cool:). Lisään siis tähän alle liitekuvan, mikä selventänee asiaa muillekin, jotka eivät omista ko. kartastoa.  :rolleyes:
- Timo Inkinen

cmas

#11
Kun ei ole aikaa eikä haluja tässä vaiheessa elämää harrastaa astrokuvausta enää isommin, olen siirtynyt kamerakalustolla kuvaamiseen ilman mitään seurantajalustaa. Eli sähköisellä sulkimella sarjatulta, kunnes kohde lipuu kennon ohi. Alla 1055 ruudusta pinottu lopputuotos, jossa on 10 % parhaista ruuduista. Kalustona Sony A7iii, SEL200600G ja 2x-telejatke. Ei tällä kalustolla detaileja kuvata, mutta huiman nopeasti saa käytyä kuvaamassa tämän tyyppisiä kuvia, kun ei tarvitse jalustojen seurantaa ja ties mitä muuta viritellä. Kuvan saa isommaksi klikkaamalla.



On muuten väärässä ketjussa tämä, kun kuva on otettu 2.3.2021. Jätän tämän tähän kuitenkin, mutta pistän kuvan vielä maaliskuun ketjuunkin. Pahoittelut sekaannuksesta.

DarkSide

cmasin Tommilla on huikeaa materiaalia vähillä laitteilla. Onnittelut ja kiitos toivon antamisesta, että
huokeillakin laitteilla saa tuommoista jälkeä  :shocked: Ottakaapa tuosta mallia, jotka ei haluu tuhansia
sijoittaa pilviseen taivaan odotteluun. Suosittelen, lämpimästi.

DarkSide

Vai pitäisikö sanoa pilviltä selkeää odotteluun. Mene ja tiedä. Helmikuussa kuitenkin tähtiä näkyi.
Ja kuutakin havaitsin. Kuitenkin parempi kuukausi tammikuun pilvien jälkeen.