Aloittelijalle apua okulaarien hankintaan

Aloittaja Muori-1, 10.08.2019, 14:09:57

« edellinen - seuraava »

Muori-1

Hei. Kaipaisin vähän apua okulaarien hankintaan. Olen vasta aloittelemassa harrastusta. Melkeinpä kaikki on uutta, opittavaa on paljon ja kovin mielellään en sitä tekisi kantapään kautta. Voisitteko viisaampina antaa vähän vinkkejä millaiset okulaarit minulle sopisi ja minkälaisia kannattaa vältää? Lähinnä olen kinnostunut ds kohteiden kuvauksesta, planeetat Aurinko ja Kuu ei nyt niin ihmeemmin kiinnosta. Mutta visuaalipuolen havainnointiin tarvisin muutaman kelvollisen okulaarin.

Putkeksi ostin Naaviksen ja Timpen kautta käyneen GSO f4 newtonin, tosin ilman tuota linkissä mainittua ASA 0,73x korjainta.  https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4611_Boren-Simon-8--f-2-8-PowerNewton-Astrograph---Carbon-Tube.html

Lisäksi ostin tällaisen.
https://www.firstlightoptics.com/coma-correctors/baader-mpcc-visual-photographic-set.html

Hintapuolesta sen verran että 100e/okulaari alkaa olla kipurajoilla. Mieluiten ostaisin siksi käytettyjä niin hinta pysyy kohtuullisena.

Eli kaipaisin tälle kalustolle ja omiin käyttötarkoituksiini sopivia okulaareja. Putki on siis f/4. Käsittääkseni ilman tuota ASA korjainta polttoväli on 800mm. Mikä olisi minulle sellainen järkevä polttovälin skaala johon okulaarin pitäisi sijoittua? Ja mitenkä tuo putken nopeus pitää ottaa huomioon okulaarin valinnassa? käsittääkseni f/4 putki aiheuttaa komaa kuvakentän reunoilla oleville tähdille. Mutta kun minulla on taas tuo komakorjain, niin miten se nyt sitten taas vaikuttuttaa okulaarin valintaan?

Tässä on se mitä itse olen ymmärtänyt. Erittäin pitkä ja lyhyt polttoväliset okuläärit minun kannattaa unohtaa. Eli luulisin että jossain 8-25mm välillä olisi sopiva haarukka. Pitkä eye relief olisi suotavaa, ensimmäisessä putkessani (celestron astromaster 130) tuli mukana mm 1,25" 6mm okulaari ja sitä piti tihrustaa niin läheltä, että se oli minusta täysin käyttökelvoton. Eli olisiko joku yli 10mm er jo ihan järkevä? Entäs sitten tuo näkökenttä. Koska ds kohteet on pääasiallinen kiinnostuksen kohteeni, niin eikö laajan näkökentän tarjoavat okulaarit olisi passeleita? Missä menisi raja jolloin näkökenttä olisi jo liian kapea?

Forumilla ois myynnissä tällainen https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2335_TS-Optics-Paragon-ED-30mm-2--Super-Wide-Eyepiece---68-deg.html

Aluksi ajattelin tuota, mutta sitten törmäsin termiin nimeltä lähtöpupilli. Yritin siinä sitten laskeskella ja sain putkellani ja tuolla okulaarilla lähtopupilliksi 7,5. ja eikö se ole vähän liikaa? Ja kun oma matematiikan ymmärrykseni on jotain 7-8 vuotiaan tasolla, niin voisiko joku viisaampi tarkistaa laskelmani? :tongue: laskinko oikein? ja onko tuossa muita ongelmia? Tuolla sivulla sanotaan että sopii myös f/4 newtoneille, mutta mitä te olette mieltä? Tuo "MYÖS" sana antaa jotenkin ymmärtää että se on ennemmin tarkoitettu vähän hitaammille, mutta toimii ihan ookoo nopeammissakin. 

