Muut havaintolaitteet > Rakentelunurkka (ATM)

9 piste tuenta 300mm peilille

<< < (12/12)

Timo Kantola:

--- Lainaus käyttäjältä: mistral - 01-04-2019, 23:30:30 ---Muistaakseni parabelipinta syntyy jos kuussa laittaa vadin elohopeaa pyörimään tasaista vauhtia, luonto osaa tehdä paremmin kuin ihminen :wink: Sama toimii myös maassa mutta ilmakehä teettää ongelmia. Parabelin edellytys vaan on että gravitaatio tulee suoraan zeniitistä kohti.

--- Lainaus päättyy ---
Nestepeileistä kaukoputki kokeiluissa lisää wikissä: https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_mirror_telescope

Eilen testailin viellä 3.2w teholla peilin lämmitystä, Tulokset liitteenä.
Muoto muuttuu, mutta ei täydelliseksi.
Tänään rakentelin toisen lämmittimen, jossa kaksi 3.2w lämmitys kehää. Seuraavassa kokeilussa voi peiliä lämmittää kolmelta vyöhykkeeltä yhdessä tai erikseen. 30- 75mm 80-110mm ja 115-135mm  vyöhykkeiltä. Samalla joutu palaamaan 6-piste tuentaan, jotta saa lämmittimet sopimaan.  Testataan nyt tällä, ja pohditaan jatkoa sitten erikseen.

Timo Kantola:
Alkuperäsestä 9.pistetuennasta jouduttu sivuraiteelle. Nyt siis käytössä 6-piste tuki. https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=17773.msg166293#msg166293  Äkkiseltään vaikuttaa että kuudellakin tukipisteellä saattaisi pärjätä.

Leikkasin, liimasin ja askartelin toisen lämmittimen. Eka 3.2W on 75mm halkaisijaltaan, jätin sen paikoilleen, ja tein isomman 145mm vanerikiekon, jossa 80mm reikä. Isompaan kiekkoon liimasin kaksi erillistä vastusta, jolloin käytössä kolme erillistä vastusta, millä lämmittää peilin keskiosia kolmelta eri vyöhykkeeltä.

Kokeilin ensin yhteensä 5w lämmitystä kaikilla lomella vyöhykkeellä toista tuntia, ei kauheesti parantunut. Kytkin keskimmäisen vastuksen irti ja nostin kahden ulomman lämmittimen tehon 5.2W, ja noin vartin jälkeen vaikutti jo ihan kivalta. Vaatii viellä vähän säätöä.

Täydellistä peiliä ei tällä konstilla saa ( kai?), mutta niin lähelle pääsee, että en ainakaan heti rupea peiliä uudelleen muotoilemaan.
Nyt odotellaan Kuuta, ja hyvää keliä. Bonuksena peilissä on nyt lämmitys huurtumista jä jäätymistä vastaan, putki kun on jatkuvasti pihalla peltikopperon suojassa.

Eka kuva: Kuumaliimalla liimattu vanerikiekolle  3 kierrosta + 3 kierrosta vastuslankaa 44 Ohmia/m. Tämän kälkeen vastusten päälle liima/tiivistemassa, ja elmukelmua. Sitten pöytäävasten tasottumaan kuivumaan (pöydällä varmuudenvuoksi toinen kerros elmukelmua.)

Toka kuva: protoiluhommissa lopputuloksen näyttävyys on toissijaista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta