InOMN 26.9.2020

Aloittaja PCW, 17.09.2020, 16:29:04

« edellinen - seuraava »

PCW

Kansainvälinen kuunhavaitsemispäivä on lähestymässä. Kyseessä on Lunar Reconnaissancd Orbiter (LRO) -luotaimen myötä aloitettu NASA:n sponsoroima tilaisuus. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 2009 ja kansainväliseksi tähtiin vuonna 2010. Suomessa tämä perinne on melko huonosti tunnettu, mutta tapahtumia voidaan järjestää ja on järjestetty täälläkin.

Tämän tapahtuman myötä tarkoitus on herättää suuren yleisön kiinnostus Kuuta kohtaan. Tapahtumia voidaan järjestää sekä havaintomielessä että kansanvalistusmielessä. Ajankohta on tänä vuonna lauantaina 26.9. ja Suomen kannalta tämä InOMN on turhan usein huonoon ajankohtaan sikäli, että Kuu on varsin matalalla.

Tänä vuonna Kuu on Helsingin horisontista nähtynä noin seitsemän asteen korkeudella. Horisontin yläpuolella kuitenkin ja korkeimmillaan klo 21-22 välillä. Hyvissä sääoloissa tuota voi kyllä katsella, vaikka todennäköisesti kovin tarkasti pintaa ei pääse tutkimaan, sen verran ilman kuitenkin noin matalalla väreilee.

InOMN:in virallinen sivu on https://moon.nasa.gov/observe-the-moon-night/

Mikäli haluaa järjestää virallisen InOMN-tapahtuman, se tulee kirjata tuolle sivulle. Silloin se on virallinen. Tapahtuma saattaa olla jonkinlainen yleisötapahtuma, jossa kerrotaan Kuusta (yksi tapahtuma Suomeen onkin jo merkitty, mistä Teemu Öhman aiemmin jo kirjoittikin) tai yksinkertaisimmillaan tähtitornin avoimien ovien ilta Kuun katselemisen merkeissä - tai ihan yksityisen ihmisen järjestämä kuunäytäntö, jossa kaukoputki kannetaan jonnekin sopivaan paikkaan ja kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan Kuuhun. Viimeksimainittua toki rajoittaa Kuun mataluus, mutta mikäli näkyvyyttä horisonttiin riittää niin eihän tuo mikään mahdoton tempaus ole.

Kun tapahtuma on rekiteröity, se on virallinen InOMN-tapahtuma, mutta tärkeintä on tietenkin tehdä Kuuta tunnetuksi yleisölle.

Aikaa suuremman tapahtuman järjestämiseen on tällä hetkellä toki vähän ja koronatilanne kannattaa ottaa muutenkin huomioon. Mutta jonkinlainen pienimuotoinen kuunäytäntö saattaisi olla aivan mahdollinen ulkoilmassa. Toki tapahtuman voi järjestää myös virtuaalisesti netin kautta, mitä kyllä itse pidän suositeltavimpana.

Kuun vaihe itsessään on varin kiinnostava ja InOMN:in sivuilla on tuolle päivälle suunniteltu kuukartta ja kiinnostavimmat kohteet merkittynä. Olisi vain Kuu korkeammalla ja pandemia poissa pilvien ohella, tätä voisi viettää suuremminkin. Mutta mikäli yhdistyksenne tai innokkaimmat harrastajat kiinnostuvat ja jonkinlainen tilaisuus on mahdollista järjestää, niin olkaa ihmeessä mukana.
Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20