Kirjoittaja Aihe: Todennäköinen alfa Monocerotids (AMO) outbursti 2019, marraskuun 22. aamuna  (Luettu 1760 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Esko Lyytinen

 • Tulipallotyöryhmä
 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6316
Kyseisenä aamun kello 06.50 normaaliaikaamme on todennäköinen hyvin lyhyt outbursti.
Tässä on aika pitkä selvitys asiasta. Joka ei jaksa perehtyä, niin voi hypätä melko loppuun eli ennen viimeistä sukuihin merkittyä osuutta lukemaan,

Kyseinen parvi on pitkäjaksoisen komeetan aiheuttama, missä kuitenkin komeetta itse on tuntematon.
https://www.ta3.sk/IAUC22DB/MDC2007/Roje/pojedynczy_obiekt.php?kodstrumienia=00246&colecimy=0&kodmin=00001&kodmax=01032&sortowanie=0

On tuottanut aiemmin neljä (ainakin osin havaittua) outburstia vuosina 1925,1935,1985 ja 1995, joista vuonna 1995 osattiin jo ennakoida ja saatiin myös kamerahavainnoilla tarkka radiantin paikke selville. Tämä on tärkeää mallintamiselle.
Koska on pitkäjaksoisen yhden kierroksen vanasta, niin edes kiertoaikaa ei tarvitse tuntea, muuta kun että on pitkähkö eli vähintään n 300 vuotta (Lyridit on tätäluokaa). (Ja tuskin on paljoa yli 1000 vuotta, koska tällöin vana olisi venynyt niin pitkäksi ja harvaksi,
että tuskin olisi aiheuttanut niin voimakkaita outburtseja kuin tällä on esiintynyt. 
Nuo 1925 ja 1935 olivat jopa myrskyluokkaa eli arvioitu ZHR päälle 1000. Vuosilla 1985 ja 1995 oli n 700 ja 400 .
Lievästi tulee malliin eroa eri kiertoajoilla, kuten esimerkiksi tässä tapauksessa ilmenee alla olevasta.
Se sama vana on siellä maan radan läheisyydessä pitkään niin voimakkaana että voi tuottaa meteorioutbursteja eli vähintään vuosikymmeniä, mutta tässä tapauksessa luultavammin muutaman vuosisadankin. Se on vain erittäin ohut/kapea.
On puoliarvoleveydeltään suunnilleen samaa luokkaa kuin on matkaa maapallon keskustasta geostationääriselle satelliittiradalle. Planeettojen häiriövaikutus siirtää sitä luokkaa (kokonaisuudessaan) pari miljoonaa kilometriä. Ja joskus osuu riittävän
hyvin kohdalle osuakseen maahan.

Tämä ennuste julkistettiin vuonna 2002:
https://dmsweb.home.xs4all.nl/publications/icaruslp-final.pdf
"Table 1".
Siinä on laskettua "miss-distancea" -0.00036 vastaavasti kommentti "far".
Tuolla etäisyydellä arviolta tuottaisi vain heikohkon outburstin. On stemmattu vuoden 1995 mukaan, eli olettaen että tuolloin oli osuma vanan keskustaan. Ja sopii tällaisena hyvin myös aiemmille otbursteille. Tarkistelin tilannetta ja pidän hyvin mahdollisena että olisi jonkin verran lyhyemmällä kiertoajalla esimerkiksi ehkä n 600 vuotta (meteoreille,komeetalle jonkin  verran lyhyempi). Ja tässä keskiarvoistamalla eri outburstien mukaan (ehkä jopa painottamalla aiempia enmmän, koska tuolloin surempi ZHR), tulisi suotuisammaksi tälle vuodelle. Arvioisin ehkä todennäköisimmäksi -0.0002 AU tuolle arvolle, mutta siinä sitten olisi epätarkkuus 
jotain sellaista kuin +-0.0002 ( eli mahdollista kaikki nollasta tuolle taulukon arvolle).
Voisi tuottaa ZHR arvon ehkä jostain sadasta jopa myrskylukemaan (myrskyn rajana ZHR vähintään 1000).
Koska radiantti ei ole kovin korkealla ja myös hämärän takia varsinaiset lukemat jäävät selvästi tuota ZHR-arvoa alhaisemmiksi.


Helsingissä aurinko nousee vajaat kaksi tuntia myöhemmin, joten aamuhämärä jo vähän haittaa. Kuukin on lähistöllä, mutta jo pienempänä kuin puolikuu, joten ei ehkä haitanne enempää kuin aamuhämärä.
Tarkistuksessa sain ajan 2 m aikasemmaksi kuin tuossa Icarus-paperissa eli siis tuon 06.50. Ja sekin on maapallon keskustalle
Koska olemme maapallon aamupuolella ja myös pohjoispuoella niin aikaistunee tuosta vielä muutaman minuutin. Muuten ei pitäisi heittää montaakan minuuttia. Vanan paikka-arvio on tarkempi maapallon liikesuunnassa kuin ekliptikalla rataa vastaan kohtisuorassa.
Joka aikoo tuota yrittää katsoa niin ei kannata yhtään myöhästyä. Voimakkain maksimi sopii n. 15 minuuttiin, tai ehkä vähän allekin.
Ja jokseenkin kokonaan on ohi n. 40 minuutissa.  Suosittelen aloittamaan havainnoinnin n 6.30 ja jos ei halua yhtään meteoria missata, niin kello 6.15.

(
Totean vielä tuohon pdf-paperin taulukon melko lukuisiin riveihin liittyen, että melkoinen osa on sellaisia, joissa on havaittu vain yksi outbursti ja arveltu ehkä olevan pitkäjaksoinen. Katsoinkin IAU:n titokannasta paria ja näyttäisi että nyt on jo todettukin ei pitkäjaksoisiksi, jolloin ennuste ei päde ollenkaa.
Tälle vuodelle laitetuista C/1907 G1 outbursti havaittiin (ekan kerran sille komeetalle) heikohkona (komeetta oli melko himmeä), mutta riittävän selvänä. Sitten tänä vuonna tuli uusi aiemmin listaan kuulumaton (15 Bootids parvelle, mikä oli tunnettu heikkona vuotuisena),
joka kamerahavainnoilla varmistui pitkäjaksoiseksi.
Muita havaittuja ko tyyppisiä ovat Lyridit, Theta Aurigids (joilla komeetat tunnettuja (jälkimmäisen melko runsaastikin havaittu (myös "yleisö") outbursti vuonna 2007 jää tuossa pdf:n nettiversiossa juuri sivunvaihdoksen vuoksi piiloon)) ja sitten SPE (September Perseids) ja OCT (October camelopardalids, millä vana tavallista leveämpi, tai ei olla osuttu vielä ihan parhaimpaan).
Muita kyseisen tyyppisiä ei taida olla tiedossakaan tai ainakaan varmistettuina. Tällaisille emokomeetta on periaatteessa uhka maapallolle, joskin osumistodennäköisyys on melkoisen pieni verrattuna vaikkapa lukuisiin NEO-asteroideihin (koko populaatiosta). Mutta jos osuisi niin osumisnopeus olisi yleensä huomattavasti NEO-omia suurempi ja siten koko vastaava energiakin.
)
« Viimeksi muokattu: 05-11-2019, 14:32:06 kirjoittanut Esko Lyytinen »

Poissa Esko Lyytinen

 • Tulipallotyöryhmä
 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6316
Tästä on myös julkaistu CBET:

Jenniskens P., Lyytinen E. (2019) Alpha Monocerotids 2019. CBET 4692. D. W. E. Green (ed.), IAU, Central Bureau for Electronic Telegrams, pp 1-1.

Valitettavasti ei ole vapaasti saatavilla. Mutta eipä siinä enemmälti tietoa olekaan.


Ja on uutinen MeteorNews satilla:
https://www.meteornews.net/2019/11/06/likely-alpha-monocerotids-amo246-outburst-on-the-morning-of-november-22-2019/

Sen pohjatekstinä oli jokseenkin tämän foorumiviestin suomenkielisen version teksti käännettynä, joskin on täydennetty mm abstract osiolla ja references luettelolla.

Jonkin verran on tutkimus täydentynyt, mm sain tietoa 2017 havainnoista ja arvion sen (vanan suhteen melko etäisen outburstin) ZHR-arvoksi jotain luokkaa 45. Tämänvuotinen on selvästi paremmalla hollilla, joten parisen sataa (ainakin) arvioisin ZHR maksimissa.

Poissa Timo Kuhmonen

 • Moderaattori
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2669
  • Timon valokuva galleria
näkyisikö kuinka hyvin radio havainnoissa ? Tosin se 49.75 alue alkaa olla sulkeutumassa jo...

Poissa Esko Lyytinen

 • Tulipallotyöryhmä
 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6316
Periaatteessa pitäisi näkyä. Rippuu onsin lähetin - tyyppillinen ko suunnan meteori - vastaanotin observability tekijästä.