Kirjoittaja Aihe: Kaukoputki kalustokuvia  (Luettu 295541 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Tertsi

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 508
  • Galleria
Vs: Kaukoputki kalustokuvia
« Vastaus #540 : 03-09-2020, 17:09:21 »
Olen tämän vuoden aikana vähän päivittänyt kuvauskalustoa kuvausputken ympäriltä, eli uusia on:

Jalusta: iOptron CEM60
Seurantakaukoputki ja kamera: Orion ShortTube 80/400mm ja ASI120MM Mini (Seurantaputki on kiinnitetty ADM Dovetail/Guidescopering C8 Kit:llä)
Suodinvaihtaja ja suotimet: ZWO filter drawer ja Optolong L-PRO 2" ja L-eXtreme 2" suotimet
Pienemmässä seurantaputkessa on ASI224MC. Käytän tätä napasuuntaukseen SharpCap ohjelmalla. Vanha epäluotettavasti toimiva ASI120MC:lla vahdin putkea ja taivasta.

Toisella puolella on kaukoputkea on kyljessä kiinni dew heater. Kaapeloinnit olen saanut laitettua jalustan sisäisillä kaapeloinneilla ja vain kuvauskameran USB3 johto roikkuu alas kiinni läppäriin.

Lisäksi piti laittaa 1.25kg lisäpaino kaukoputken alle eteen, jotta kaukoputken saa turvallisesti kiristettyä jalustaan (paljon takapainoa).

Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, iOptron CEM60 + Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini + KWIQ/ASI224MC + ASI071MC Pro
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Poissa prototype

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 347
  • Harjoitelmia
Vs: Kaukoputki kalustokuvia
« Vastaus #541 : 12-09-2020, 21:19:14 »
Päivää piiiiiitkästä aikaa  :azn: Piti tulla pitkästä aikaa haaveilemaan ja on näköjään linssiputket tulleet takaisin edustamaan. Jos sitä itsekkin parin vuoden sisällä pääsisi takaisin harrastamaan niin olisin asiat reilassa.
Mistä moinen innostus linssiputkiin? Ja miksi timpe on ruvennus vastustamaan deep sky:ta?

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7031
  • Valoa ja varjoja
Vs: Kaukoputki kalustokuvia
« Vastaus #542 : 13-09-2020, 18:02:10 »
Mistä moinen innostus linssiputkiin? Ja miksi timpe on ruvennus vastustamaan deep sky:ta?

Voin puhua linssiputkista vain omalta kohdaltani, mutta ne sopivat varsin hienosti nykyiseen harrastajaprofiiliini, jossa jätän p-i-t-k-i-ä valotuksia vaativat deep sky -kohteet vähemmälle.
"Pyrin edelleenkin visusti välttämään deepsky -kuvausta tulevalla talvikaudella..."
Käytännössä olen ollut huomaavani, ettei Suomessa ole (omasta mielestäni) enää kelvollisia deep sky -kuvauskelejä saatavilla kuin hyvin lyhyen hetken ajan näin syksyllä ennen lumien tuloa. Talviajan yötaivaat täyttää harvakseltaan tulevan selkeän kelin aikaankin noin tunnin kuluttua pimeän tulosta jokin "utuinen sumuhöttö", jonka välitön vaikutus taivaan läpinäkyvyyteen on minusta murhaava. Yhdistän tuon mielessäni ilmakehässä lisääntyvään kosteuteen ja ilmastonmuutokseen :angry:

Käytännössä Hyvinkään lähiötaivaalta on turha yrittää pureutua syvemmalle deep sky -kohteisiin, koska tuollainen "kehno" (TM) läpinäkyvyys blokkaa ne vähäiset fotonit, joita kaukoputkella valottaisi esim. 5...10 minuutin osavalotuksilla. Huomasin viime talven aikana odottavani viikkojen ja kuukausien ajan "kehnossa"(TM) läpinäkyvyydessä sitä LRGB kuvausprojektistani puuttuvaa luminassi-valotusta ja monesti se yksinkertaisesti jäi kuvaamatta tai tuli kuvattua sitten "kehnossa"(TM) kelissä. Tuollainen syö miestä siinä määrin, että katsoin viisaimmaksi vain lopettaa tuollaiset epätoivoiset deep sky-kohteiden kuvaamisyritykset kokonaan ja siirtää omaa mielenkiintoani ihan muualle tähtiharrastuksen laajassa skenessä.  :angel:

Huomasin tuon päätöksen tehtyäni olevani huomattavasti tyytyväisempi tähtikuvaukseen osittain suuntautuneena tähtiharrastajana, kun ei tarvitse metsästää täysaikaisesti sitä puuttuvaa luminanssia jostain deep sky- kuvausprojektista tai käyttää puoliväkisin ne harvakseltaan tulevat selkeät kelit (usein keskellä viikkoa ja aamuyöstä) tuollaisen pidemmän deep sky kuvausprojektin jatkamiseen ja loppuun saattamiseen. Suomen tähtikuvaus-olosuhteet eivät vain minusta enää sovi (!) kunnolla tähän harrastuksen alalajiin. Tuollaisen sisäisen ajatusmuutoksen tehtyäni tänne on koittanut vapaus tähtiharrastaa siten kuten kulloinkin haluan. Ja jos Suomeen sattuisi tulemaan esim. nyt loka-marraskuussa sellainen viikon-parin mittainen sulkukorkeapaine pimeän kuun aikana, niin mikään ei estä minua kuvaamasta tuolla TMB 152/1200:lla jokin LRGB deep sky -kohde valmiiksi tuona ohikiitävän lyhyenä "deep sky" -hetkenä.

Muistan kumminkin koko ajan, ettei tässä Suomen säätilassa ns. "suuri kuva" ole muuttunut mihinkään. Täällä jatkuvat siis edelleenkin nopeasti vaihtelevat säätilat, jossa ns. "hyvät"(TM) kuvauskelit ovat vain ohimenevän hetkisen saatavilla, mutta ylivoimaisesti suurimman ajan yötaivaalla vallitsee tuo "kehno"(TM) läpinäkyvyys, jossa on mielestäni turha lähteä keräämään valotuksia johonkin deep sky -projektiin, mikä tarvitsee niitä 10+ tuntien kokonaisvalotuksia onnistuakseen. Edelliseen ajatusmalliin sopii vallan hyvin myös kaluston tuunaaminen sellaiseksi, että sillä voidaan hyödyntää noita nopeasti ilmaantuvia selkeän kelin aukkoja ja ei niin täydellistä läpinäkyvyyttä täältä Hyvinkään lähiöstä. Lyhyenkin kuvaustilan tultua voin kuvata tuolla kalustollani Kuuta, keskittyä esim. tiukkojen kaksoistähtien jakamiseen visuaalisesti tai taivaalla satunnaisesti näkyvän "pikku-spektaakkelin" havaitsemiseen (esim. Mars planeetta on kohta oppositiossa, myöhemmin kenties näkyville kirkastuu jokin komeetta jne.). Nyt kuvauskalenteriini on jäänyt paljon vapaata aikaa, kun tuo aiempi deep sky -projektien kuvaus ei sitä enää syö ja voin elää enemmän "NYT!" -hetkessä tässä tähtiharrastuksessa  :cool: 
Ks. Wikipediasta Harrastus ja sen kuvaus.

