Tarina jatkuu eri kertojan muodossa...

Viimeaikoina tähtikuvaamisesta on muodostunut pääpaino harrastukselle. Tästä syystä päätin parin vuoden järkkärikuvaamisen jälkeen myydä vanhan C8:n sekä ison osan harrastusvälineistöstä ja laittaa koko laitteiston uusiksi. Mielenkiinnon oli jo aiemmin herättänyt Celestronin 8" RASA, jonka f/2 -optiikka mahdollistaisi syvän taivaan kuvausprojektien saattamisen alusta loppuun yhden yön aikana. Houkutteleva vaihtoehto paikalliset säätilastot mielessä pitäen.
Ulkomaisilla foorumeilla käydään paljon läpi kauhuskenaarioita näiden putkien tiltti- ja kollimointiongelmien suhteen, mutta päätin kuitenkin pitää pään kylmänä ja hypätä suoraan altaan syvään päähän. Tilasin putken keväällä Astro Artilta, RASA tuli perille nopeasti ja kesä meni lähinnä putkea ihmetellessä ja päivätestaillessa. Kollimointi tarkistettiin keinotähdellä ja se oli onneksi täysin kohdillaan.


Kyseessä on siis spekseiltään 203mm/400mm F/2 astrografi. Ensivaikutelma oli hyvä, putki on Edge HD 8" runkoon tehty, joten laite tuntui heti tutulta. Kokoero C8:n verrattuna on selkeä, RASA on fyysisesti paljon pidempi putki. Edge HD -malleista poiketen putkella ei voi katsoa visuaalisesti, okulaarin tilalla putken takaseinässä on vain tuuletin. Lisäksi jostain syystä 8" RASAssa ei ole peilin lukitusnuppeja. Positiivisena yllätyksenä oli, että SCT-putkia tarkentaessa riivaavaa "mirror shiftiä" tässä 8" RASA:ssa
ei ole lainkaan. Celestron on ilmeisesti kehittänyt putkeen uudenlaisen tarkennussysteemin, joka toivottavasti tulee myös normi C8:n aikanaan. 11" mallista tuttua Feather Touchia tässä pienemmässä RASAssa ei ole.
Piirtoympyrää putkessa riittää virallisesti APS-C -koon kennolle asti, mutta ainakin Facebookin RASA-ryhmässä muutama DIY-henkistä kaveria on oman adapterin avulla saanut myös täyden kennon kameran toimimaan tämän 8" mallin kanssa. Omassa käytössäni on ZWO ASI 183MC Pro, jonka pienet pikselit ovat hyvä yhdistelmä putken lyhyen polttovälin kanssa.
Joitakin pieniä haasteita putken kanssa tulee väistämättä eteen, Jari onkin aikanaan osan niistä käynyt täällä jo läpi. Diffraktiopiikkien välttämiseksi kameran johdot pitää saada kaarelle putken korjauslasin eteen, toteutin tämän 3D-printatulla adapterilla. Kaukoputken 25mm backfokuksen takia filtteripyörä ei mahdu kameran eteen, joten järkevintä on kuvata värikameralla. Kapeakaista kuitenkin onnistuu esimerkiksi Optolong L-eNhance -suodattimella (kokeiltu on).
Elokuun öiden pimetessä pääsin ottamaan ensimmäisiä kuvia ja olen putken suorituskykyyn hyvin tyytyväinen. Tässä 93x2min valoa Optolong L-Pro filtterillä, Kuun paistaessa hyvin lähellä kohdetta.
