Keskustelua Tähtiharrastuspäivän ajankohdasta.

Aloittaja Lunophilus, 08.09.2021, 23:28:11

« edellinen - seuraava »

Lunophilus

Valtakunnallista Tähtiharrastuspäivää on vietetty vuosia ja useita vuosia elokuun lopulla. Päivän ajankohdasta on kuitenkin käyty säännöllisesti keskustelua ja erilaisia tarpeita ja tavoitteita on tuotu julki.

Vuosi sitten, syksyllä 2020 sovittiin, että vuoden 2021 päivä pidetään vanhan kaavan mukaan ja sen jälkeen päätetään jatkosta. Tähtiharrastuspäivä on nyt takana ja Ursan Kerho- ja yhdisystoimintaryhmä avasi keskustelun ajankohdasta. Verkkotapaamisessaan ryhmä haarukoi saadun palautteen perusteella tulevien Tähtiharrstuspäivien ajankohdan syyskuun lopulle, jossa se on ollut aiemminkin.

Nyt kaivataan mahdollisimman laajasti ajatuksia siitä, miten päivän ajankohta määriteltäisiin, jotta se sopisi mahdollisimman monelle.

Tässä pitää muistaa, että päivällä on monta eri tavoitetta jäsenhankinnasta, havainto- ja harrastuskauden aloitusjuhlaan ja sisältöä näyttelyistä, avointen ovien päivään, esitelmiin ja erilaisiin näytäntöihin. Myös ohjelman ja tapahtumien järjestäjien kirjo on laaja yhdistyksistä tavallisiin harrastajiin ja avaruudesta yleisesti kiinnostuneisiin ihmisiin.

Yksi ilmoille heitetty määritelmä olisi syyspäiväntasausta lähin lauantai.

Toni

Syyskuussa on Ursan harrastusryhmien tapaamisia joten sitoutuminen yhteen tiettyyn viikonloppuun nimenomaan syyskuun puolella olisi ongelmallista. Esimerkiksi DS-tapaaminen on jo ehditty sopia pidettäväksi 23.-25.9.2022 ja myrskybongarit myös epäilemättä pian päättävät tämänsyksyisessä tapaamisessaan, milloin he pitävät seuraavan.

Aivan lokakuun alkukin voisi olla toimiva vaihtoehto tähtiharrastuspäivän ajankohdaksi. Vaikka jonakin vuonna tulisi päällekkäisyyttä kansainvälisen avaruusviikon kanssa, tämä voidaan nähdä myös synergiana. Avaruusviikko on toisaalta melko vähän herättänyt huomiota eri puolilla Suomea.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)