Kameraoptiikalla tähtitaivaan kuvaaminen pk-seudulla?

Aloittaja cmas, 04.08.2020, 12:42:03

« edellinen - seuraava »

cmas

Viime vuosina tämä harrastus on ottanut aika pahasti osumaa jälkikasvun viedessä kovin paljon aikaa ja työn viedessä sitten loputkin. Olen miettinyt vähän kaikenlaisia ratkaisuja (kun intoa olisi), mutta ei oikein tunnu löytyvän mitään järkevää. Ajattelinkin siis kysyä täällä, että onko joku saanut vastaavassa tilanteessa jotain järkevää aikaiseksi.

Aluksi vähän taustatietoa eli käytettävissä oleva kalusto:
- Celestron edge hd 8"
- TS 80/480 apo + tasoittaja
- ASI 178 mm
- Quark
- Celestron AVX
- Sony A73 + 24 mm F1.4 + 90 mm F2.8

Mitä näillä sitten saa aikaan / missä oma kiinnostus on ollut:
- Edge + ASI + AVX = Kuu lähinnä, planeetat jääneet väliin tällä putkella vielä toistaiseksi
- APO + ASI + Quark + AVX  = Aurinko
- A73 + 24 mm ja 90 mm optiikka = Lähinnä makrokuvaus + perheen yleiskuvaamiset

Ongelmat:
- Asunto Espoossa (kerrostalo, parveke länsi-pohjoiseen), valosaaste vaivaa ja melko mahdotonta kuvitella ajavansa autolla jonnekin 1-2 h päähän kuvaamaan yötä myöten.
- Kuu- tai Aurinkokuvaussetupin pystytys ottaa turhan paljon aikaa ja työtä - ei saa kovin nopeasti kuvausvalmiiksi mitään, kun täytyy ottaa kentälle mukaan virtalähteet, läppäri jne. Olen toistaiseksi hylännyt nämä, kun ei viitsi kiusata itseään. Masentuu vaan.

Käytännössä ainoat mahdolliset optiot huomioiden muu elämä:
- Kuvaus A73:lla ja kameraoptiikalla (edellä mainitut 24 mm ja 90 mm)

Tiedustelen näkemyksiä, koska minulla ei ole juuri kamerakalustolla kuvauskokemusta tähtitaivaan osalta kuin minimalistisesti - vähän Linnunrataa ja Perseidit jne. Mahdollisuuksia olisi kuvata parvekkeelta (kaikista mukavinta logistisesti, mutta kovin vajaavainen avaruuskulma sitten käytössä hyvässä ja pahassa) tai lähialueilta (avoimempia kenttämäisiä alueita 5 - 10 min kävelyn päässä 2 sopivaa kappaletta). Satunnaisesti voisi olla mahdollisuus käväistä jossain kauempanakin. Itse olen tätä asiaa nyt fiilistellyt, mutta en ole kovin vakuuttunut siitä, että pienellä rahallisella panostuksella saisi mitään järkevää lopputulosta aikaan.

Niitä kysymyksiä:
- Olettaen, että kameran saisi jollekin kevyelle, helposti liikutettavalle seurannalle (vaikkapa SW star adventurer), niin näettekö mitään mahdollisuuksia kuvata edellä mainitulla kameraoptiikalla ja tuolla A73:lla Espoossa mitään järkevää?
- Valosaaste lienee niin älytöntä, että kuvankäsittelyssä törmää merkittäviin ongelmiin? Tämä on ainakin oma näkemys, kun joskus vuosia sitten testasin edellisen kämpän pihalta "tähtitaivasta" (eli sitä oranssista möykkyä). Onko tämä ratkaistavissa nykyisillä softilla vai onko tässäkin taas se lähtökohta, että pk-seudulla raakamateriaali vaan jää kovin onnettomalle tasolle väkisin ja hermot palaa käsittelyvaiheessa?
- Voiko valosaastetta oikein mitenkään fiksusti hillitä esim. filttereillä kameran kanssa huomioiden sen, että kamera tai lasit ei ole vaihtumassa? Kapeakaistakuvaaminen menee liian hifistelyksi ja onneksi värikameran kanssa siinä ei liene kovin paljon järkeäkään.
- Kuvauskohdeideoita - onko niitä edes näillä reunaehdoilla? Vai pitääkö tässä vain alkaa toivoa talvea ja siirtyä toivomaan revontulia ja haloja ja unohtaa kaikki muu pyristely? :D

Saa tässä vähäisen vapaa-ajan menemään veden allakin vapaasukellustreeneissä, mutta kun katselee tätä koronatilanteen kehitystä, niin kohta on taas hallit kiinni kuitenkin ja jotenkin olisi hyvä koettaa pitää nuppi kasassa :)

cmas

Nyt on niin rivakkaa keskustelua :wink:, että taidan vetää johtopäätöksen, jotta kukaan ei kuvaa normikameralla yhtään mitään pahasti valosaasteisella alueella. Tietääpähän vähemmän rahanmenoa itselle, jos positiivisia asioita tongitaan!

wm-x

Moi.

Ihan mielenkiintoinen aihe, odota toki viikonlopun ajan saat varmasti vastauksia. Moni painii samojen ongelmien kanssa.

Voin itsekkin vastata tähän syvällisemmin kun on vapaata.

Mutta yleisesti ei suinkaan mahdotonta kuvata valosaasteiselta paikalta ja sinulla on kyllä kalustoa millä kuvata monia kohteita ihan siitä parvekkeeltakin.

vehnae

Valosaaste ei tee kuvaamisesta mahdotonta, mutta syvän taivaan suhteen pitää kyllä paikkansa että olosuhteet määrittävät lopputuloksesta erittäin paljon. Itse aloitin kuvaamisen Leppävaaran valosaasteen keskeltä, ja vaikka kirkkaammat syvän taivaan kohteet saakin näkyviin (voin kaivaa arkistoista esimerkkejä jos kiinnostaa) niin jo pelkkä järkevä linnunratakuva tuottaa huomattavaa tuskaa. Kohti talvea lehtien tippuessa ja lumen sataessa valosaastetilanne vain pahenee. Valosaasteen oranssista väristä pääsee kyllä kuvankäsittelyssä eroon, mutta jäljelle jää kirkkaan taustataivaan kohina joka hukuttaa himmeät yksityiskohdat alleen.

Alkuun toki pääsee hyvin kaupungistakin sillä opeteltavaahan tässä lajissa riittää. Mutta taitojen karttuessa sanoisin että tässä on kaksi vaihtoehtoa joissa riittää syventymistä pidemmällekin:

1) Jos kasaat mukana kulkevan laitteiston jota jaksat kasata ja purkaa, niin jo puolen tunnin päästä löytyy kyllä pimeämpiä kuvauspaikkoja Kirkkonummen suunnalta kuten Komakallio ja Kopparnäs. Pienenä mainoksena Komakalliolla on myös fasiliteetit kunnossa (sähköt, lämmitetty työmaakoppi) ettei talvella tarvitse palella ulkona ja säätää akkujen kanssa. Tunnin ajomatkalla pääsee kohti Forssaa Liesjärven suuntaan tai itään kohti Tähtikalliota jotka ovat vielä pimeämpiä. Hyvästä paikasta kevyellä laitteistolla saa jo todella näyttäviä kuvia linnunradasta ja tähtikuvioista.

2) Parvekekuvaukseen suosittelisin oikeastaan kapeakaistaan hyppäämistä. Nykyisillä värikameroita varten tehdyillä suodattimilla ei tarvitse säätää ihan niin paljoa (ks. Tertsin esimerkkejä), mutta käytännössä niiden hyödyntäminen tarkoittaa vähintään kameran modaamista mitä et valokuvauskäytössä olevalle kameralle välttämättä halua tehdä, tai tonnin investointia jäähdytettyyn kameraan. Ja läppärin yms käyttöä kuvaamiseen; tosin kotioloissa systeemi voi todennäköisesti olla odottamassa lähes valmiiksi kasattuna.


cmas

Erittäin hyvää tietoa, kiitos!

Itsekin Leppävaarassa asuin aiemmin, nyt Rastaspuiston suunnilla muutaman km päässä. Ja näky talvella taivaan osalta on surullinen. Jos saisit muutaman esimerkkikuvan tongittua tähän ketjuun, niin uskon, että niistä olisi verratonta hyötyä monelle. Kävisi ilmi minkä tason ongelman kanssa tässä painitaan.

Kameramodaus ei omalla kohdalla ole järkevää ja erillistä DS-kameraa ei nyt ole tulossa. Tämän vuoksi parveke lienee jo syytä unohtaa. Täytyy miettiä tätä pientä ajamista. Toki puolen tunnin ajo meinaa vähintään 45 min suuntaansa, kun huomioi lastaamiset. Mutta totta taatusti on se, että näiltä koordinaateilta ei esim. linnunrataa normikameralla kyllä kovin onnistuneesti kuvata.

Tertsin testit ovat hyvin mielenkiintoisia, kiitos linkkaamisesta.

vehnae

No sitten asut tässä ihan vieressä, Rastaspuistossa minäkin :-).

Pari tuosta viereisiltä pelloilta kuvattua kuvaa vuodelta 2013 löytyy näistä:

Orionin sumu M42, 9x30s, modattu 600D + 200/2.8L + 1,4x, vetysumuna tässä on modauksesta hyötyä

M31 ja Pan-Starrs komeetta, 30x120s = 1h, modattu 600D + 200/2.8L ja CLS-valosaastesuodin

Vertailun vuoksi seuraavana syksynä samalla kameralla ja 300mm f/2,8 objektiivilla 300s M31 yksittäisvalotus Tähtikalliolta erittäin pimeänä yönä. Käytin raakaruudun PixInsightissa värikalibraation, taustan tasoituksen, kevyen tähtien hillitsemisen ja venyttelyn kautta.

Koitin myös vähän pyöritellä tuota vanhaa M31+Pan-Starrs pinoa, mutta ei näytä siltä että se edes nykytaidoilla juuri tuosta linkatusta paranisi. Kontrasti olosuhteissa on toki äärimmäinen, kaupungista maaseudun pimeyteen. Samoin komeettaa kuvatessa M31 oli vain 20-25 asteen korkeudella mikä ei taatusti auttanut asiaa. Mutta ero on jokatapauksessa aika murskaava.

cmas

Maailma on näemmä jälleen kerran pieni  :rotfl:

Hyvät vertailut. Ja ero pimeässä kuvattuun on kyllä melkoinen. Tämä on nyt hyvää esimerkkiaineistoa ja pistää miettimään seuraavia liikkeitä.

Timo Kuhmonen

Rastaspuiston alueella jos kuvausta yrittää, niin saattaa muun valosaasteen lisäksi häiritä voimakkaammat spottivalot. Sinne yhden noin 10 vuotta (?) sitten Leppäsillan alueelle rakennetun kirkon kupeeseen on laitettu hyvin voimakkaita spottivaloja. Ainakin kaksi niitä on ellei useampiakin. Ne tekee joissakin olosuhteissa melko pitkään kirkkaamman kapean alueen taivaalle. Itse on tuon huomannut, kun joskus pimeällä yrittänyt kuvata esim kalansilmällä tähtitaivasmaisemaa, reposia tms, siinä peltoaukealla joka on Karakallion ja Leppävaaran välillä...

Kolleegan kanssa on joskus käyty Nuuksion alueella kuvaamassa taivaan kohteita, esim komeetat 300 millisellä ja seurannalla. Yksi vakiopaikka siellä on ollut Kattilan alueen parkkipaikka. Autolla pääsee perille. Pohjoiseen päin siellä siellä on hieman vähemmän valosaastetta. Toki esim Espoon ja Helsingin valosaaste näkyy sinne vielä. Verkkosähköä ei siellä parkkapaikalla ole, lämmittelyyn on tulentekopaikka...

cmas

Kiitos muuten kaikille vastauksista ja kommenteista. Päädyin lopulta pistämään kuvauskaluston myyntiin ja vaihdoin visuaalihommiin pienen kiina-APOn ja binoviewerin kanssa. Pk-seutu tuntuu olevan lähes mahdoton kuvaushommissa lähellä omia alueita ilman kapeakaistaan siirtymistä ja siksi tämä päätös.

Aikaansa kutakin. Mietin kuvaamista sitten joskus tulevaisuudessa uudestaan.