Albrecht AE 300 käsiskanneri

Aloittaja marsil81, 19.12.2019, 18:29:24

« edellinen - seuraava »

marsil81

Löysin kierrätyksestä tälläisen pikkuradion,ei maksanut mitään!!Laite on näköjään vuodelta 1997 (siis ostettu tuolloin).Ilmeisesti analoginen.Taajuusalue 100 kHz-2060 MHz,modulaatiot SSB,AM,NFM ja WFM.

Voisikohan tuota laitetta hyödyntää tähtiharrastuksessa.Esim salamat,tulipallot,revontulet yms.


Timo Kuhmonen

oliko laite kunnossa, kannattaa ainakin kokeilla kuuluuko muutakin kuin suhinaa :-) Tavallinen ULA FM kuulunee helpoiten, todennäköisesti  patukka-antenni siihen riittää. Modeksi radiosta WFM (=wide FM).

Nettitietojen (manuaali) mukaan tuossa olisi kuulokeliitäntä. Jos saa sopivan tason siitä ulos, niin voi periaatteessa viedä signaalin PC äänikortille...

Timi

Etenkin alemmilla taajuuksilla salamat kuuluu kauempaa rusahduksina radiossa ja meteoriheijastumana voi kuulua esim. radioamatöörien lähetyksiä mutta vaatii asiaan perehtymistä ja oikeanlaisia antenneja siihen tarkkailuun.
https://www.ursa.fi/yhd/komeetta/esitelma/kimmo.htm

Timo Kuhmonen

Esimerkiksi 49.75Mhz:llä TV alueella on kuunneltu meteoriheijastuksia. Nykyään on tilanne se, että valtaosa siellä alueella olevista analogisista lähettimistä on jo suljettu. Vain yksittäisiä enää jäljellä ja nekin todennäköisesti pian katoavat. Tuolla(kin) alueella on ollut mahdollista nähdä taajuuksien "tukkeutuminen" voimakkaan revontuliauroran tai muun vastaavan RF signaalin etenemisilmiön aikaan (estää meteorikaikujen laskennan)

Sääsatelliitteja voi kuunnella siinä 137MHz tienoilla. ISS asema myös ajoittain lähettää SSTV kuvia 144MHz alueella. Siinä alueella on myös mahdollista seurata revontulia. Tietyt radioamatöörien radiomajakat saattaa tulla kuuluviin revontuliaktiviteetin aikaan. Tai myös yksittäiset yhteyksiä pitävät radioamatöörit. Revontuliauroran aikaan sähkötyksen puhdas ääni muuttuu melko voimakkaaksi kähinäksi. Tavallinen puhelähete voi vääristyä myös pahasti, jolloin vasta-aseman ääni saattaa kuullostaa melkein kuin aku-ankalta. Joitakin pikkusatelliitteja on mahdollista myös kuunnella, esim UHF alueella (432MHz).

Timi

Ja jos aiheesta kovin innostuu niin vakavampaan kuunteluharrastukseen kannattanee hankkia laadukas liikennevastaanotin (tai SDR), tahtoo nuissa halvemman luokan ja etenkin käsivastaanottimissa olla harhoja yms. ongelmia mutta siitähän tässä ei niinkään ollut kyse.

marsil81

Laite vaikuttaa ehjältä,kuuluu muutakin kuin suhinaa..

Onkohan missään englanninkielistä ohjetta?Laitteen mukana tuli saksankielinen manuaali eikä saksa ole vahvimpia kieliäni.

Laite yltää VLF-alueelle ja kiinnostaisi tietää pystyykö laitteella kuuntelemaan chorus-aaltoja revontulista,kuten oheisessa tuubilinkissä kuuluu

Markku
https://www.youtube.com/watch?v=OJEI-dLVPaQ

Timo Kuhmonen

Speksien mukaan tuo laite ei mene VLF taajuuksille, vaan vastaanotto alkaa 100kHz kohdalta. Saksankielisen manuaalin itsekin löysin, mutta en lontoon murteella olevaa.

EDIT: manuaalissa sivulla 4 näkyisi olevan näppäinkuvaukset. Useimmin taajuus kuuntelulle asetetaan numeronäppäimillä ja sitten perään painetaan enter. Todennäköisesti UP ja DOWN -painikkeista menee tietyn askeleen verran taajuus ylös ja alaspäin. Isommat taajuussiirtymät tuolla tavalla on hankalaa. Ei laitetta käytännössä sekaisin saa näppäimistöltä, kohtuullisen simppeli se käyttöliittymä lienee. Tosin hetki menee kokeillessa...

pelti

Skannaa ja laita skannattu Google kääntäjään. Ite käänsin auton hollanninkielistä manuaalia noin.