Kaukoputket > Yleistä kaukoputkista

Heijastus tähden laidassa

(1/6) > >>

J Piira:
Testailin tuota uutta Newtoniani ja kuvailin  3 min valotuksia. Tuossa  kuvassa näkyy selvästi kirkkaaammissa  tähdissä tuo "heijastus" yhdellä laidalla alemmassa  valotuksessa. Ylempi on otettu siten, että peitin aika reilusti putken aukkoa yhdeltä laidalta. Kokeilin monelta puolelta, mutta vain yhdeltä suunnalta vaikutti tuohon heijastumaan. Peilissä näkyi sillä puolella tuo toisessa kuvassa näkyvä kirkas "tähti" kun  lampulla valaisi. Se varmaankin on edellisessä pesussa jäänyt  iso pisara. Voisiko tuollainen saada nuo heijastukset aikaan?  Pesin peilin ja tuo lähti pois. Toivottavasti illalla pääsee testaamaan.

Murtsi:
Moi, en usko, että lika peilissä aiheuttaa häiriötä kuvaan, pikemminkin jotakin on valon kulkureitillä, joka vaikuttaa häiritsevästi. Voisiko mahdollisesti tarkennusputki tulla vähän putken sisäpuolelle? Kun varjostit putkea, oliko tuo heijastuksen väheneminen silloin, kun varjostit juuri tarkentimen puolelta? Asia on helppo todeta myös päivävalossa tarkennuksen ollessa oikeassa kohdassa, että tuleeko sieltä jotain putken sisäpuolelle.

Sellainen ongelma oli itselläni harrastuksen alkuaikoina yhden putken kanssa, se aiheutti tähtien "häntimistä" kuvattaessa, asia korjaantui, kun lyhensin tarkennusputkea, ettei se enää mennut putken sisään.

J Piira:
Minullakin oli jossain  vaiheessa Boren Simonissa fokuseri joka tuli putken sisälle ja aiheutti tähdille hännät kuten Arto edellä totesi, mutta tässä putkessa fokuserin pää (ja komakorjain) jäävät aika pitkälle putken ulkopuolelle. En oikein hyviä heijastus kanditaatteja putkestani löytänyt. Apupeilin pitimen laidat ja apupeilin laita toisella puolella voisivat ehkä jotain heijastuksia aiheuttaa. Pitää testailla ja yrittää paikallistaa tuo.

J Piira:
Olenko oikeassa, kun kuvittelen että tähden häntä syntyy siten, että ko. tähdestä tuleva valo heijastuu vähän jostain  putkessa ennen pääpeiliä olevasta pinnasta (tai ruuvista) ja aiheuttaa tuon tähden venymisen.  Esim. pääpeilin liian tiukat kiristykset  näkyisivät kaikkien (piemempienkin) tähtien muodossa? Tuossa minun putkessa apupeilin pitimien levyt ovat 40 mm  leveitä ja jotenkin kuvittelen, että ne eivät ole  olleet täysin putken  suuntaiset ja ovat voineet aiheuttaa nuo hännät. Peilin pesu ei tuohon vaikuttanut kuten Arto jo mainitsikin.

Timpe:
Yksi ajatus on pimentää erityisesti tarkentimen putkesta apupeilin vastapuolella näkyvä putken osuus mahdollisimman hyvin. Minulla oli joskus tuolla apupeilin takana putken seinässä erikseen täysmustaa sametti-kangasta noin 25x25cm pala antamassa kontrastia kuvaan. Tuo ei tosin välttämättä paranna noita "huntuja" kirkkaiden tähtien kyljessä, jos siitä oli kyse.
Tähän liittyen kysyn vielä, että onko putken etuosa riittävän pitkä ts. ulottuu riittävästi tarkentimen etupuolelle? Putken etupuoleltakin pääsee näet Newtoniin tarpeetonta hajavaloa, mutta tuossakin liika on liikaa (=liiallinen putken pituus alkaa varjostamaan tehollista apertuuria).

Apupeilin varret aiheuttavat sen sijaan noita pitkiä, melkein rinnakkaisia diffraktiopiikkejä, jolleivat nuo varret ole keskenään täysin linjassa. Mutta lyhyttä huntua? Ei kai.  En osaa sanoa aiheuttaako peilin varsien fyysinen leveys tuota.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta