Kaukoputket > Katadioptriset kaukoputket

Kiinnostavaa tietoa Maksutov-putkista ja niiden hiomisesta

(1/5) > >>

Timpe:
AP:n Roland Christen kertoilee tässä keskustelussa paljon lisätietoja MCT-putkien tekemisen vaikeudesta ja syyn miksi AP lopettaa 10" f14.5 MCT putkien tekemisen.
https://ap-ug.groups.io/g/main/message/80832 "End of an era?"
Olisi pitänyt mennä tuon putkityypin tilausjonoon joskus 1990-luvulla, niin olisi voinut saada tuollaisen huippulaadukkaan (reilusti yli 20 k€ hintaisen?) planeetta-MCT:n  tällä vuosikymmenellä  :grin:

"The Maksutov Cassegrain optical system has an inherent 5th order spherical defect that requires hand correction. They can be made cheaply if you allow all surfaces to be spherical and have a largish central obstruction and allow 1/3 to 1/4 wave of spherical error. The smaller the obstruction is, the worse the 5th order becomes. Doing hand correcting on the 10" mirror of our Maks takes 5 to 15 hours of careful hand work. Figuring cycle can be as little as 15 seconds at a time, followed by 10 - 15 minutes of testing on the interferometer. There are very few people who have the patience and knowledge to do this task.
Getting the correction down to the level of 1/10 wave P-V is not trivial, but results in superb contrast visually. The eyeball cannot artificially turn up the contrast, and if the optic is corrected to only 1/3 - 1/4 wave, the contrast drops in half. Add to that a large central obstruction and the contrast drops even more."

Roland alkaa tulla vanhaksi ja miettii mihin haluaa aikansa käyttää AP:n perustajana, mutta on kertonut tuolla harvinaisen avoimesti omasta "master optician" -pestistään AP:ssa.
Ts. jos olet kiinnostunut laatuoptiikan valmistamisen perusteista yms.  niin tuolta löytyy mielenkiintoista asiaa tekijämiehen näkökulmasta... :wink:
Tuolta löytyy myös paljon putkivertailuja tähän tyyliin:

"Years ago I managed to obtain a set of Intes Micro optics for a 6" Mak. We built a tube assembly around it with a micro-focuser similar to the one we use in the 10". The optics are very good and it produces a great image for its size. The central obstruction is 49mm with a clear aperture of 160mm (30% obstruction). It is clearly better than my C8 showing more detail on Jupiter and Mars, but I see more detail with my 130 and 155 refractors. The obstruction seems to throw a faint veil across the image and it is definitely more affected by poor seeing than the refractors.
We never developed that scope any further after Intes Micro went out of business, and nobody else really could make optics of that level of performance. I was up to my ears in lens manufacturing and did not have time to pursue the project further..."

Lithos:
Noihin optiikaltaan mainittuihin Intes Micron maksutoveihin on moni varsin ihastunut, mutta samassa yhteydessä aina tulee luettua niiden huollon ja sen jälkeisen kollimoinnin tuskallisuudesta (jos se nyt sattuu menemään pieleen) ja se on pidättänyt ostohaluja. Kaiken kaikkiaan asiallisen kokoinen refraktori on kyllä kaikkein huolettomin, tosin omat silmät ovat jo melko tyytyväisiä 80 - 100mm apertuuristen tekemään jälkeen. En ole onneksi viimevuosina päässyt katsomaan isompien läpi, joten pahimmalta apertuurihuumalta on säästytty.

Tuolla ulkomaiden foorumeilla on välillä todella pitkiä ja yksityiskohtaisia kollimointijuttuja noihin intesin maksutoveihin liittyen, joista osa on päättynyt hyvin ja osa todellakaan ei. On kyllä myös havaintoraportteja joiden perusteella hyvä maksutov on kyllä lähin vastine hyvän kokoiselle APO putkelle, jos visuaalihavaitsijaa ajatellaan. Minun omat maksutov kokemukseni rajoittuvat lähinnä skywatcherin 128mm skymaxiin ja se ei kyllä ainakaan minulle mikään tajunnan räjäyttävä kokemus ollut. Lähinnä mieleen jäi korrektoriin alati kyntensä iskevä huurre.

Omakohtaiset kokemukseni AP:n tavarasta rajoittuvat muistini mukaan 150 tai 160mm putkeen jonka läpi tuli katseltua kohteita Syötteellä kauan aikaa sitten. Muistini mukaan se päätyi jollekulle foorumilaiselle täällä sen jälkeen kun he sen möivät. Kuva oli kyllä priimaa ja se on edelleen se oma vanha unelmaputki. Se on vain niin #¤%&#! iso, ja vaatisi myös arvoisensa jalustan, joten omalle takapihalle sen kokoinen laite tuskin koskaan tulee muuttamaan. Harmi että he jättävät maksutovit valikoimasta, laatu olisi varmasti upeaa myös sillä osastolla. Pakko on kyllä myöntää että se oma loppuelämän putki olisi kuitenkin todennäköisesti AP:n tai Takahashin linssiputki eikä maksutovi.

AstroIle:
Tuo Syötteen putki taisi matkustaa Darkside observatoryyn.
Toivottavasti sitä ei ole myyty ulkomaille.

T.Astroile

DarkSide:

--- Lainaus käyttäjältä: AstroIle - 26-08-2020, 11:11:00 ---Tuo Syötteen putki taisi matkustaa Darkside observatoryyn.
Toivottavasti sitä ei ole myyty ulkomaille.

T.Astroile

--- Lainaus päättyy ---
Täältä löytyy, eikä ole myyntiaikeita. On muuten A-P:n järeällä jalustalla varustettu  :azn:

mistral:

--- Lainaus käyttäjältä: Timpe - 25-08-2020, 22:09:27 ---
Getting the correction down to the level of 1/10 wave P-V is not trivial, but results in superb contrast visually. The eyeball cannot artificially turn up the contrast, and if the optic is corrected to only 1/3 - 1/4 wave, the contrast drops in half.

--- Lainaus päättyy ---

Minulle kontrasti tarkoittaa valoisuuseroa, tässä tuskin on siitä kyse. Vai tekeekö näkökeskus sellaisen efektin että terävämpi kuva muuttuu kontrastikkaammaksi?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta