Planeetat taivaalla

Aloittaja sylvester, 18.02.2021, 19:35:51

« edellinen - seuraava »

sylvester

Voisiko joku kertoa aloittelijalle, miltä planeetat näyttävät. Viime päivinä koitin Marsia ja Uranusta etsiä sieltä kuun läheltä, mutta enpä nähnyt mitään kiikareillakaan...

RL

Uranus on vaikea löytää jo kaukoputkellakin, koska on niin kaukana ja näkyy hyvin pienenä maahan. Mars alkaa myös olemaan aika kaukana maasta ja kiikareilla näyttää todennäköisesti oranssihtavalta tähdeltä.

Hessu

Olen kanssa vielä melko aloittelija. Noi 1v harrastusta nyt takana. Mutta kiikareilla joskus junnuna koitin jotain löytää ja aika onnetonta se oli. Kiikareilla ei kyllä varsinaisesti erota mitään noista planeetoista.
Taivaan kirkkaimmat kohteet on Aurinko, Kuu ja Venus. Mars voi ajoittain olla Venusta kirkkaampi. Eli aika varmasti olet sitä Marsia kyllä katsonut.

Mars on nyt tietysti korkealla taivaalla. Se näkyy paljaalla silmällä hyvin kirkkaana oranssina tähtenä. Kiikareilla ei sitten varmaan näytä kuin... oranssilta tähdeltä. Kaukoputkella se näkyy oranssin sävyisenä täplänä. Eli ei ole enää piste. Alkusyksyllä oli oikeat hetket käsillä kun Mars oli aivan Maan lähellä. Silloin kiikareilla se olisi ehkä voinut näkyä jo nuppineulan terävän pään sijasta pallopään kokoisena täplänä. Kaukoputkella sitten näkyi pinnaltakin jo jotain muotoja ja jäätikköä. Mutta on se sellaista nuppineulan pään tarkastelua käsivarren mitan päästä siltikin.

Venuksesta näkyy kiikarilla vaihe kun Venus on lähimpänä Maata. Toukokuussa se näkyi 9x50 etsimessä hyvin ohuen kuunsirpin näköisenä. Mutta yleensähän se on niin kaukana ettei tuo vaihe kiikareilla näy. Muutenkaan Venuksesta ei näe mitään yksityiskohtia kun se on tasaisen pilvimassan peitossa kauttaaltaan. Mutta tuota vaiheen etenemistä oli kiva seurailla parin illan välein kaukoputkella.

Merkurius on kiva kiikarikohde. Kun ei siitä muutenkaan näe mitään, mutta kiikareilla etsiminen onnistuu. Merkuriusta olen etsinyt noin tunti auringonlaskun jälkeen sinertävältä taivaalta. Silloin siellä ei yleensä ole mitään muuta näkyvillä. Ajankohta pitää taas olla vain oikea, mutta se toistuu kuitenkin muutaman kerran vuodessa.

Jupiterkin on hyvin kirkas. Mutta ei kyllä sekään taida tähteä kummemmalta kiikareissa näkyä. Jupiterin neljä kuuta sitten voisi löytyä pieninä tähtinä rivistönä.

Saturnus on jo Jupiteria selvästi himmeämpi. Renkaat ei näy kiikareilla.

Uranus sitten. Kaukoputkellakin on hyvin vaikea löytää. Pitää etsiä hyvin himmeää vähän sinertävää tähteä. Sitten kun käyttää paljon suurennosta se ei ole enää terävä piste, toisin kuin tähdet. Mutta vähän on jäänyt kyllä mulla arvailujen varaan oliko se nyt tosiaan siinä.

Mito

Kannattaa katsoa esimerkiksi URSA:n sivulla olevasta tähtikartasta missä planeetat ovat tällä hetkellä. Myös Stellarium on hyvä ohjelma niiden näyttämiseen.

Venus on ollessaan näkyvillä "taivaan kirkkain tähti" ja sen liikkeen tähtien suhteen huomaa jo parissa päivässä. Jupiter on myös kirkkaimpien tähtien luokkaa ja Mars ajoittain. Jupiterin 4 kuuta näkyy hyvin kiikarilla vaikka onkin matalalla.

Planeetan erottaa tähdistä myös siitä, että se ei tuiki ja sen paikka taivaalla hiljalleen muuttuu, Jupiterilla ja Saturnuksella aika hitaasti.

Kun opettelee tunnistamaan kirkkaimmat tähtikuviot, onnistuu planeettojen löytäminen helposti.

Hessu

Tykkään Skysafarista kännykässä. Onhan noita muitakin.

Sitten mulla on tällainen "Sun, moon and planets" myös kännykässä. Siinä ei ole tähtikarttaa, mutta näyttää aurinkokunnan kohteista mm. korkeusaseman ja suunnan. Laitoin digi-vatupassin kaukoputken kylkeen Merkuriusta etsiessä, niin sain korkeusaseman "lukittua". Siinä puuhassa kun ei oikein ole mitään kiintopistettä. Kiikareilla tuo on ehkä vaikeaa, mutta voi sitä passin kylkeä pitkin muutenkin sihtailla ja kompassilla saa suunnilleen suunnan kohdilleen. Tuossa ohjelmassa on myös Aurinkokunnan kartta ja Jupiterin kuitten asema.                 

Tässä oli hienot kuvat Jouluaatolta.
https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/95270
Jotain suunnilleen vastaavaa kiikareilla voisi näkyä kuin mitä ensimmäisessä kuvassa. Ei tuon lähikuvan Saturnuksen renkaita kuitenkaan. Kokeilemalla tämä selviää.