C/2020 F3 (NEOWISE) - näkyvissä SOHO LASCO 3

Aloittaja VeikkoM, 24.06.2020, 23:50:31

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Parinkin komeetan lässähtämisen vuoksi olen pitkin kevättä seurannut komeetan C/2020 F3 (NEOWISE) kirkkauden kehitystä.   Käyräsovitus havainnoista on vaihdellut +2 mag .. -2 mag välissä.   Olemme olleet pitkälle eteläisen pallonpuoliskon havaitsijoiden varassa, koska kohde nousee Auringon "alapuolelta".

Komeetta näkyy nyt jo SOHO-luotaimen LASCO 3 –kamerassa:
https://sohowww.nascom.nasa.gov/data/LATEST/latest-lascoC3.html

COBS-kannassa oli arvoja +2,5 mag tienoilla.   Taivas on kovin valoisa meillä, mutta tuossa 5.-10.7. välillä komeetta kipuaa Ajomiehen Theta-tähden vasemmalle puolelle.  Saa, nähdä miten kirkas se silloin on.  Ennen tätä komeettaa voi seuralla tuolta SOHON kuvasta.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Pappis

Komeetta näkyy Keski-Euroopassa aamunkoitossa jo paljain silmin (lähde: FB:n Comet Watch -ryhmä)..

VeikkoM

Komeetan C/2020 F3 (NEOWISE) kirkkaushavainnot ovat viime päivinä olleet 0,0 ja 2,0 magnitudin välillä, mikä on varsin hyvä kirkkaus.  Valoisan taivaan vuoksi noissa on luonnollisesti hajontaa.   Koma on pieni ja melko tiivis, joka parantaa ainakin koman näkymistä.

Komeetta on lähipäivinä hiukan Ajomiehen Theta- eli Mahasim-tähdestä alavasemmalle tai vasemmalle.

Kehottaisin ainakin Etelä-Suomen havaitsijoita yrittämään, nyt kun komeetta on kirkkaimmillaan.  Kiikari tai kamera ovat parhaat välineet etsintään.

Capella on todennäköisesti ainakin sellainen kiintopiste, josta voi lähteä etsimään.   Parhaat havaintoajat ovat tuossa klo 1.30-2.00 välillä.  Sen jälkeen alkaa olla jo liian valoisaa.   Etelä-Suomessa Aurinko -7° ja komeetta noin +8°.

Spaceweatherissa on kuvia https://spaceweathergallery.com/comet_gallery.html
Kirkkaushavainnot COBS:stä https://cobs.si/

T+a julkaisee verkkouutisen asiasta tänään.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Mikko_L

Tänään näkyi helposti kiikareilla ja myös kaukoputken 6x30 etsimessä, paljain silmin en sitä erottanut.  Rakennetta ja pyrstöä näkyy vaaleallakin taivaalla, tämä on kyllä hienoin komeetta pitkään aikaan.  Koman ydin on kirkas mutta ei aivan tähtimäinen.  Tarkastelin sitä ED80:lla ja nappasin hieman videotakin, ilman seurantaa mutta Autostakkert suoriutui siitäkin - tein tarkennuksen pohjantähteen kun se suostui pysymään paikoillaan.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Pappis

Missä havaitsit? Mäkin olin yöllä metsästämässä sitä Rauman seudulla, mutta oikealla alueella sekasotkussa näkyneiden yläpilvien ja yökkösten takia jäi viime yönä näkemättä. Viime viikolla kyllä näin sen.

VeikkoM

Ei kannata valittaa, vaikka kesä parhaimman terän on vienytkin pitkästä aikaa kirkkaimmalta komeetalta.  Ja onneksi se on niin kirkas, että C/2020 F3 (NEOWISE) on näkynyt paikoitellen varsin hyvin eteläisemmässä Suomessa. Tosin alapilvistä on ollut haittaa (ja yllättäen valaisevista yöpilvistä).

Kansainväliset havainnot pyörivät tällä hetkellä ehkä 1,5-2,0 magnitudin hujakoilla.  Haitari on tosin aika iso 1,0 .. 2,5 mag.

Suomessa pohjoisin valokuvaushavainto on Vesannolta (Esko Lyytinen) ja pohjoisin visuaalinen Jyväskylästä (Arto Oksanen). Helsingissä Jorma Ryske ja minä olemme onnistuneet löytämään sen juuri ja juuri paljain silminkin.  Itse näin viime yönä 11./12.7. vain koman kirkas keskus näkyi, kun osasi katso oikeaan kohtaan.

Lisää havaintoja Taivaanvahdissa:
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/3718927/observation_start_time

--

NEOWISEstä ja muista komeetoista lisää virtuaali-Cygnuksen aurinkokuntaillassa tiistaina 14.7. klo 18-20
(www.ursa.fi/c2020).
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

JoRy

Paljain silmin komeetan näkeminen on sen harvinaisuuden takia aina sykähdyttävää, hieno homma että tämä varmistui nyt myös toisen kokeneen havaitsijan taholta.

Terveisin,
Jorma

Timo Kantola

Ytubessa 3min kohdasta eteenpäin..
Comet NEOWISE from ISS  Heinäkuun 5:
https://www.youtube.com/watch?v=Yh1_wHdUx3Y
Timo Kantola

einari

Hieno video.
Lienee myös ollut (ylivalottuneita) valaisevia yöpilviä.
___
Tapio

Jurassic

Viime yönä Lappeenrannassa kuvattu(26.07.2020). Komeetta erottuu Hyvin heikosti kuvan keskellä.
Otettu Canonin kameralla, valotus: 1.6s
Kuvaan on cropattu pieni osa kuvasta jossa erottuu komeetan ydin paremmin kuin alkuperäisessä.
Skywatcher Skymax 150 Pro/Celestron C6-r 6"
Celestron AVX/Omegon eq5
Svbony sv305 Pro/Canon 1200D full spectrum mode

Timpe

NEOWISE kuvattuna Hyvinkäältä 27.7.2020 klo 01:13 - 01:20 tavallisella järkkärillä (Olympus OM-D E-M1 II ja Olympus M.Zuiko 45mm/F1.2 Pro). Valotus 3.2s ja ISO 400 jalustalta ilman seurantaa, yhteensä 70 ruutua (3min 44s), joista puolet aukolla F/1.2 ja puolet F/1.6. Noista yksittäisruuduista PixInsightissa pinottu komeetta on nyt croppina kuvan reunassa 1:1 suhteessa taustataivaan kuvaan. Painuu vähitellen alemmas horisonttiin ja himmenee, joten taisi jädä ainoaksi kuvaksi tästä komeetasta. Etsin tuon 8x50 Vixen ATREK kiikareilla yllättävän alhaalta horisontista.
Ei yöpilviä haittaamassa kuvaamista, mutta jo 4s valotus viirutti tähtiä liikaa tuolla 90 mm objektiivillani.



https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/92360
- Timo Inkinen

einari

Vihdoin Espanjan putkella kunnon kuvaustilaisuus.

Otin toisenkin sarjan pyrstöstä mutta täytyy mosaiikin tekoon perehtyä myöhemmin.

___
Tapio

einari

Koitin saada komeetasta kahden kuvan mosaiikin mutta omilla tempuilla en saanut siistiä - en siis kehtaa lisätä taivaanvahtiin vaan laitan vaan tänne.
Kummallista oli (tai en vaan osaa Photoshoppia) että kun mulla oli osat tasoilla ja olin saanut tasoitettua ja sitten kun litistin tasot niin taas saumat alkoi irvistää.
Jos joku haluaa yrittää niin voin laittaa materiaalia jakoon.
___
Tapio

einari

Otin vielä Espanjan putkella pikaisen mosaiikkikuvan kun NEOWISE ja PANSTARRS-komeetat olivat vain noin 2 asteen päässä toisistaan.
Oli aika kiva kun APP:lle antoi palaset niin tuloksena oli suhteellisen siisti mosaiikki.

Taivaanvahdissa lisätiedot ja zoomauskuvat komeetoista.

___
Tapio

mistral

Kuvassa näkyy saksien jäljet, kaikkea ne keksii... :grin: