Kirjoittaja Aihe: Ensipuraisu Kuusta  (Luettu 1773 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juova

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 44
Ensipuraisu Kuusta
« : 11-04-2019, 07:19:37 »
Tolla mun ensiputkella Celestron Nexstar 127 slt:llä kattelin eilen kuun sirppiä. Positiivinen oli kokemus kokonaisuutena. Tässä pari huomiota plussina ja miinuksina. Jos joku voisi hieman selvittää mulle tuota ensimmäistä miinuskohtaa:

+ Molemmilla okulaareilla (9mm ja 25) kuun sai näkymään isona, oli pienoinen yllätys varsinkin tuolla 9mm okulaarilla kattottuna kun kuu suorastaan hyppäsi syliin.
+ Kuun nopea liikkuminen oli myöskin positiivinen kokemus, sillä tuntui hauskalta ja mielenkiintoiselta huomata kuinka nopeasti se karkaa kuvasta varsinkin 9mm okulaarin läpi katottuna.

- Kuva oli molemmilla okulaareilla kattotuna epätarkka. Huomasin jossain vaiheessa sääteleväni putken tarkennuspotikkaa kokoajan. En saanut kuvaa "teräväksi" sitten niin millään. Tyydyin suttuiseen kuvaan. Havaintopaikkana toimi olohuone ja siitä tuplaikkunan läpi. Tässä vaiheessa toivon, että kuvan epätarkkuus johtui nimenomaan ikkunan läpi katsomisesta. Ainakin se toi selkeää heijastusta kuvaan laitamille. Kuu oli kirkas, mutta horisontista kajasti vielä 22.00 tienoolla aurinko melko selvästi.

- Laitan tämän seuraavan asiankin miinuspuolelle mutta en tosiaan tietänytkään että havainnoiminen tapahtuu peilikuvana??! Oikeasti? Onko kaikissa putkissa sama ominaisuus?

Poissa tomppa

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 250
  • Porin Karhunvartijat
Vs: Ensipuraisu Kuusta
« Vastaus #1 : 11-04-2019, 08:10:50 »
Hienoa, että olet päässyt Kuuta ihailemaan! Kasvavan sirpin aika on parhaita hetkiä tutkia kraatereita.

Epätarkkuus todennäköisesti johtuu ikkunalasista, en suosittele katselemaan ikkunan läpi, se aiheuttaa kaikenlaisia vääristymiä ja heijastuksia kuvaan. Kannattaa viedä kaukoputki ulos ja antaa sen jäähtyä vähintään tunnin ulkolämpötilaan, näin välttyy pahimmilta lämpöväreilyiltä.

Kaukoputkesi mukana tullut 90 asteen kulmapeili kääntää kuvan pystysuunnassa oikein päin, mutta kuva jää pelikuvaksi. (Ilman kulmapeiliä kuva olisi ylösalaisin.) Tähtikäytössä tällä ei yleensä ole pahemmin merkitystä, mutta ostamalla 45 asteen kääntöprisman, saa kuvan täysin ”tavalliseksi”. Nuo kääntöprismat eivät ole ihan yhtä hyvin heijastavia, kuin kulmapeilit, mutta ajavat asiansa. Esimerkiksi https://www.firstlightoptics.com/diagonals.html tuolta noita löytyy.

Sama kuvan peilaantuminen tapahtuu myös linssi- ja Schmidt-Cassegrain-putkissa, joissa käytetään 90 asteen kulmapeiliä. Newton-putkissa taas ei kulmapeiliä yleensä käytetä, jolloin kuva on ylösalaisin.

Kannattaa ajan kanssa ja ulkotiloissa tutustua tuohon putkesi Nexstar-kapulaan. Skyalign-suuntauksella kohdistat putken kolmeen kirkkaaseen kohteeseen (ei tarvitse tietää kohteiden nimiä) ja putki tämän jälkeen osaa kohdistaa itsensä vaikkapa juuri Kuuhun ja seurata sitä, jolloin Kuu pysyy paikoillaan sitä katseltaessa. Vinkkinä voin kertoa, että päivämäärä pitää todennäköisesti syöttää kapulaan jenkkiformaatissa (kuukausi/päivä/vuosi).
Porin Karhunvartijat:
http://www.karhunvartijat.fi/

Poissa Juova

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 44
Vs: Ensipuraisu Kuusta
« Vastaus #2 : 11-04-2019, 21:40:04 »
No niinhän se olikin jotta kuvan epätarkkuus johtui ikkunan läpi katsomisesta. Vein putken tänään pihalle puoleksi tunniksi tasailemaan lämpötiloja ja sitten menin ja kohdistin kuuhun. Ai että ku oli hienoa ja terävää kuvaa tarjolla  :azn:

Alkaa illat olemaan niin valoisia että pitäs jaksaa valvoa yömyöhälle jos tähtösiä tahi planeettoja haluais katsella.

Poissa Juova

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 44
Vs: Ensipuraisu Kuusta
« Vastaus #3 : 17-04-2019, 10:21:02 »
Eilen toljottelin taivaalle iltahämärissä ja huvikseen napsin kännykällä kuvia. Ihan "hyvää" laatuahan niistä tuli. Kyllähän mä alan pian haluamaan sen adapterin millä saan ruuvattua ton Canon 600d:n kiinni putkeen. Sillä nyt varmaan jo saakin ihan hyviä kuvia otettua, uskosin näin. Ainakin sitten kun harjottelee tarpeeks.

Nyt huvikseen vain kännykällä kuvailin okulaarin läpi. Olihan se hieman hankalaa mutta mielestäni onnistuin suht. hyvin  :grin:

Ja kyllä annan hyvän arvosanan tolle Celestronille ja sen tarvikkeille. Loistava peli.

Poissa jperala

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1213
 • StarStreamer
Vs: Ensipuraisu Kuusta
« Vastaus #4 : 17-04-2019, 10:25:24 »
Eilen yritin samaa mutta jälki oli niin hirveää kun ei jaksa turata sen kännykän kanssa 0.965 okulaarin läpi. Tyydyin nauttimaan maisemista ihan omin silmin.
Polarex Unitron refractor 75/1200mm
Sky Watcher 76/300 Dobson
Bresser Messier MC 100/1400