Havaintokohteet ja havaitseminen > Aurinko

aurinkoputken hankinta, pohdintaa

(1/10) > >>

Timpe:
Nostetaanpa vanha aihe esille, kun tuohon aurinkoputken hankintaan on allekirjoittaneella alustavaa kiinnostusta.
Menisikö kovasti mönkään, jos hankkisin Lunt LS60THa Ha-putken omaan käyttööni odottamaan tulevaa pilkkumaksimia? Vai pitäisikö sen olla painetarkenteista LS60THaPT mallia? Mikä ero noilla putkityypeillä on?

Entä kävisikö tuollaisen putken perään kuvauskameraksi ZWO ASI 224MC värikamera, jonka satun nyt omistamaan? ASI 224MC:n sivuilla kerrotaan sensorin kooksi: 4.8mm*3.6mm ja diagonaaliksi 6.09mm. Lisäksi 224MC kamerassa on pitkälle punaiseen menevä QE-käyrä, joten kuvittelisin tuon olevan kohtuullisen hyvä valinta tähän käyttöön ("...we estimate the Peak Value should between 75%-80%...").
Toisaalta olen myös visuaalihavaitsijan suuntaan kallellaan, joten putken kautta saatavat visuaalinäkymätkin kiinnostavat. Ts. tuollaisen perään tulisi varmasti kiinnitettyä myös normaali-okulaareja (=ei mitenkään erityisesti aurinkoputken okuja, mutta kumminkin Televuen ja Pentaxin laatua). Saako tuohon Luntin putki-hintaan mitenkään laadukasta visuaalikuvaa?

Aivan lopuksi ihmettelen nyt olisiko järkevämpää ostaa suunnilleen samaan hintaan vain erillinen Luntin Ha-suodinpaketti + suodinblokkeri käytettynä ja käyttää noita nykyisen TMB 152/1200 linssiputkeni kanssa tekemällä/teettämällä tuohon tarvittava mekanaaninen sovitus?
https://luntsolarsystems.com/shop/solar-products/hydrogen-alpha/double-stack-filters/lunt-ls60fha-h-alpha-filter/
https://luntsolarsystems.com/shop/solar-products/blocking-filters/lunt-blocking-filters-b600-b1200-b1800/
Eikö tuon lopputuloksena olisi suunnilleen samanlainen aurinkoputki, mutta nyt 60/1200 mm mitoissa kun tuo 152mm apertuuri blokataan 60 milliin? Ainakin putken optinen laatu olisi tuossa tapauksessa kohdallaan :cool:

Luntin suodinsivulta lainattua:
"LS60FHa H-Alpha Filter, 60mm front-mounted non-obstructed hydrogen-alpha filter for use on a wide range of telescopes!
Connect the Lunt LS60FHa to your telescope with the appropriate adapter (sold separately), or use it to double-stack on an existing Lunt 60mm LS60THa solar telescope or filter for a ~<0.5A band pass! Choose the appropriate LS60FHa and blocking filter for your telescope’s focal length and focuser size. (?)
Required Accessories: Typically an adapter plate will be required to attach a Lunt Solar Filter to the front of a customer-supplied telescope. These adapters are in stock for the more common user scopes, but can be custom made to your specific requirement if needed.  No adapter is needed to connect one LS60FHa to another for double-stacking."

Luntin kulmablokkeri-sivulta lainattua:
(Kuvaustarve taitaa tuoda hintaongelmia tuossa koossa, vai koskettaako tuo kokovaatimus noita pikkukennoja kuten ASI 224MC:ssä?-)
Focal Length Suggestions for Imaging Use:
When imaging with a Lunt Solar System it is recommended that the user opt for the next larger blocking filter than that recommended for visual use. This is due to the fact that most imaging systems require additional “back focus”.  It’s important to realize that the blocking filter be moved further up the light cone. As a result, the aperture of the blocking filter needs to be larger to allow for the larger cone size.
    B600: For imaging use on telescopes with focal lengths up to 400 mm
    B1200: For imaging use on telescopes with focal lengths up to 600 mm
    B1800: For imaging use on telescopes with focal lengths up to 1200 mm
    B3400: For imaging use on telescopes with focal lengths up to 1800 mm

Mitä kaikkea tuossa viimeisessä vaihtoehdossa oikein joutuu miettimään, jotta tulisi toimiva kokonaisuus omaan käyttööni?
Budjetin olin tuossa ajatellut pysyvän alle 2k€:n. Huomasin vaihtoehtoja kartoittaessani, että tuollaisia "suodin + kulmablokkeri" -yhdistelmiä näyttäisi nyt saavan käytettynä esim. Amazonin kautta joltain Elektro Greif GmbH saksalaisliikkeeltä tuohon B1200 kokoon saakka. :huh:

Vastailkaa nyt edes osaan noista kyselyistä, niin saan jotain tolkkua tähän valintaani, kiitos!

einari:
Yritetään nyt vastata nyt edes osaan.

