Venus 2020

Aloittaja Tane, 07.03.2020, 01:37:45

« edellinen - seuraava »

Tane

 Venus näkyy läntisellä taivaalla auringon laskun jälkeen. Kirkkaasta pinnasta ei yksityiskohti erotu ilman suotimia. Vaatisi vaikka tämän: https://www.astroshop.eu/planetary-comet-filters/idas-filters-venus-filter-1-25-/p,51957 yhtenä esimerkkinä planeetan mahdollisten pilvien näkymiseksi. Filttereiden puuttuessa tyydyin kuvaamaan SW 152f/8 akromaatilla värivirhettä vähentävien apukeinojen avustamana. Käytin muunmuassa ZWO ADC dispersion korrektoria. ASI 120 värikamera ja Celestron 3x X-Cell LX barlow. Mikäli Venus joskus tulevaisuudessa on noinkin hyvin kuvattavissa niin voisi jonkun suotimen hankkia.
Celestron C14,

mistral

Hyvä kuva. Kun joskus katsoin Venusta se loimotti eikä muoto asettunut.

Tane

Eilen illalla kuvatessa oli nolla tuuli. Harvinaista tänä talvena.
Celestron C14,

Terminaattori

Ainakin joillakin kameroilla voi saada Venuksesta yksityiskohtia irti huomattavasti halvemmalla violetilla suodattimellakin (Wratten-vastaava nro 47), esim.
https://www.astroshop.eu/planetary-comet-filters/lumicon-filters-%23-47-purple-1-25-/p,6709

Itse olen kuvannut Venusta Celestronin violettisuodattimella, jonka ostin joskus 1990-luvulla Teknofokukselta. Kamerana olen käyttänyt vanhaa DMK21AU04:ää, joka on herkkä sinisessä valossa ja toisaalta epäherkkä punaisessa ja infrapunaisessa. Violetin suodattimen lisänä olen käyttänyt IR-poistosuodinta, koska filtteri nro 47 päästää myös infrapunaa läpi. Muistelen, että ASI120MM:llä olisi joku onnistunut Venus-kuvauksessa samanlaisilla suodattimilla. Jos kameralla olisi kovasti suurempi herkkyys punaisessa ja infrapunaisessa violettiin verrattuna, pitäisi varmaankin olla joku vahvempi suodatin.

Venus on nyt harvinaisen hyvin näkyvissä Suomessa, vielä yli kuukauden ajan se taitaa olla yli 30 asteen korkeudella Auringon laskiessa. Pitää joku kerta kokeilla violettia suodatinta myös visuaalisesti. Toistaiseksi olen joutunut tekemään havainnot sen verran kiireessä, että on pitänyt valita joko kuvaaminen tai katselu. Päivätaivaalla violetti suodatin on ollut huono visuaalihavainnoissa, koska se himmentää taustataivasta paljon vähemmän kuin Venusta.

Eilisillan violetti Venus näytti tältä (kuvattu Ursan tornin 8-tuumaisella Celestronilla):



Mikko_L

Äsken katselin Venusta ED80:lla, 150x suurennus (2x ES tele-extender ja Hyperion Zoom).  Viivasuora terminaattori, eipä kyllä mitään yksityiskohtia visuaalisesti paitsi ilmakehän dispersiota ja näköjään kentän reunalla myös linssien värivirhettä.  Baaderin säädettävällä polarisaatiosuodattimella kirkkauden sai asettumaan mukavaksi, ja vaikka joskus aina väitetään ettei linssiputkien jäähtymistä tarvitse odotella, niin kyllä tuo vaati sen 20 minuuttia asettuakseen.

Sitten toivotaan selkeitä kelejä 2 viikon päästä perjantaina kun Venus on keskellä Seulasia.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Pappis

Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 20.03.2020, 19:21:30
Sitten toivotaan selkeitä kelejä 2 viikon päästä perjantaina kun Venus on keskellä Seulasia.
¨
Kiitos vinkistä!

MikaHoo

Eilen kuvasin Venusta Bresser 152/1200 putkelta jonka Tanelta ostin joku aika sitten. Barlow ei ollut käytössä. Kamera ASI120MC.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

Mikko_L

Tänään uudestaan ja putkena C5 ja Hyperion Zoom 2.25x barlow.  Käytännössä C5 ei tämän yhdistelmän maksimiin pystynyt mutta 12mm zoom-asetuksella kuitenkin 234x ja terävä kuva.  Seeing oli yllättävän hyvä, ja värivirhe poissa näin peiliputken kanssa.  Oliko kaasukehä tasaisen valkoinen vai oliko siinä ehkä vähän epätasaisuutta...? Mahdoton sanoa.

C5:n jäähtyminen huoneenlämmöstä nollakeliin kestää tunnin, vähän jännää jättää se taloyhtiön tuuletusparvekkeelle yksikseen mutta lopussa näkymät olivat hyvin vakaat.  Käsin seuranta Vamo Traveler -jalustalla toimii hyvin, tärinät vaimentuvat paljon nopeammin kuin pidemmän ED80:n kanssa.

-Mikko

ps. minultakin löytyy tuommoinen ASI120MC.  Pitäisi vaan viritellä seurantajalustaa sinne parvekkeelle ja katsoa mitä saa irti.
36/50/76/127/250mm

MikaHoo

Tänään kokeilin Barlowx2 ja ADC. Jalusta sen verran heppoinen NEQ-4 että meni vähän sähläämiseksi. Yhden otoksen sain aikaiseksi.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

Mikko_L

Kuvauskokeilua, putkena pikku Celestron C90.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Onko isompi parempi?  Nyt putkena C5 ja vielä ES 2x telejatke, yhteensä siis f/20.

ASICAP Samsung tabletissa saa aikaiseksi 52fps 640x480 resolla, ei huono verrattuna siihen että raahaisi läppäriä (ehkä tuuletusparvekkeelle juuri ja juuri jaksaisi)!  Mitään ROI-ominaisuutta siinä ei ole.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Jaa, minulla oli debayer väärin asetettuna.  Autostakkertissa pitäisi olla BGGR eikä RGGB niinkuin äsken.  Ihmettelin kun tuota ei saa oikeaan asentoon mitenkään niin että ilmakehän dispersio näkyisi oikeinpäin (punainen alhaalla ja sininen ylhäällä).  Mysteeriksi jää miksi Autostakkert flippaa videon pystysuunnassa.

Tässä sama vielä oikeilla asetuksilla ja RGB align pois päältä, opiksi ja esimerkiksi  :lipsrsealed:

-Mikko
36/50/76/127/250mm

MaZa

Ensimmäinen yritys Venuksen kuvaamiseksi, tunnistaa siitä sentään Venuksen vaiheen edes sinne päin... Käytössä oli okulaarisuurennos, kun varmaan turha yrittää saada polttotasolta muutamaa pikseliä isompaa kuvaa antiikkisella D700:lla.

Mistä tuo suttu alaspäin oikealle voisi johtua?

Terminaattori

Veikkaan heijastusta okulaarissa. Toinen vaihtoehto voi olla lämpövirtaus putken sisällä, jos putki ei ole ollut ulkona vähintään paria tuntia ennen kuvaamista. Kuva on myös reilusti ylivalottunut. Herkkyyttä (ISO) pienemmäksi ja valotusta lyhyemmäksi, niin sututkin himmenevät sen verran, etteivät enää näy.

MaZa

Tässä uusi yritys... hieman parempi kuin edellinen, mutta toki silti kovin pehmeä.