Perusfiltterit/suotimet- tarvitaanko niitä?

Aloittaja mipp, 26.02.2019, 17:51:52

« edellinen - seuraava »

mipp

Koetin googlailla vastauksia oheiseen ongelmaan mutta lähin vastaava threadi löytyi vuodelta 2012 joten esitetään uudelleen: Mikä olisi a) katsellessa suositeltava perussetti b) valokuvauksessa. Tiedostan kysymyksen laajuuden mutta etsinkin subjektiivisia vastauksia tyyliin: "Omassa käytössäni vältän filttereiden käyttöä koska ne heikentävät enemmän kuvanlaatua kuin tuovat parannusta". Tuo on oma mottoni tavanomaisessa valokuvauksessa. Tähtikuvauksessa onko eri asia? Onko noista light pollution suotimista todellista hyötyä? Entä nuo filtterikarusellit? Kuukuvauksessa? jne.

T. Mika

einari

CN:n foorumilla luin juuri hyvän vastauksen tähän kysymykseen - koskien valokuvausta.
Visuaalipuoleen en ota kantaa kun en sitä harrasta.

https://www.cloudynights.com/topic/652023-lens-filter-to-correct-light-pollution/#entry9174118

Mutta siis pähkinänkuoressa - vaikeammaksi valosaasteen suodattaminen menee kun LED-valaistus yleistyy.
___
Tapio

mipp

Lainaus käyttäjältä: einari - 26.02.2019, 18:37:31
CN:n foorumilla luin juuri hyvän vastauksen tähän kysymykseen - koskien valokuvausta.
Visuaalipuoleen en ota kantaa kun en sitä harrasta.

https://www.cloudynights.com/topic/652023-lens-filter-to-correct-light-pollution/#entry9174118

Mutta siis pähkinänkuoressa - vaikeammaksi valosaasteen suodattaminen menee kun LED-valaistus yleistyy.

Huonompi juttu. Meidän kotikadulla juuri uusittiin katulamput ledeiksi :-(
Olet oikeassa, nimimerkin sg6 selostus oli varsin selventävä.

T. Öhman

Hep,

kun kerran subjektiivisia kokemuksia myös katselupuolelta kaipailit, niin: Itse kun olen aina pahan valosaasteen keskeltä havainnut, niin kyllä suotimista on todella kovasti hyötyä. Tavallinen valosaastesuodin ja UHC ovat omalla kohdalla olleet hyvinkin tarpeellisia. Kun en ole DS-miehiä niin en sano mitään O-III:sta ja muista hifimmistä värkeistä. Oranssi puree hyvin Marsiin ja vihreä (tai sininen) Jupiteriin ja Saturnukseen. Tosin jos seeing on samaa luokkaa kuin vaikkapa tänä iltana Marsia katsellessani, niin on ihan sama minkä värinen se hyytelöpallo on, koska ei siitä pinnasta mitään tolkkua saa kuitenkaan... No, onneksi sentään UHC:n kanssa Orionin sumu oli oikein kaunis.

Teemu

mipp

Kiitos Teemu.

Nyt voin ehkä jo alkaa vertailemaan suotimien laatua kun tiedän muutaman perussuotimen tarkoituksen ja toiminnan. Kamerapuolellakin uv (-haze jne.) suotimia paikoitellen mainostetaan suorastaan välttämättöminä kameran nokassa vaikka en koskaan ole havainnut mitään parannusta Pentaxin K-1, Canonin 5dsr ja Sonyjen a7r2 sekä a6500 kameroilla kuvattaessa. Silti pidän niitä nokassa. Tosin mahdollisimman laadukkaita koska esim. Walimexin perus "HD" halpislasi tekee nokalla hyvin herkästi heijastumia. Etupäässä linssieni nokalla on (jos yleensä on) B&W.n viimeisimpiä esityksiä tai Hoyan UV (0). Sigman 50mm Artissa on Sigman oma, hyvä sekin. Kaikki tosin hieman heikentävät piirtoa, testailin itse niitä muutaman päivän ja näin todella tapahtuu laatulasien ja 40+ kennojen kanssa. Piirron heikentymisen näkee testitaulussa mutta ei kuvattaessa. Flarejen lisääntymisen sen sijaan näkee selvästi. Joskus vaan ei voi ottaa riskiä reissussa että itse linssi vaurioituisi. Odotan mielenkiinnolla taivaan selkenemistä että voin testata Sigman Art- sarjalaisia tähtikuvauksessa, suotimin ja ilman.

Pidin muuten Teemu kuuartikkeleistasi!                 

Timpe

Hyvä yleissuodin valosaasteeseen olisi tämä Baaderin malli:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p511_Baader-2--Skyglow-Neodymium-Moon-Filter-and-Planet-Filter.html
Ei leikkaa tarvittavaa valoa nin paljon kuin tuo Baaderin UHC. Joskus tosin kaipaa tiettyihin kohteisiin tuota voimakkaampaa UHC-suodatusta, mutta silloin kun vielä kuvasin järkkärillä, kameran edessä oli tavallisimmin tuo Neodymium -malli vakiona. (Kuvaan siis kaupunkilähiöstä ja nykyisin mustavalko CCD-kameran + LRGBHa suotimien läpi.) Pihalla rajamagnitudi on parhaimmillaan viitosen tienoilla, nytkin korkeintaan nelosta.
- Timo Inkinen

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: mipp - 27.02.2019, 19:21:21
Pidin muuten Teemu kuuartikkeleistasi!

Kiitos, kiva kuulla että niistä oli jotain iloa!

Teemu