Tag: "I've got to break free
I want to break free, yeah
I want, I want, I want, I want to break free...
  :grin:
- Timo Inkinen

Poissa cmas

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 147
Vs: Kaukoputki kalustokuvia
« Vastaus #543 : 18-09-2020, 21:42:54 »
Pitkään harkitun päätöksen jälkeen pistin kuvauskalustoa myyntiin, kun ei enää tunnu ehtivän perhe- ja työkiireiltä valvoa öitä eikä edes aurinkoa ole tullut kuvattua pariin vuoteen. Ajattelin, että ostan isommat kiikarit muutamalla satasella ja alan harrastaa niillä. Kävi kuitenkin niin, että kalusto kävi hyvin kaupaksi ja loppujen lopuksi päädyin pitämään pikku-apon itselläni, heivasin moottorin tarkentimesta ja rakensin sen ympärille grab & go -setin. Samalla ajattelin, että rahoitan ostoksen kaluston myynnillä ja sen mukaan valikoituu sitten osat. Alla siis muutamia kuvia setupista, jonka sain nippuun tänään ja ensivaloa tähtien ja planeettojen & kuun kanssa odotellaan vielä.

Tämä koostuu siis seuraavista osasista:
- TS 80/480 FPL53-tripletti APO
- Baader T-2 / 2" nokkaosa
- Baader T-2 prisma-diagonaali (Baader #2456095)
- Baader 1.7x Glass patch corrector (Baader #2456316)
- Baader Maxbright II binoviewer (Baader #2456460B)
- 2 x Baader Hyperion zoom mark IV (Baader #2454826)
- TSAZGP-jalusta hieman modattuna (CloudyNightsilta huomasin asiaa tutkiessani, että tuon jalustan "varsi" on se heikko kohta (kevennetty turhaan / säästömielessä), joten sahailin siihen tyköistuvat täytteet + laitoin vielä levyt päällekin tukevoittamaan rakennetta - 12 mm koivuvaneri on hyvä juttu  :grin: )
- Säilöntää varten (sekä suojaamaan kalusto jälkikasvun yllätysiskuilta) ostin Thomannilta Flyhtpro-merkkisen Pelicase-replikan merkittävästi halvemmalla - tuo boksi tuntuu melkoisen asialliselta laitteelta. Ja tilaa on vielä Quarkillekin, jos viitsin alkaa sen kanssa säätämään binojen osalta - ainakin tällä palstalla tuntuu nyt olevan kokemusta siitä  :laugh:

Noiden lisäksi on vielä TSflat käytössä, jos sitä nyt tarvitsee (ja jos muka osuisi etäisyys kohdalleen sen kanssa). Samoin Baader VIP Barlow löytyy ja senkin saapi kiinni. Tuolla 1.7x GPC:llä jää ko. putkella noin 17 mm tarkennusvaraa vielä (VIP:llä lisähöystettynä fokkarin saakin sitten pakittaa oikein kunnolla putken asteikolla noin 84 mm lukemiin). Eli 1.2x GPC:llä tuskin olisi riittänyt tarkentimessa liikematka - siinä mielessä tein oikean valinnan, kun hankala tuota on speksailla ennen kuin palaset on kotona, jos siis meinaa kerralla mitata oikein.

Hankkiminen ei ollut helppoa:
- Jalusta ja vixen-kiskonpätkä TS:stä Saksasta (toki piti tehtä 2 eri tilausta, kun unohdin tuon kiskon, kun en tarpeeksi tarkkaan katsonut kiskoa, joka oli käytössä)
- 365astronomy toimitti Maxbrightin, nokkaosan ja diagonaalin
- FLO yritti toimittaa Hyperion zoomit, mutta ei vaan saanut niitä sisään ja tilaus piti perua (hävisin toki konversiokertoimien verran, huoh). Lopulta sain okulaarit Widescreen centre (UK) -nimisestä erittäin asiallisesta putiikista, toki hintaa oli enemmän kuin FLO:lla, mutta löytyi hyllystä suoraan. Toki DHL sekoili sitten toimituksen kanssa, mutta mitäpä siitä enää.
Huomaa, että korona vaikuttaa, kun yhdestäkään kaupasta ei löytynyt kaikkea kerralla.

Noh, ensivaloa odotellen...

