Celestron SCT 9,25 XLT + ZWO EAF

Aloittaja vauve, 02.08.2022, 00:10:01

« edellinen - seuraava »

vauve

Hankin kyseiseen Cassegrainiin ZWO EAF 5 V tarkentimen. Ongelmaksi muodostui tarkennuksen hitaus. Putken tarkentimessa varmaan liki 30 kierrosta tapista tappiin, ajo kestää useita minuutteja. Kun vaihtaa konfiguraatiota, esim. lisää Barlow- linssin (Televue Powermate 4X), on focus aivan eri kohdassa. Itse asiassa on niin hidas, että ei edes pysty päättelemään, meneekö oikeaan suuntaan. Aina sama tuskastuttava hakeminen, kun esim. laittaa okulaarin paikalle kameran.
Miten olette ongelman ratkaisseet? Itse teen niin, että aina muutoksen jälkeen löysään kytkyn moottorin pään ruuvit ja kierrän manuaalisesti. Kun on oikealla hehtaarilla, voi ruuvit taas kiristää ja säätää EAF:llä.
Toimiikohan tämä oikeasti esim. N.I.N.A.:n kautta? HFR- optimin hakeminen myös hyvin hidas prosessi?

Harri Räisänen

Millä ohjaat ZWO EAF:ää? ainakin ZWO:n omassa Asiairissa voi säätää tarkennuksen (moottorin pyörimisen) nopeutta aika merkittävästi.

vauve

Käsiohjaimella tai N.I.N.A.:n autofokuksen kautta.

tomppa

Oletko koittanut kasvattaa steppikokoa NINAssa? Itsellä RASA:n kanssa siitä oli apua, käytän myös EAF:ää. Muistaakseni steppikoko oli noissa SCT-putkissa tosi iso (luokkaa 500) siihen vakio-asetukseen verrattuna.

Harri Räisänen

Joo, se on ohjelmallisesti säädettävissä jos käytettävä ohjelma vain tukee toimintoa. Asiairissa on kaksi nopeutta "nappien" alla ja molempien nopeus säädettävissä asetuksista.

vauve

Kiitos. Osaatko sanoa, missä rajoissa nopeus on säädettävissä?

Harri Räisänen

Lainaus käyttäjältä: vauve - 02.08.2022, 11:55:59
Kiitos. Osaatko sanoa, missä rajoissa nopeus on säädettävissä?

Valitettavasti minulla ei ole mitään mittapuuta jolla sen kuvaisin. Sen verran laaja se on ettei ainakaan Esprit 100:n focuserilla pääse vanhuus yllättämään. Tosin kun sen on kerran saanut kohdalleen, eihän se laidasta laitaan seilaa tarkentaessaan vaan vähän sen oletuskohdan ympärillä. Se nollakohta kun on Asiairissa asetettavissa lukuna appiin niin ei tarvitse sitä jatkuvasti etsiä. Valitettavasti kokemukseni on rajallista, en osaa auttaa enempää.

vauve

Mullakin on Esprit 100- putkessa, ei ongelmia. Ja siis nopeammalla puolella. Kierroksia tapista tappiin on vain muutama, mutta Celikassa taitaa olla 26. Vastaa tilannetta, jossa eaf olisi kytketty grayfordin hienosäätöpuolelle.