Harrastuksen aloittelu

Aloittaja Hessu, 09.02.2020, 13:04:52

« edellinen - seuraava »

Hessu

Tähdet ja avaruus on kyllä aina kiinnostanut. Tähtikuvioita tuli opeteltua joskus menneellä vuosituhannella kiikarin kanssa.
Iso-syötteen tornin tähtinäytös oli silloin myös vaikuttava kokemus.

No nyt tässä sitten kävi niin, että satuin saamaan noin vuoden täysihoitoon 70mm Celestron Astromasterin. Joku ekvatoriaalinen jalusta siinä on.
Odotukset tästä ei olleet korkealla. Nyt parina iltana räplätessä ihan positiivinen yllätys odotuksiin nähden. Raisiosta valojen keskeltä kuutamolla ei nyt olosuhteet ole kovin optimaalisia.
Orionin sumusta nyt selvästi näkee jotain. Andromeda on sama kuin kiikareilla. Joo, kuu on kiva... Venuksen vaihe ainakin hiukan mielikuvitusta käyttäen näkyy.
Otavasta erottui Mizar kahtena. No tämä kaukoputki on kyllä kohta näyttänyt mitä pystyy. Parempi keli ja paikka auttaisi, vaikka mökillä syksyllä. 
Kuusuodattimen tilasin kun muuten on oma rahallinen panostus tasan nolla.

No piti nyt sitten kuitenkin käydä kamerakaupassa. Canon 600D perus objetiivilla käytettynä tuli hankittua, periaatteella tarvii siten nyt kaikkeen muutenkin. Eikä ollut hinnan kirossa. Eli jo lähti laukalle  :grin:
Ajatus oli kokeilla mitä tuolla saa aikaseksi. Meinasin sen istuttaa nyt tuohon Celestronin jalustaan. Sillä voisi jotain manuaali-trackingiä kokeilla kun tossa se nyt on. Ei tarvi rakentaa ladon-ovea.
Mitään napatähtäimiä siinä ei ole, mutta ehkäpä sen saisi tuota kaukoputkea hyödyntämällä kohdistettua. Kokeilemalla selviää.

Eli nyt pääsis vähän makustelemaan kauanko innostus kestää ja innostaako kuvaus vai katselu enemmän.

mistral

Jos nykyinen kaukoputki tuntuu liian pieneltä, avautuu monta vaihtoehtoa. Voihan sen vaikka tuplata mutta yhtä hyvin voi siirtyä lintukiikariin jolla näkee laajoja kenttiä avaruutta. Lintukiikarissa on suurena etuna sen laaja käyttöalue: tähdet, linnut, luonto, navigointi, komeetat, meteorit. Näin kerran sattumalta tähdenlennon 7x35 kiikarilla, voimakas valo ja savuvana. Mutta jos asuu maalla, on jalustallinen tähtiputki kiva siis jos ei tarvitse kuljettaa kuin pihalle. Käytettyjä voi saada puoli ilmaiseksi.

Hessu

Lintukiikareita on joskus aikoinaan tullut kokeiltua yötaivaan alla. Ne on kyllä todella helpot käyttää. Makoilee ja kattelee vaan  :cool:
Ehkä ne jossain vaiheessa vähintään jälkikasvulle pitää hankkia.
Kaverille ehdottelin kiikareita kun pohti kummilapselleen kaukoputkea. Osti sitten tuon putken kun tuli jostain vastaan. Nyt se tuli mulle sitten lainaan.
Ehkä nyt haarukoin tuota lopullista tarvetta tuon laina-ajan verran. Ellei synny se pakottava tarve sitä ennen  :grin:

kihar

Jos kerran kameran jo hankit, niin pahalle on annettu jo pikkusormi.  :cheesy: Yksi tapa jatkaa olisi moottoreilla varustetun seurantajalustan hankinta. Käytettyjä NEQ-3 ja NEQ-5 jalustoja perusmoottoreilla on säännöllisesti myynnissä. Minullakin on autotallin nurkassa yksi ylimääräinen. Näissä ei ole tietokonetta kohteen etsintää helpottamassa, mutta sopivat mainiosti kameraobjektiivien kanssa työskentelyyn. Kun suurennosta ei ole niin paljon kuin kaukoputkessa, niin kohteiden löytäminenkin on helpompaa ilman tietokoneen apua. Varsinkin jos on kokemusta tähtikuvioiden lötämisestä ihan visuaalisesti. Perusjärkkärillä pääsee mainiosti tähtikuvauksen alkuun ilman isoja rahallisia investointeja. Manuaalinen seuranta (käsin säätöruuveja kääntämällä) on kuvauksessa epätoivoista hommaa. Jonkilaiset moottorit kannattaa olla vähintään jalustan tuntiakselilla. Kokeilemaan vain.

Hessu

Joo pikkusormi meni jo.
Nyt olen hiukan näitä realiteetteja päässyt haarukoimaan. On ollut joko pilvistä tai itse räkätaudissa.
Seurantajalustan tarve lajissa on nyt todettu ilmeiseksi.

Nyt sain 50mm objektiivilla Andromedan suunnilleen tunnistettavaksi.
Pidempikin zoomi olisi tarjolla mutta asiallinen kiinnitys puuttuu. Jos sen saisi jotenkin rakenneltua vaikka tuon kaukoputken päälle niin kohteen löytäminen voisi onnistuakin. Muuten sen kanssa pitäisi olla joku parempi tähtäin kamerassa kuin pelkkä LCD.

Hessu

Harrastus hakee muotoaan. Menin hommaamaan Skywatcher 150 putken forumin kautta. Mukana tuli lastulevy dobson proto. Tämän yhdistelmän kanssa on nyt harjoiteltu ja hyvin on kohteita löytynyt. Tykästyin kyllä heti tuohon funktionalismia edustavaan jalustaan vaikka uusi onkin suunnitteilla.

Kotopihalta ei mitään himmeää näy. Löysin googlemapsin avulla kivan paikan lähiseudulta Mietoisista. Paikka olikin sen verran hyvä että ei ole yksin tarvinnut olla. Yksi kaveri on joka kerta ollut kuvailemassa sumuja.

Mökillä pääsiäisenä olikin hyvät kelit. Leo tripletin galakseista erottui juuri ja juuri himmein ngc galaksi. Mietoisissa sitä ei näkynyt.

No nyt sitten koitetaan vältellä hebelimaniaa kuin tuota toista tautiakin. Yhtäältä saisi pääpeili olla isompi toisaalta toi nykyinen putki saattaisi istua heq5 päällä. Paha homma  :azn:

Joo koitin jo kuvata kaukoputkella. Kuu onnistui. Venus tuotti haastetta jalustan ja putken tasapainon kanssa mutta taisin yhden räppäsyn onnistua.