Starizona SCT Corrector III

Aloittaja Osku, 02.04.2020, 19:02:17

« edellinen - seuraava »

Osku

Tilasin Meade SC14 putkeani varten uuden korrektoriin. Starizona SCT Corrector III - 0.63x Reduser / Coma Corrector.
Se tavanomainen Celestronin 0.63x R / C toimii riittävän hyvin jopa kroppikennokokoon asti, mutta halusin suuremmalla kennolla toimivan korrektorin. 

Olin vuosia sitten ostanut silloin kehutun TS 0.8X R / C lasin. Se toimii erittäin hyvin 8" Celestron SC putkessa, mutta minulle tuntemattomasta syystä 14" Meade SC-putkessa se TS-Korrector ei toimi. TS:llä se ei ole enää myynnissä.
Olin varsin epäileväinen myös sen Starizonan korrektorin suhteen, mutta kun pääsin kokeilemaan, niin huomasin heti, että nyt hankintani oli onnistunut.
Korrektori on kaksituumainen ja menee putken perässä olevan fokuserin sisään. Starizona ilmoittaa, että tämä korrektori valaisee hyvin 27mm halkaisijaisen alueen. Korjattu alue on vielä suurempi.

Koekuvasin MSC14+Strizona SCT Corrector III - 0.63x R/CC yhhdistelmälä oheista M101 galaksia. Kamerana 24x36 kennolla varustettu Canon EOS 6D.
Kokonaisvalotusaika on 3h 4min 2min jaksoissa, ISO arvolla 1600. Kuva on rajaamaton. Siinä on kaikki, minkä DSS pinoamalla antoi.
Tähdet näyttävät tähdiltä suurennettunakin lähes koko kuva-alalla. Kuvankäsittelyssä poistettu vinjetointi on tosin kuvan päissä suuri.

Taas tuntemattomasta syystä tämä Staritsona korrektori toimii 8 tuuman Cestron SCT:ssä mielestäni yhtä hyvin, kuin se TS 0.8x korrektori, joka ei puolestaan toimi MSC14 putkessa. 
Celestronin EHD-putkillakin on sijainniltaan hiukan eri lailla toteutetuja korrektoriratkaisuja. Tämä kertonee osaltaan, että optiikka-asiat ovat monesta kiinni.
Ossi

einari

Mikähän tuossa on todellinen kuvakoko (onko kuvassa koko kenttä) ?
Ja mikä on reducerin ja kennon etäisyys ?
___
Tapio

Osku

Kuva on peittoalaltaan rajaamattomana sellaisena, kuin se on tullut DSS pinottuna. Yksittäisten kuvien resolutio on 5472x3648 pikseliä.
DSS on asetettu niin, että valotuksista kaikki tulee pinottuun kuvaan. Koska osavalotukset eivät ole kennolla täysin samassa paikassa, niin pinotun kuvan resolutio käyttämälläni asetuksella on hiukan suurempi kuin yksittäisen ruudun.
Tässä tapauksessa DSS pinottu kuvva on alunperin suuruudeltaan 5496x 3670 pikseliä. Myös kuvassa näkyvä alue on peitoltaan hiukan suuremipi, kuin 24x36 mm kennolle sopiva kuva. Tässä tapauksessa puolen prosentin luokkaa.
Foorumia varten pienensin resolution niin, että kuvan korkeus on 1200 pikseliä. Kuvan peittoala pysyi muuttumattomana eli on sama, kuin pinosta tullut.

Sitten etäisyys kennoon. Starizona ilmoittaa korrektorin ja kennon väliseksi etäisyydeksi 90,3mm ja ilmoittaa etäisyyden olevan kriittinen.