Miten sait okulaarien linssin pysymään huurteettomana?
En aina saakaan, nyt ei kuitenkaan ollut kova ilmankosteus vaikka päivällä satoikin räntää. Yleensä pidän okulaareja maassa jonkun alustan päällä (tulpat tietysti kiinni) tai sitten pehmeässä kotelossa, ja jos joku huurtuu niin onhan minulla muita :)
Eilen Meteoblue ja Ilmatieteen laitos ennustivat puolipilvistä, Ilmateenistus selkeää. Virolaiset olivat oikeassa, taas oli hyvä havaintokeli koko yön. Jatkoin galaksien tutkimista..
-Leijonan "toinen" kolmikko M95, M96 ja M105. Ja tässä on kolmikko kolmikossa, sillä M105:n vieressä tiivissä ryhmässä näkyi NGC 3384 ja NGC 3389
-Leijonan kolmikko M65, M66 ja NGC 3628
-NGC 2403. Tämä jäi vähän pettymykseksi kun olin odottanut kierteishaaroja, mutta yksityiskohtia ei oikein näkynyt.
-M81/M82. M81:ssa ei näkynyt rakennetta mutta jälkimmäinen on hyvin kirkas ja siinä näkyy pölyjuovia
-M108 ja M97 uudestaan mutta vain pikku vilkaisu,
-M109
-Cor Carolista hyppien M94 ja M63
-Sitten huomasin että M104 oli menossa puiden taakse ja halusin vielä ihailla sitä. Näkyi vielä paremmin kuin viime viikolla, näin matalalla Sumerianin kanssa joutuu olemaan maassa polvillaan.
-Neulagalaksi NGC 4565 uudestaan ja matkalla sinne Coman tähtijoukosta NGC 4494.
-Siitä eteenpäin NGC 4727 "TIE fighter", kyllä erikoinen muoto näkyi ja vieressä himmeä NGC4712 (tämä on merkattu Interstellarumiin "300mm putket" -symbolilla mutta näkyipä silti 250mm:lla)
Okulaaria vaihtaessa tönäisin putkea vahingossa ja eksyin pyyhkimään edestakaisin, taisipa siinä vilahtaa M64:kin näkökentässä. Pikkuhiljaa varmaan kirkkaammat galaksit oppii ulkonäöltä.
-M101 lähes zeniitissä. Mikä "Dobsonin aukko", kyllä tätä pystyi ohjaamaan zeniittiinkin ihan hyvin..? Selkeästi kierteinen muoto, mutta mistään yksittäisestä haarasta ei saanut otetta...
-M13 ja M5 uudelleen. M5 on kyllä hieno kun tähtiä levittäytyy ytimen ympärillä laajalle alueelle.
-Illan viimeinen, Kilpikonnasumu NGC 6210. Tähänpä en ollut ollenkaan varautunut, nimittäin väri! Sopivasti katsoessa se on sellainen syvän sähkönsininen, jotain aivan muuta kuin mitä tähän asti olen nähnyt. Ei mitään sinisen tai vihreän "sävyä" vaan puhdasta väriä. Liika suurennus vei värin pois, mutta 83x toimi. Tässä toimi myös jonkinlainen syrjäsilmällä katsominen mutta eri tavalla kuin himmeiden kohteiden kanssa. Tuntui että yksi tietty kohta verkkokalvostani on väriherkempi kuin muut. Tämmöisestä en ole missään palstoilla lukenut kenenkään kommentoivan. Syksyllä täytyy palata tähän ja muihin pikku planetaarisiin, nytkin olisi ollut lähettyviltä NGC 6572 tarjolla mutta aamu jo alkoi sarastaa.
Peilin tuuletin oli nyt käytössä ja se jäähtyi "Izar-kuntoon" noin tunnissa (ulkolämpötila noin +5°C). Katsoin myös Rasalgethia joka oli helpompi, ja Cor Carolia joka erottuu pienelläkin suurennuksella.
-Mikko