Tähdistä lähtevät "Lens flaret"

Aloittaja Viive, 19.09.2020, 15:33:51

« edellinen - seuraava »

Viive

Moi,

Törmäsin viimeyönä kuvattessa Messier 45:sta tämmöisiin heijastuksiin. Osaisko joku nopeesti sanoa mikä tuon on todennäköisesti aiheuttanut?
Onko tähdet liian kirkkaat ollut kameralle tai putkelle?

Käytössä on putkena Celestron Nexstar 5SE putki (kiinni Celestronin AVG jalustassa). Meaden 0.63 reduceri. Canon EOS650D ei modattu DSLR kamera.
Kosteutta ei viimeyönä näkynyt ja linssin lämmitin kuitenkin oli päällä (linssissä ei huurtumisia ollut). 1 minuutin Iso1600 kuvia otin ja tuo näkyy kaikissa kuvissa.
Ihan pienen pientä koon vaihtumista näkynyt muutaman kuvan välillä noissa rinkuloissa mutta pääsääntöisesti saman näköiset. Kastesuoja tuossa 5SE:ssä on ihan omaa tekoa
ja voi heijastaa kyllä hieman mutta ensimmäisen ja viimeisen otetun kuvan välillä aikaa (4.21.40 eka kuva ja 5.34.42 viimeisin kuva) reilu tunti kymmenen minuuttia
joten putki on päässyt kääntymään ja kuitenkin näiden kuvien välillä rinkulat ovat samanlaiset joten en usko että linssiinkään on mikään katuvalo päässyt heijastamaan ulkoa.
Tietääkseni mitään isoja tärähdyksiä ei ole putkeen tullut. Andromedan kuvassa näkyiin myös tuo sama ilmiö. Aikaisemmin tähän en ole törmännyt.
Olisiko putkessa peili voinut heilahtaa ja se vaikuttaa tuolla tavalla?

Timo Kantola

Vaikuttaa ihan putken sisäsiltä heijastuksilta. Optiikan liikkuminen näkyisi myös himmeämmissä tähdissä "epämuodostumina".
Epäilisin tuota Meaden 0.63 reduceria.

Kokeilisin kuvata tuon reduserin kanssa, jotain kirkasta tähteä samoilla asetuksilla,kuusi koekuvaa, yhdessä kuvassa kirkas tähti keskelle kuvaa, ja neljäkuvaa tähti sijoitettuna eri kulmiin.  Lisäksi yksi kuva defokusoituna silleen että tähdet näkyy kuvassa rinkuloina.

Toinen vastaava kuuden kuvan sarja ilman reduseria.

Rinkulakuvista näkee onko kollimointi kohdallaan.

Timo Kantola

EJP

Tällaisista heijastuksista on paljon keskusteltu mm. cloudy-nights sivuilla.
Syynä on ollut ns. baffleputken sisäiset heijastukset etenkin Celestronin pikkuputkissa C5 ja C6.
Ihmiset ovat sitten flokanneet kuka mitenkin putken ja heijastukset ovat usein hävinneet.
Googlettamalla esim. baffle tube issues osoitteella löytyy asiasta tarinaa.

Viive

Kiitoksia molemmille vastauksista. Täytyy vähän lueskella kyseisestä asiasta lisää. En alkuun löytänyt Cloudyn sivulta apua tähän mutta nyt kun tietää paremmin mitä etsiä niin ehkä se aukeaa.

Lauri Kangas

Muistaakseni tuollasia on nähty myös noiden halvimpien 0.67x SCT-reducerien aiheuttamana. Ovat niin pahan näköiset heijastukset että todennäköisesti löydät aiheuttajan ihan vain katsomalla putkeen ilman okulaaria jommasta kummasta päästä päivänvalossa. Jos on reducerin syytä, niin näkyy maalaamattomia linssien väliholkkeja tms.