Mitäs te tuumitte? Olenko yhtään kärryillä vai olenko missannut jotain tärkeää? Mitäs te ehdottelisitte? Mitä ETTE ehdottaisi?  :grin:




Timpe

Lisään kännykän kautta hyvän okulaarilaskimen, joka laskee erilaisilla Televuen okulaareilla tuosta 200/800mm putkesta saatavat suurennukset, lähtöpupillit ja näkökentän alan taivaalta:
http://www.televue.com/engine/TV3b_page.asp?NoBack=True&id=212&plain=TRUE&focal_length=800&fl_unit=mm&aperture=200&a_unit=mm&fratio=&_2in=yes&Ethos=TRUE&Nagler=TRUE&Delos=TRUE&Panoptic=TRUE&DeLite=TRUE&Pl%F6ssl=TRUE&dNagler=TRUE&dPan=TRUE&dWide=TRUE&dRadian=TRUE&dPl%F6ssl=TRUE&title=GSO+200%2F800mm&sortby=SortFocalLength&SUBMIT1=CALCULATE#results

Älä välitä Televue merkistä, mutta kiinnitä huomio lähtöpupilliin ja suurennukseen. Okulaarin näkökenttä 60/72/82/jne. astetta antaa mahdollisuuden vaikuttaa näkökenttään taivaalta.
Muut jatkavat varmaan tuosta eteenpäin...
- Timo Inkinen

Aksu

Helpoin ja nopein (ainakin mun mielestäni) tapa laskea lähtöpupilli on jakaa okulaarin polttoväli putken aukkosuhteella. Eli ihan oikein laskit, 30/4=7.5.

F/4 on haastava aukkosuhde okulaarien kannalta (toki monen muunkin asian kannalta). Komakorjain varmasti auttaa hurjasti reunojen siistimisessä putken osalta, mutta silti... Kun budjetin haluaa pitää maltillisena, jonkun verran kompromisseja kuva-alan reunoilla pitää sietää, sen verran murhaava valokartio sieltä läpi puskee.

Itse varmaan noin nopealla putkella ja n. 100€ kpl-budjetilla päätyisin Explore Scientificin kakkuloihin. Varmasti on muitakin samalla hinta-laatusuhteella olevia vaihtoehtoja, mutta ESää on helppo suositella, kun tietää että ne on kohtalaisen hyvin korjattu nopeillekin putkille, valikoima on hyvin laaja, ja saatavuus Euroopassakin erittäin hyvä. Kuvakentän ala ja silmäetäisyys sitten budjetin ja oman maun mukaan kun sopiva polttoväli päätetty. Jos/kun visuaalihommat on kakkossijalla, pisin vois olla jotain 20-24 mm ja siitä sitten alaspäin jonkunlainen sopiva setti.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Timpe

Jep, tuo 24mm okulaari 33.3x suurennuksella ja 6.0mm lähtöpupillilla olisi järkevin valinta F4 putkelle kaupunkitaivaan alla. Pienempi suurennus ja sen mukana tuleva suurempi lähtöpupilli kirkastavat vain taustataivaan hehkua. Käytännössä tuon noin 24mm okulaarin saa helposti 1.25" kokoisena ja jos valitsee siihen esim. 60 asteen näkökentän, niin hintakin pysyy kohtuullisena.
Esim. 25mm https://www.amazon.co.uk/Celestron-X-Cel-LX-1-25-Eyepiece/dp/B0048JLLLQ näyttää melko edulliselta vaihtoehdolta olematta kumminkaan ihan kehno noiden käyttäjä-arvioiden mukaan. Tulisi  32.0x suurennus ja 6.3mm lähtöpupilli + tuossa 60 asteen näkökentässä komavirhe reunoilla ei liene (?) ihan kauhea.

Mutta oikeastihan nuo hyvät okulaarit F4 putkelle lähtevät hinnoiltaan 250 eurosta ylöspäin ja esim. tuo Aksun suosittelema keskisarjan ES 24mm (68 asteen) näkökentän malli maksaisi uutena kuluineen reilut 170 euroa. Mutta tinkimällä näkökentän laajuudesta päästään esim. tähän hiukan päälle satasen ES malliin 26mm pituisena (30.8x ja 6.5mm) :
https://www.firstlightoptics.com/explore-scientific-eyepieces/explore-scientific-62-series-ler-eyepieces.html

Ei tuo okulaarivalinta välttämättä ole liian vaikeaa, jos asettaa itselleen sopivan budjetin ja etsii sen rajoissa sopivat okulaarit tietäen, että F4 putkessa täydellisesti toimivat laatuokulaarit laajakulmaisena maksaisivat jotain 300...450 euroa per kappale. Tuolloin osaa asennoitua sen budjettiin mahtuvan & kapeampi näkökenttäisen + halvemman okulaari-setin puutteisiin ihan oikealla tavalla  :tongue:

Niin, ja viereisestä ketjusta löytyi tämä perusopaste okulaarin valintaan, mitä voi hyödyntää vallan hyvin myös F4 putkelle, kun pitää mielessä että komavirhe on tuossa valovoimassa F5-putkea selvempi. https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18081.msg168148#msg168148 (Kiitos Aksu noin pätevän okulaari-opasteen kirjoittamisesta!)
- Timo Inkinen

