Ennen kuin aloittelija lähtee ostamaan laajakulmaokulaareja, olisi hyvä saada jossain katsella taivaan kohteita tavallisella 52 asteen perus Plössl okulaarila ja vertailla siihen Plössl näkymään semmoisen, tai vastaavan laajakulmaokulaarin näkymiä, kuin minkä aikoo ostaa.
Katselu 52 asteisella perus Plösslillä on suoraviivaista ja selkeää ja se on aloittelijalle varma valinta. Laajempi kuvakulmainen saattaa vaatia katselussa sivuille kurkkimista, mistä kaikki eivät välttämättä pidä. Tarkoitan tässä 1,25 tuuman okuja.
Satojen eurojen 2-tuumaiset on toinen juttu.
Periaatteessa olen ihan samaa mieltä; rahansa ehtii hassaamaan niihin laajakulmiin sitten, jos/kun osoittautuu että harrastusintoa riittää pidempään ja pääpaino on visuaalihavaitsemissa ennemmin kuin vaikkapa kuvaamisessa (johon sitten
todellakin saa rahansa upotettua).
Mutta, nyt Muori kysyi vinkkejä f/4-putkeen. Plössleissä ja muissakin ns. simple glass-kakkuloissa (kuten ortoskooppiset) on pari ongelmaa hyvin nopeiden putkien kanssa:
- Useimpia niistä ei ole korjattu noin nopeille putkille, vaikka kuvakulma ei niin laaja olekaan. Neljällä linssielementillä ei oikein vapausasteet riitä, ja astigmaattisuus hiipii helposti reunoille. Kun kuva-ala on muutenkin pienehkö, voi f/4:een istutettuna siisti kuva-ala jäädä tosi pieneksi, vaikka komakorjain olisikin käytössä (sehän ei okulaarin astigmaattisuutta sinänsä korjaa). Tele Vuen Plössleissä on jonkun sortin lupaus sopimisesta nopeammillekin putkille; en tosin tiedä miten korjaus niissä on saatu aikaan (asfäärisiä pintoja? kiinnostuneet voivat kaivaa TV:n 'parannellun Plösslin' patentin netin syövereistä). Mutta vaikka esim. TV:n Plösslien hinta pyöriikin satkun hujakoilla, eivät ne mielestäni välttämättä aloittelijan laseja ole, eikä varsinkaan f/4 Newtoniin. Ja ne parin kolmen kympin Plösslit sitten ovat kyllä enemmän omimmillaan hitaammissa putkissa.
- Silmäetäisyys käy erittäin tiukaksi lyhyemmillä polttoväleillä. Plösslit ovat tässä suhteessa vielä ortoskooppeja armottomampia. Ja koska f/4-putkessa vähänkin isommille suurennuksille tarvii lyhyen polttovälin okulaaria, törmää tähän ongelmaan aika pian. Ja tiukka silmäväli on kyllä varsinkin aloittelijalle usein merkittävä ergonomiaa huonontava tekijä.
Isompia suurennuksia hakiessa em. ongelmia voi toki lievittää käyttämällä pitkäpolttovälisempää Plössliä Barlow'n kanssa. Mutta omat kustannuksensa ja vaivansa siitäkin on.
Ja edelleen, vaikka olenkin Oskun kanssa samaa mieltä että 1) Plössleillä ja muilla simppeleillä okuilla on edelleen paikkansa, 2) sopivan kokoinen näkökenttä on pitkälti makuasia, ja 3) aloittelijan ei kannata laittaa rahojaan kalliiseen lasiin, varsinkaan ennen kuin tietää itse mitä oikeasti haluaa, niin yllä mainittuunkin viitaten on hyvä muistaa, että Plösslit ja ortoskoopit ovat 150 vuotta vanhoja designeja. Ei silloin edes ajateltu että käyttökelpoisen visuaalisen kaukoputken voi rakentaa jollekin f/4-aukkosuhteelle.
Kehitys kehittyy. Hyvin korjatun kuva-alan laajuuden lisäksi juurikin esim. optisesti pidennetty silmäetäisyys 15-20 mm tasolle lyhytpolttovälisissäkin okuissa ovat nykypäivää, eivätkä mielestäni enää mitään sellaista über-luksusta, joista oikeutetusti nauttiakseen pitäisi olla joku suurmestariluokan veteraaniharrastaja. Ei kukaan nykyään harjoittele puhelimen käyttöäkään numerokiekkovalitsimellisella lankapuhelimella ennen älypuhelimen hankkimista. Tai käytä tietokonetta reikäkorteilla ennen läppärin hankintaa

Siitäkin olen samaa mieltä, että 50 asteen okulaarilla näkee jo vaikka mitä, ja koko kuva-ala on helppo 'ottaa sisään' kuikuilematta nurkan taakse. Nyt mennään aika vahvasti subjektiiviselle alueelle, mutta mielestäni sama helppous ja vaivattomuus kuitenkin jatkuu ainakin tuonne 65-70 asteen tuntumaan. Sitten kun mennään yli 70 asteen, niin - okulaarin designista (silmäetäisyys, silmäkupin design, silmälinssin muoto jne.) ja omista silmistä ja mieltymyksistä riippuen - voi alkaa tulla fiilis, että kuvan reunoille asti näkemiseksi pitää nähdä vähän efforttia. Tällä kommentilla tarkoitan sitä, että sellainen 60-68 asteen okulaari on tässä suhteessa vielä todennäköisesti ihan turvallinen valinta aloittelijallekin, jos okulaari muuten on ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan pirtaan sopiva.