Tuollainen Lunt60 taitaa olla kustannustehokkain Ha-aurinkoputki.
Normi/painetarkenteisesta en osaa sanoa kannattaako investoida paineistettuun.

Entäs Quark ?
Tosin se ja putken suulle menevä ERF menee jo aika kalliiksi jos ajattelee 150mm kokoa.
https://www.apm-telescopes.de/en/observe-sun/optical-accessories/erf-filter/150mm-erf-glass-cell--180mm-id-cap-for-refractor.html
Ja näkökenttä olisi aika kapea (=yksityiskohtainen?).

Ja kamerasta - ehdottomasti ennemmin mv-kamera, koska värikamerasta käytetään vain punaiset pikselit.
Tai edes värikamera jossa on enemmän pikseleitä.

Timpe:
Ok, kiitos näistä. Pitää tutkia Quarkiakin, mutta luulen (en tiedä!) sen olevan hiukan hankala systeemi tähän tarpeeseen.
ASI 224MC kamera nyt sattui olemaan nurkissa odottamassa käyttöä, mutta jätän sen siis Kuulle ja planeetoille.  :wink:
Muita vinkkejä?

cmas:
En omista Coronadoa enkä Lunttia, mutta:

1) Unohda 60 mm optiikka ihan saman tien. Kiusaat itseäsi ja kadut tätä jo noin 3 viikkoa ensivalosta. Lähtisin liikkeelle 80 mm:stä ja siitä ylöspäin pinkan niin kestäessä.
2) Painesäätöinen on kiva. Ei tartte leikkiä tilttaamalla ja saa todella nopeasti haettua säädöt & muutettua niitä lennosta. Mutta näistä saa lukea herjausta sieltä täältä, tuntuu tuo spotin koko vaivaavan lähes jokaisen valmistajan näitä ns. kuluttajatason hintaluokan laitteita.
3) Tilttisäätöinen on käsittääkseni parempi sweet spotin kooltaan. Olen ymmärtänyt, että tämä olisi mahdollisesti sweet spotiltaan suurempi kuin painesäätöinen, mutta voin olla väärässäkin.
4) Jos pinkka kestää pistää 152 mm:n nokalle ja perään isot Luntin kamat, niin se on varmaan hieno peli. Suomessa kuvauskelit vaan tuntuu olevan vaikea ulosmitata. Jos itselläni olisi rajaton budjetti en silti tiedä laittaisinko tuon kokoluokan vermettä. 60 mm kuristamisessa en näe kovin paljon järkeä henk. koht.
5) Jos päätyisin itse Coronado/Lunt-osastolle, niin double stack vakavaan harkintaan. Tuntuu, että niillä vermeillä kuvanlaatu ja detailit on jotain ihan muuta kuin "peruspaketilla". 80 mm double stack vaan ei ole enää millään muuttujalla halpa.

Itselläni on Quark sinulle varmaan tutun TS 80/480 APOn perässä. Sillä parasta jälkeä edustaa tuo alla oleva kuva. Siitä tuli Solarchatin puolella kommenttia, että joku ei ole saanut 100 mm Luntista puristettua vastaavaa (no, muuttujia piisaa, mutta käsitin, että tuo 100 mm ei välttämättä tuota parempaa jälkiä ilman double stackiä kuin 80 mm & Quark & ASI178mm): https://solarchatforum.com/viewtopic.php?f=4&t=22874. Tuota SolarChattia kannattaa hieman selata muutoinkin.

Käytetyistä vermeistä en osaa sanoa mitään. Oma uutena ostettu Quark on kertaalleen vaihdettu valmistajalla ja uusi on omat tarpeeni tyydyttävä kuvakentän tasaisuudeltaan (ensimmäinen ei ollut). Kamerana käytän ASI 178mm:ää ja putken nokalla on 90 mm Baaderin D-ERF. Mikäli arpominen on hankalaa, kannattaa miettiä saako jostain putken lainaan testiä varten. Oma komboni (esisuodin, OTA, Quark, lyhentäjä) on ollut lainassa viime kesänä @AaJii. Häneltä voit saada ehkä kysyttyä kokemuksia tuosta kombosta ilman, että minä jorisen omiani täysin biasoituneena. Käsitin, että se toimi ns. virrat päälle laittamalla.

Ja Quarkin huonous on mielestäni "pitkät" säätöajat, kun joutuu odottamaan muutaman minuutin säädön tehtyä, jotta etalonin lämpötila stabiloituu uuteen arvoon. Painesäätöinen ois nopsa, mutta sweet spotin koosta olen lukenut vähän turhan paljon negatiivista omassa käytössä. Tilttisäätöinen kai voisi olla ok, jos sen säädöt pysyy (ei kokemusta). Kuoppainen tie tämäkin, mutta ei tartte palella pakkasessa säätöjä tehdessä, joten suosittelen kokeilemaan  :cheesy:Timpe:
ISO kiitos Tommi tuosta yllä olevasta vastauksesta!  :cool:
Pitänee anoa ylläpidolta aiheen siirtoa uuteen viestiketjuun, jossa olisi otsikkona vaikka ylläoleva otsikko. Leikatkaa tuohon uuteen aiheeseen mukaan vaikka kaikki uusi keskustelu tästä viestistä lähtien, niin ei ryöstetä tuota Coronado vai Lunt ketjua tähän yleisempään Auringon Ha-havainnointikeskusteluun. Kiitos!

Oma tilanteeni on tosiaankin sellainen, että aion enemmän tai vähemmän hyljätä vakavamman ds-kuvaamisen täällä suloisessa Suomen maassamme kuvauskelien jatkuvan heikkenemisen takia. Jos katson nyt taaksepäin oman syyskauden ds-kuvaamistani, niin käytin koko syksyn selkeät kelit  (syyskuusta joulukuulle) yhden ainoan 12 h sumukuvan fotonien keräämiseen. Tuosta kohteesta tulee foorumille loppukuva sitten, kun olen myynyt CCD-kamerani ja valovoimaisen Newton 10" F/4 + ASA 0,73x komakorjain/lyhennin yhdistelmän toiselle harrastajalle. En enää näe mielekkääksi aloittaa toista tuollaista 10+ tunnin deep sky -kuvausmaratonia tulevalle kevätkaudelle, koska sen valmistumiseen tarvittavien kokonaisfotonien keräämiseen kuluva aika F2.8 putkellakin venyy säistä johtuen 3-4 kuukauden mittaiseksi! Kuvauskelit ovat olleet harvassa ja silloinkin kun on "selkeää", saan samaan aikaan miettiä tuollaisen kuvausillan läpinäkyvyyden surkeutta himmeiden höttöjen kuvaamisessa. Pöh ja vielä kerran pöh... :angry: Siirtymällä muiden kohteiden (esim. Auringon) havaitsemisen suuntaan pääsisi tosiaankin pois tuosta yöaikaisesta turaamisesta *) DS-kuvauksen kanssa!

Havaintosuojaan jää nyt TMB 152/1200 APO linssiputki, jota haluaisin hyödyntää jatkossa enemmän myös Aurinko-kuvauksessa ja -katselussa.
Edellinen kysely on ollut tuohon asiaan liittyvää eli olisi mukava löytää "jotain muuta(TM)" tuollaisen yllä kerrotun DS-kuvauksen mukanaan tuoman tuskailun sijaan. Jotain uutta harrastukseen, minkä valmistumiseen ei menisi enää useita kuukausia per ds-kuva. Siirryn nyt tästä lukemaan Daystar Quark-keskustelua ja keräämään lisätietoa myös noista Quark-ratkaisuista, joita Tommi ansiokkaasti tuohon nyt pohjusti.

*) Vrt. "Lopputulos vs. siihen käytetty aika", vaikka kaikki sujuisikin ns. hyvällä rutiinilla.

PS. Katkaiskaa tämä jatkokeskustelu omakseen, kun se ei kumminkaan liity muuhun Coronado vai Lunt ketjuun, kiitos! Jatketaan sitten sinne...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta