Kirjoittaja Aihe: Laajakulmainen Newton-astrograafi  (Luettu 5111 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jussi Koponen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 720
  • Frostland observatory
Vs: Laajakulmainen Newton-astrograafi
« Vastaus #30 : 02-08-2019, 13:55:18 »
Ainakin tuo vanhempi versio Integra 85:sta ei ollut ihan pomminvarma noiden rotaatio-rajojen suhteen. Muutaman kerran kaapelit oli pinkeällä pullapitkolla kun rotaattori oli hakenut mieleistään sommitelmaa useamman kerran. Vissiin asiaan on tehty nykyisellään joitain parannuksia.


On kyllä hieno projekti kokonaisuudesaaan! mielenkiinnolla odotan mitä sieltä tuleekaan tulevaisuudessa.

Poissa vehnae

 • Ryhmäaktiivit
 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 530
  • AstroBin-galleria
Vs: Laajakulmainen Newton-astrograafi
« Vastaus #31 : 06-08-2019, 22:57:12 »
3D-tulostin puksutti toissayön aikana hieman vahvikkeita, jotka puristavat spideria joka puolelta jäykistäen sitä kiertoliikettä vastaan. Samalla kun jouduin irrottamaan apupeilin näiden asennusta varten paikallistin myös aiemmin mainitun klapin lähteen. Apupeili pääsi liikkumaan pidikkeessään hieman, minkä tunsi kädellä apupeiliä kallistaessa tai heilutellessa. Laitoin apupeilin kylkiin hieman sähköteippiä viemään tyhjän tilan pois ja tämä ongelma katosi. Nyt kollimaatio näyttäisi pysyvän erittäin hyvin kun putkea kallistaa sivuttain (ts. putki zeniittiin ja deklinaatiota kääntäen vaakaan). Sen sijaan pystysuuntainen kallistus (ts. putki kohti pohjantähteä) aiheuttaa vielä selkeää autokollimaattorissa näkyvää muutosta; tämän tuntee apupeiliä kädellä töniessä kun samalla voimalla syntyy paljon enemmän liikettä peilin pitkittäissuuntaisessa kallistuksessa.

Mutta näillä säädöillä saataneen kuvauskausi käyntiin. Koska tässä projektissa ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä kompromisseja, niin jämäkämpi apupeiliratkaisu on jo mietintämyssyssä.

{alt}

Poissa vehnae

 • Ryhmäaktiivit
 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 530
  • AstroBin-galleria
Vs: Laajakulmainen Newton-astrograafi
« Vastaus #32 : 10-08-2019, 22:34:34 »
Hoonasin eilen yöllä kameran kennoa suoraan, tuntuu että se on ihan oikeasti vinossa kun Espritin kanssa piti tehdä sama operaatio. Yllätyksekseni huomasin että kuvissa oli runsaasti astigmaattisuutta, eli fokuksen ulkopuolella tähdet litistyivät suunnan mukaan joko pystyyn tai vaakaan. Tätä ei mielestäni ollut aiemmin, joten veikkaan syylliseksi apupeilin täytteeksi laittamaani sähköteippiä. Tänään sitten purin apupeilin ulos kotelostaan, poistin sähköteipit ja lisäsin sitä yksi liuska kerrallaan kunnes liikettä kotelossa ei enää tuntunut. Lopputuloksena neljä liuskaa (kaksi kummassakin kyljessä) väheni kolmeen eli isoa muutosta ei tullut, mutta katsotaan seuraavilla selkeillä poistuiko ongelma.

Toisaalta astigmaattisuudesta oli se hyöty, että kameran kennon suoristus helpottui sillä tähtien muodoista näki suoraan mihin suuntaan kuvakentässä oli kallistusta. Mutta taisi mennä suoristusoperaatio hukkaan, sillä tajusin että kun joudun purkamaan tilttikorjaimen levy kerrallaan saadakseni korrektorin ulos ja kollimointivälineet tilalle, niin käytännössä menetän tarkat asetukset. Pitänee vähän rukata kuvausjunaa uudestaan..

Nostin myös flattipaneelin seinällä korkeammalle sillä katto ei mahdu kiinni jos putki on parkkeerattu vaakaan. Hyvänä kikkana laserilla näki helposti mihin putki seinällä osoittaa.

Niin ja facepalm-osastolla mulla on peilin takana kytkimellä toimiva ledi joka valaisee peilin keskimerkkiä kollimointia varten. Tietysti unohdin sen kotiin lähtiessä päälle.. ei sitten oteta flatteja etänä :rotfl:.

{alt}