{alt} {alt} {alt}

{alt}

Tommi R
TS 80/480 APO
Baader VIP barlow, prism diagonal, 1.7x GPC, Maxbright II bino, 2x Hyperion zoom mark IV, D-ERF, Double stacked CaK
Daystar chromo-Quark
Alt-Az TSAZGP kevyesti modattuna
Kuvia Flickr:ssä

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7031
  • Valoa ja varjoja
Vs: Kaukoputki kalustokuvia
« Vastaus #544 : 21-09-2020, 16:22:34 »
...loppujen lopuksi päädyin pitämään pikku-apon itselläni, heivasin moottorin tarkentimesta ja rakensin sen ympärille grab & go -setin. Samalla ajattelin, että rahoitan ostoksen kaluston myynnillä ja sen mukaan valikoituu sitten osat. Alla siis muutamia kuvia setupista, jonka sain nippuun tänään ja ensivaloa tähtien ja planeettojen & kuun kanssa odotellaan vielä.

Kyllähän tuossa on saanut tovin miettiä, ennen kuin yhteensopivat osat ja tarvittavat härpäkkeet ovat kasassa ja käyttökunnossa. Jos olisit vain lisännyt kuvan uudesta kalustosta, niin kuinka moni olisi ajatellut tuohon tarvittavaa laitteistojumppaa nykysetupin takana? Baaderin lisäosilla sitä paitsi saa rakennettua halpis-kiinalaisputkestakin upean käyttökelpoisen linssiputken, jossa käyttömukavuus on sen tripla-kalliin merkki-APO-putken luokkaa...  :wink:
- Timo Inkinen

Poissa cmas

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 147
Vs: Kaukoputki kalustokuvia
« Vastaus #545 : 21-09-2020, 21:12:15 »
Tuossa osajumpassa FLO:n aspa oli suureksi avuksi. Harmi, että kun tuli tilaamisen aika, heillä oli saldot nollilla kaikesta. Ilman FLO:ta olisi kokonaisuuden hahmottaminen ollut hankalaa näin ensikertalaiselle "binoajalle". Ja Baaderin osiin päädyin myös siksi, että jos joskus vaihtaa putkea, ei noihin pitäisi tarvita koskea päivitysmielessä kovinkaan helposti. Zoomit otin kompromissin ymmärtäen: tuossa liikkuu mukana "useampi okulaari" ihan ok-laatuisena ja kokonaisuus sisältää vähemmän osia, joita tarvitsee vaihdella. Tämähän oli kantava ajatus pitääkseni kaiken mahdollisimman simppelinä. Jotenkin tätä vain arvostaa nykyään (pyöräkin on hihnavetoinen single speed, jonka huoltotarve on likimain nolla).

Testasin tänään tuota kokonaisuutta sisällä ja koska putki on niin lyhyt, saa tuon jalustan "varren" jättää pystyasentoon. Putki nimittäin kääntyy melkein pystyyn (muutamaa astetta vaille vertikaaliasentoa) ilman, että se ottaa jalustaan kiinni. Binobandit on myös asennettu ja modattu vähän isommille okuhalkaisijoille. Ehkäpä tämä siis tästä. Toki pilviähän tässä riittää nyt ennusteiden mukaan.

Veikkaan, että kyllä ne premium-apot on omassa kastissaan optisesti ja mekaanisesti ihan eri tasolla, mutta sillä mennään mitä nyt laatikosta löytyy. Onneksi kokemukset premium-apoista ja fluoriitti-dubleteista on nolla, niin ei ahdista heti  :cheesy:
Tommi R
TS 80/480 APO
Baader VIP barlow, prism diagonal, 1.7x GPC, Maxbright II bino, 2x Hyperion zoom mark IV, D-ERF, Double stacked CaK
Daystar chromo-Quark
Alt-Az TSAZGP kevyesti modattuna
Kuvia Flickr:ssä