Osku

Ennen kuin aloittelija lähtee ostamaan laajakulmaokulaareja, olisi hyvä saada jossain katsella taivaan kohteita tavallisella 52 asteen perus Plössl okulaarila ja vertailla siihen Plössl näkymään semmoisen, tai vastaavan laajakulmaokulaarin näkymiä, kuin minkä aikoo ostaa.
Katselu 52 asteisella perus Plösslillä on suoraviivaista ja selkeää ja se on aloittelijalle varma valinta. Laajempi kuvakulmainen saattaa vaatia katselussa sivuille kurkkimista, mistä kaikki eivät välttämättä pidä. Tarkoitan tässä 1,25 tuuman okuja.
Satojen eurojen 2-tuumaiset on toinen juttu.

Aksu

Lainaus käyttäjältä: Osku - 14.08.2019, 00:00:42
Ennen kuin aloittelija lähtee ostamaan laajakulmaokulaareja, olisi hyvä saada jossain katsella taivaan kohteita tavallisella 52 asteen perus Plössl okulaarila ja vertailla siihen Plössl näkymään semmoisen, tai vastaavan laajakulmaokulaarin näkymiä, kuin minkä aikoo ostaa.
Katselu 52 asteisella perus Plösslillä on suoraviivaista ja selkeää ja se on aloittelijalle varma valinta. Laajempi kuvakulmainen saattaa vaatia katselussa sivuille kurkkimista, mistä kaikki eivät välttämättä pidä. Tarkoitan tässä 1,25 tuuman okuja.
Satojen eurojen 2-tuumaiset on toinen juttu.

Periaatteessa olen ihan samaa mieltä; rahansa ehtii hassaamaan niihin laajakulmiin sitten, jos/kun osoittautuu että harrastusintoa riittää pidempään ja pääpaino on visuaalihavaitsemissa ennemmin kuin vaikkapa kuvaamisessa (johon sitten todellakin saa rahansa upotettua).

Mutta, nyt Muori kysyi vinkkejä f/4-putkeen. Plössleissä ja muissakin ns. simple glass-kakkuloissa (kuten ortoskooppiset) on pari ongelmaa hyvin nopeiden putkien kanssa:

- Useimpia niistä ei ole korjattu noin nopeille putkille, vaikka kuvakulma ei niin laaja olekaan. Neljällä linssielementillä ei oikein vapausasteet riitä, ja astigmaattisuus hiipii helposti reunoille. Kun kuva-ala on muutenkin pienehkö, voi f/4:een istutettuna siisti kuva-ala jäädä tosi pieneksi, vaikka komakorjain olisikin käytössä (sehän ei okulaarin astigmaattisuutta sinänsä korjaa). Tele Vuen Plössleissä on jonkun sortin lupaus sopimisesta nopeammillekin putkille; en tosin tiedä miten korjaus niissä on saatu aikaan (asfäärisiä pintoja? kiinnostuneet voivat kaivaa TV:n 'parannellun Plösslin' patentin netin syövereistä). Mutta vaikka esim. TV:n Plösslien hinta pyöriikin satkun hujakoilla, eivät ne mielestäni välttämättä aloittelijan laseja ole, eikä varsinkaan f/4 Newtoniin. Ja ne parin kolmen kympin Plösslit sitten ovat kyllä enemmän omimmillaan hitaammissa putkissa.

- Silmäetäisyys käy erittäin tiukaksi lyhyemmillä polttoväleillä. Plösslit ovat tässä suhteessa vielä ortoskooppeja armottomampia. Ja koska f/4-putkessa vähänkin isommille suurennuksille tarvii lyhyen polttovälin okulaaria, törmää tähän ongelmaan aika pian. Ja tiukka silmäväli on kyllä varsinkin aloittelijalle usein merkittävä ergonomiaa huonontava tekijä.

Isompia suurennuksia hakiessa em. ongelmia voi toki lievittää käyttämällä pitkäpolttovälisempää Plössliä Barlow'n kanssa. Mutta omat kustannuksensa ja vaivansa siitäkin on.

Ja edelleen, vaikka olenkin Oskun kanssa samaa mieltä että 1) Plössleillä ja muilla simppeleillä okuilla on edelleen paikkansa, 2) sopivan kokoinen näkökenttä on pitkälti makuasia, ja 3) aloittelijan ei kannata laittaa rahojaan kalliiseen lasiin, varsinkaan ennen kuin tietää itse mitä oikeasti haluaa, niin yllä mainittuunkin viitaten on hyvä muistaa, että Plösslit ja ortoskoopit ovat 150 vuotta vanhoja designeja. Ei silloin edes ajateltu että käyttökelpoisen visuaalisen kaukoputken voi rakentaa jollekin f/4-aukkosuhteelle.

Kehitys kehittyy. Hyvin korjatun kuva-alan laajuuden lisäksi juurikin esim. optisesti pidennetty silmäetäisyys 15-20 mm tasolle lyhytpolttovälisissäkin okuissa ovat nykypäivää, eivätkä mielestäni enää mitään sellaista über-luksusta, joista oikeutetusti nauttiakseen pitäisi olla joku suurmestariluokan veteraaniharrastaja. Ei kukaan nykyään harjoittele puhelimen käyttöäkään numerokiekkovalitsimellisella lankapuhelimella ennen älypuhelimen hankkimista. Tai käytä tietokonetta reikäkorteilla ennen läppärin hankintaa  :rolleyes:

Siitäkin olen samaa mieltä, että 50 asteen okulaarilla näkee jo vaikka mitä, ja koko kuva-ala on helppo 'ottaa sisään' kuikuilematta nurkan taakse. Nyt mennään aika vahvasti subjektiiviselle alueelle, mutta mielestäni sama helppous ja vaivattomuus kuitenkin jatkuu ainakin tuonne 65-70 asteen tuntumaan. Sitten kun mennään yli 70 asteen, niin - okulaarin designista (silmäetäisyys, silmäkupin design, silmälinssin muoto jne.)  ja omista silmistä ja mieltymyksistä riippuen - voi alkaa tulla fiilis, että kuvan reunoille asti näkemiseksi pitää nähdä vähän efforttia. Tällä kommentilla tarkoitan sitä, että sellainen 60-68 asteen okulaari on tässä suhteessa vielä todennäköisesti ihan turvallinen valinta aloittelijallekin, jos okulaari muuten on ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan pirtaan sopiva.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Osku

Kiitos Aksu täydennyksestä sanomaani.

Muori-1

kiitos kaikille vastanneille, enköhän minä alkuun pääse näiden ohjeiden kanssa. Joo tuo Aksun tapa laskea lähtöpupilli oli melkosesti helpompi kuin se mitä minä käytin, mulla taisi olla muutama ylimääräinen laskutoimitus siinä mukana, mutta saimpahan oikean tuloksen :laugh: Mä yritän nyt katsella ensin vähän aikaa noita käytettyjen markkinoita jos sieltä saisi ostettua halvalla hyvää :rolleyes: ja jos ei tärppää niin täytyy sitten pulittaa uudesta. Mutta joo kiitos teidän avun, tiedän ainakin nyt mitä etsiä! Yhden 25mm plösslin nyt kuitenkin ostin kun halvalla(10e) sain. Kun vähän jäi nyt ristiriitainen olo kun lueskelin teidän vastauksianne noista peruskakkuloista, niin otin nyt tuon että pääsen sitten omin silmin vertaamaan sitä laadukkaampiin kun sellaisen saan hommattua. Sittempähän tiedän mihin noista on.

Kiitos vielä kerran kaikille vastanneille! :azn:

torneol

Katoitko ton mun ketjun, missä Aki ja muut antoi hyviä kommentteja ja vinkkejä?

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18081.0

Aksu

#9
Lainaus käyttäjältä: Muori-1 - 17.08.2019, 19:13:23
Yhden 25mm plösslin nyt kuitenkin ostin kun halvalla(10e) sain. Kun vähän jäi nyt ristiriitainen olo kun lueskelin teidän vastauksianne noista peruskakkuloista, niin otin nyt tuon että pääsen sitten omin silmin vertaamaan sitä laadukkaampiin kun sellaisen saan hommattua. Sittempähän tiedän mihin noista on.

No varmasti tuolla hinnalla saat rahalle vastinetta ja enemmänkin! :grin: Ja alkuunhan tuollaisella pääsee, totta kai, ja kuva-alan keskellä kuvan laatu todennäköisesti varsin lähellä 50x kalliimpaa. Lisäksi silmäetäisyys tuolla polttovälillä on oikein miellyttävä, parinkymmenen mm:n luokkaa.

Isommalla rahalla ostaa tyypillisesti kuva-alan laajuutta ja piirron laatua reunoilla.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

mimas

Olen aikeissa tilata Sky-Watcher Skyliner 250P ja rupesin näitä teidän juttuja luettuani miettimään, että tilaisin samalla jotain olkulaarejakin. Tämä on ensimmäinen kaukoputkeni, joten vielä ei ole kovin hyvin tiedossa, mitä tulisin tarvitsemaan, mutta ainakin haluaisin onnistua näkemään aurinkokunnan planeetat niin hyvin kun tuo putki antaa myöten. Samoin kuu ja aurinko tietysti kiinnostaa. Näiden lisäksi sitten luultavasti syvän taivaan kohteet.

Oliko nyt siis niin, että laajakulmaisempi okulaari on aina muuten parempi, paitsi hinnaltaan?

Olisiko tämä järkevä setti, vai kannattaisiko mieluummin valita pari-kolme lasia yksitellen?

https://www.firstlightoptics.com/baader-planetarium/baader-hyperion-eyepiece-set-starter.html


Pappis

Aiheesta on keskusteltu ennenkin, tässä yksi ketju: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15336.0

Sittemmin omaan "kokoelmaan" on kertynyt pari Hyperionia ja muutamia vanhempia/käytettyjä okuja.

Onko paikkakunnallasi tähtiharrastajien yhdistystä/kerhoa? Kerhoiltoihin putken kanssa, ja kokeilemaan paikallaolijoiden okulaareja omassa putkessasi?

mimas

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 15.08.2020, 18:22:54
Aiheesta on keskusteltu ennenkin, tässä yksi ketju: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15336.0

Sittemmin omaan "kokoelmaan" on kertynyt pari Hyperionia ja muutamia vanhempia/käytettyjä okuja.

Onko paikkakunnallasi tähtiharrastajien yhdistystä/kerhoa? Kerhoiltoihin putken kanssa, ja kokeilemaan paikallaolijoiden okulaareja omassa putkessasi?

Kiitos, jotain muitakin ketjuja lueskelin, mutta tuota en ollut vielä nähnyt. Noi Sky-Watcherin mukana tulevat okulaarit on joka paikassa haukuttu niin surkeiksi, että tekis mieli oikaista ja tilata jotain heti mukaan. Vantaalla vaikutan, joten kaipa täältä jotain toimintaakin tosiaan löytyy. Täytyy selvittää.

Terminaattori

On muuten käynyt mielessä, että virukset saattavat juuri okulaarin välityksellä levitä aika tehokkaasti, jos niitä sattuu kerhossa olemaan liikkeellä. Onkohan tällä foorumilla sen alan asiantuntijoita?

Lithos

Lainaus käyttäjältä: mimas - 15.08.2020, 18:56:59
Kiitos, jotain muitakin ketjuja lueskelin, mutta tuota en ollut vielä nähnyt. Noi Sky-Watcherin mukana tulevat okulaarit on joka paikassa haukuttu niin surkeiksi, että tekis mieli oikaista ja tilata jotain heti mukaan. Vantaalla vaikutan, joten kaipa täältä jotain toimintaakin tosiaan löytyy. Täytyy selvittää.

Kyllä ne sw putken mukana olevatkin ovat kuitenkin ihan kohtuullisia aloitukseen, sillä 25 millisellä on tullut nähtyä monta DS kohdetta, ja 10 millinen on pitkäpolttovälisessä putkessa ok. Alle F8 putkessa ne alkavat sitten mennä kuralle pahemman kerran. Firstlight Opticsin BST Starguider okulaarit ovat aika hyviä 60 asteisia ja nyt punnan kurssin vuoksi todella halpoja, jos arveluttaa sijoittaa todella suuria määriä rahaa okulaareihin. Itse kyllä suosittelen noita Starguidereita melko varauksetta jos putki ei ole paljon F5:tta nopeampi.

Jos haluaa mukavaa katselua plössl okulaareilla niin suosittelisin, että et hommaa 18 millistä pienempipolttovälistä, ennemmin vaikka 18, 25 ja 32 milliset ja sitten putken aukkosuhteesta riippuen 3, 4 tai 5x barlow planeetta havainnointiin. Barlovin tulisi mielellään olla powermaten tyylinen (telecentric) joka ei puske lähtöpupillia kauemmas kuin mikä on okulaariin suunniteltu tai noihin okulaareihin joutuu katsomaan turhan kaukaa. Tällä konstilla voi plössyköitä käyttää vaikka olisi silmälasit, eikä joudu tihrustamaan silmä okulaarissa kiinni.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro