Kirjoittaja Aihe: Mikä kamera sopii millekkin putkelle?  (Luettu 1392 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Teemu P.

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Mikä kamera sopii millekkin putkelle?
« : 24-07-2020, 10:27:46 »
Aluksi. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta valokuvauksesta paitsi puhelimella.

Poika osti SKY-WATCHER StarQuest 102-mc putken ja nyt haluaisi kuvata planeettoja ja kuuta.

Kyselin valokuvaajilta neuvoja kameran käytöstä putken kanssa ja sieltä tuli tieto että kaikki kamerat ei välttämättä sovellu kaukoputken kanssa toimivaksi. Lähinnä kun hän oli sitä mieltä, että putkessa pitäisi olla okulaari paikallaan. Nyt kuitenkin olen lukenut, että kuvaaminen tapahtuu polttotasolta.

Pitääkö kamerassa olla jokin objekti vai pelkkä runko?

Ja jos siltä tuntuu niin vastauksen saa mieluummin vääntää ihan rautalangasta tyylillä jotta sen tämmöinen täysin nollasta aloittava ymmärtää.

Tarkoituksena olisi ostaa joku käytetty Canon tai Nikon. Ja nyt ei tavoitella mitään lehtijulkaisu tasoisia kuvia.

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1960
Vs: Mikä kamera sopii millekkin putkelle?
« Vastaus #1 : 24-07-2020, 11:20:27 »
Parhaiten saat kuvattua polttotasolta, eli kamera tulee tuohon okulaarin paikalle kiinni ilman okulaaria. Teidän putki sopii varsin hyvin kuun ja planeettojen kuvaukseen. Canon ja nikon kamerat ehkä soveltuvat enemmän laajojen kohteiden kuvaukseen, en välttämättä laittaisi painavaa kameraa kiinni tuohon putkeen. Mutta toki onnistuu niilläkin, jolloin tarvitse sopivan adapterin millä kiinnittää kamera kaukoputkeen.

Jos haluaisin itse aloittaa nyt planeetta ja kuu kuvauksen ostaisin ASI 120mm kameran minkä saa erittäin edullisesti. Joko tuon väri version mikä alla olevassa linkissä, tai sitten saman ''musta-valko'' kamerana.
Esim täältä:
https://teleskop-austria.at/ASI120MC-S#m

Tuo kamera tulee suoraan 1'25 okulaari holkkiin ja sitä käytetään esimerkiksi läppärillä, jos päädyt tähän voi opastaa eteenpäin asiassa.

Savonia rooftop Observatory.
1 kalusto:
eq-6
Skywatcher esprit 80
ZWO ASI 183
Altair gpcam mono
2 kalusto:
Heq5
TSAPO72 f6
ASI 183
Eagle 3
ASI 120
-Jukka Paavilainen-

Poissa Teemu P.

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Mikä kamera sopii millekkin putkelle?
« Vastaus #2 : 24-07-2020, 14:23:22 »
Kiitos tuosta tiedosta. Jäi aloitukseen kirjoittamatta, että kameran hinta saisi olla jossain 100€ luokkaa. Joten siksi tuo perus kamera oli itsellä mielessä ja sitä voisi hyödyntää muuhunkin. Toki nyt alkoi kiinnostaa tuon mainitsemasi tyylinen kamera.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6958
  • Valoa ja varjoja
Vs: Mikä kamera sopii millekkin putkelle?
« Vastaus #3 : 24-07-2020, 22:51:44 »
Tuolla on muuten laskuri, josta löydät kameran ja kaukoputken keskinäisen soveltuvuuden tähtikuvaukseen. 
Kun pääset pidemmälle kuvaamiseen, niin pyrit sitten valitsemaan oikean kameran omaan kaukoputkeesi tämän periaatteen mukaan:
"We are assuming OK seeing is between 2-4” FWHM and a resolution between 0.67” and 2” per pixel is the sweet Spot. Over 2” is under-sampling and under 0.67" is over-sampling. The scale changes according to the ‘seeing’ conditions entered."
- Timo Inkinen

Poissa Teemu P.

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Mikä kamera sopii millekkin putkelle?
« Vastaus #4 : 26-07-2020, 12:03:32 »
Tuolta Timpen linkkaamalta sivulta kun katselin niitä putken ja kameran yhteen sopivuuksia, niin löysin Canon EOS 40D kameran ja se sopii yhteen tuon listassa olevan Sky-Watcher - skymax 102:n kanssa. Meidän putki on kuitenkin tuo StarQuest 102mc, mutta olen ymmärtänyt että se on optisesti samankaltainen. Onko tällä kyseisellä kameralla mahdollista kuvata meidän putken kanssa?

Nyt palaan siis tuohon aloituksessa mainitsemaani tietämättömyyteeni kameran ja putken sopivuudesta. Kuitenkin se yksi valokuvausliikkeen ihminen varoitti että ei välttämättä putki toimi objektina ja kuinka tarkennus ja zoomi toimii. Tämmöisen kameran saisi suht halvalla.

Ja mitkä kaikki eri liitoskappaleet siihen tarvitsee. Ja pitääkö kamera olla vain pelkkä runko vai täytyykö käyttää jotain objektia?

Kiitos kaikille jotka ovat jo auttaneet ja heille ketkä vielä auttavat.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6958
  • Valoa ja varjoja
Vs: Mikä kamera sopii millekkin putkelle?
« Vastaus #5 : 26-07-2020, 15:30:22 »
Käytät siis tuota omistamaasi kaukoputkea kameran "objektiivina", jonka polttoväli ja valovoima ovat 1300 mm, f/12.75 (link). Tarvitset nyt tuohon kamerarungon ja kaukoputken tarkentimen okulaariputkeen sopivan sovituksen. Kaukoputkesi okulaarisovitus on kokoa 1,25" (31,75mm), joten tarvitaan sen sisälle menevä lyhyt adapteri, jossa on 1.25" toisella puolella ja toisella puolella joku yleinen kaukoputki-maailmassa esiintyvä kierrekoko (joko T-2 tai M48). Tuon jatkoksi tulee sitten vielä sovitus Canon EOS EF bajonettiin.

Esim. Teleskop-Service Saksassa myy tuollaisia osia, mihin on yhdistetty nuo kummatkin tarvittavat sovitukset samaan pakettiin:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p7079_TS-Optics-1-25--Prime-Focus-Adapter-for-Canon-EOS-DSLR.html
Samat osat saa toki ostettua erikseenkin, jos haluaa hiukan erilaisilla kierteillä nuo osat, mutta käytännössä tuollainen prime focus adapter on vasta-alkajalle hyvin näppärä adapteri, mikä ratkaisee kameran kiinnittämisen kaukoputken tarkentimen 1,25" lähtöön.

Kaukoputkesi  Maksutov-Cassegrain-rakenne mahdollistaa kameran tarkennuksen kaukoputken pääpeilillä, joten uskoisin että saat tuon yhdistelmän ongelmitta tarkennukseen äärettömään. Ainakin silloin, kun jätät kuvatessasi tuon kulmapeilin pois ja kiinnität kameran tuolla adapterilla kulmapeilin tilalle. Huomaat samalla pian 1300mm polttovälillä olevan "objektiivin" tärinän ja vaikeudet saada teräviä kuvia. Suosittelen siis samalla hankkimaan Canonille sopivan kaukolaukaisimen:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2955_TS-Optics-Remote-Shutter-Release-for-Canon-DSLR-Cameras.html 

Yritin etsiä samasta paikasta Canonin ohjelmoitavaa kaukolaukaisinta, mutta jostain syystä TS ei pidä tuollaista tuoteluettelossaan:
ks. https://www.teleskop-express.de/shop/advanced_search_result.php/language/en/keywords/Programmable%20SLR%20Remote/suchdas/OK
Tiedät kumminkin tuon mukaan mitä haet itsellesi, sillä ajastinkaukolaukaisija on tähtikuvauksissa näppärä järjestelmäkameran apuväline, vaikkei käyttäisikään kaukoputkea kuvaamiseen.  :wink:
Noilla pääset ainakin alkuun Kuun ja planeettojen kuvaamisessa (planeettoihin järjestelmäkamera soveltuu tosin hyvin rajoittuneesti, sillä niihin mieluummin käytetään videokuvaamista jollain ASI 120 (ja vastaavan) tyyppisellä kameralla.
- Timo Inkinen