Muut havaintolaitteet > Jalustat ja seurantalaitteet

Mistä jalusta ja seurantalaite radioteleskoopille?

(1/2) > >>

pti:
Hei!

Tarvitsen tukevan jalustan ja seurantalaitteen radioteleskoopilleni.
Mielellään Raspilla ohjattava (se havaitsee kohdetta joka tapauksessa), joko sarja- tai USB-portti, jolla jalustaa ohjataan.

MUTTA minulla ei ole hajuakaan siitä mitä on tarjolla tai mistä aloittaa, jos sen tekee omin pikku kätösin (jalusta, A/D muutimet(?), steppimoottorit jne?).

Eli tämmöisen radioteleskoopin puuhastelin vanhasta TV-satelliittiantennista.
Painoa lautasella yms on noin 4kg ja siihen kun lisää vastapainon ja ottaa huomioon mahdollisen tuulen, niin ihan pienellä jalustalla ei kannata yrittää.

Tällä hetkellä olen käyttänyt Manfrotton painavaa kameran kolmijalkaa ja AstroTrac TT320X AG seurantaa.
Toimii tyynellä kelillä, mutta seuranta-aika on vain kaksi tuntia.

Disco Volante:
Maailma on täynnä käytettyjä ja valmiiksi toimivia EQ5-sarjan GoTo-jalustoja. Nämä halvat kiinalaiset japanilaisen Vixen Grand Polaris-kloonit on ollut lähes kaikkien tunnettujen valmistajien yleisin malli. Sellainen riittää aivan hyvin tähän tarkoitukseen ja tulee paljon halvemmaksi pitkän päälle ja toimii taatusti. Muuten siinä joutuu äkkiä siihen vuoden kierteeseen että tilaa kiinasta kauhean määrän moottoreita, hihnoja, Arduino ja paljon muuta mitä et vielä edes ajattelekaan vielä eikä siinä ole mitään takuuta että se toimisi. Radiossa on paljon enemmän nypläämistä riippuen haluatko seurata eri satelliitteja tai vetyä jne. Siinä yksi radioyhdistelmä ei kata kaikkea.

Disco Volante:
Laitan tässä kuvan omasta n. 80 senttisestä lautasesta että saat käsityksen ja ehkä uusia ajatuksia projektiisi. Jalusta on Exos-2 (EQ-5). 80 senttinen lautanen on vähän liian pieni vetyn tarkkailuun, vaatisi vähintään 120 senttinen että toimisi hyvin. Tavallisella LNB'llä voi ainoastaan vahvistaa että aurinko on olemassa tai että tiiliseinä kesällä on lämmin, ei paljon muuta. Itse seuraan lähinnä Es'hail-2 ja muita satelliitteja kun keli on huono, siihen se sopii mainiosti. Täytyy hommata PLL-ohjattu LNB seuraavaksi.

Disco Volante:
Tuossa on samalla tavalla kaupallinen vähän suurempi versio EQ8-jalustalla.

https://www.radio2space.com/product/spider-230c-compact-radio-telescope/

Timo Kuhmonen:
Jos pysyvään asennukseen jättää jalustan ulos, niin tulee eteen myös sadeveden kesto(kin). Periaatteessa olisi mahdollista käyttää esim radioamatöörien antennirotaattoreita jossa on korkeussäätö mukana (tiltti). Ne kyllä kestävät sadetta.... Kiinnistykseen isompi peili siellä vaatinee jotain muokkausta, että tasapaino on kohdallaan ennen asennusta. Muuten joutunee kääntäjä liian ison kuorman kohteeksi, jos ei mieti vastapainoa tms.

PS1: ehkä hieman alkuperäisen aiheen sivusta. Lisäinfoa "tuunaajille" löytyy täältä (ellei jo eimmin ole tutustunut tähän LNB malliin)
https://forum.amsat-dl.org/index.php?thread/7-octagon-oslo-pll-lnb-with-external-reference/

PS2: kuvien julkaisusta foorumilla, kannattaa siinä yhteydessä muistaa että on lupa kuvan alkuperäiseltä oikeuksien haltijalta...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta