Pohjantähti

Aloittaja leica, 13.02.2019, 05:55:13

« edellinen - seuraava »

leica

Mihin galagsiin Pohjantähti,Otavan tähdet ja muut silmin näkyvät tähdet  kuuluvat?
Onko niillä planeettoja?

Pappis

Kaikki paljain silmin näkyvät tähdet kuuluvat kotigalaksiimme Linnunrataan. Osalla niistä on myös havaittu planeettoja. Tunnetuimpien tähtien osalta planeetat on mainittu myös Wikipedian tähtikuviokohtaisissa englanninkielisissä artikkeleissa.

J Piira

Kyllä nuo kaikki näkyvät tähdet ovat omassa galaksissamme  ja varmaankin kaikki havaitut planeetat myös. (Pappis ehtikin jo edelle)
- Jukka -

Octopus

Kun leveyaste on 60, niin onko maapallon ja pohjantähden välinen matematiikassa käytettävä kulma 60 astetta?

MaZa

Tai no, maan pinnan ja Pohjantähden välinen kulma kyllä. Maapallon ja tähden välisestä kulmasta ei oikein ole järkevää puhua, kun Maapallo on pallo.  :grin:

mistral

Lainaus käyttäjältä: Octopus - 27.10.2019, 11:11:29
Kun leveyaste on 60, niin onko maapallon ja pohjantähden välinen matematiikassa käytettävä kulma 60 astetta?

Päädyin siihen että 60 leveysasteella pohjoisen horisontin ja Pohjantähden välinen kulma olisi 60 astetta. Tai sitten zeniitin ja Pohjantähden kulma olisi 30 astetta.

Octopus

Mietinkin jälkikäteen olisiko pitänyt mainita myös TANGENTTI! Eli maapallon tangentin (60 leveysasteella) ja pohjantähden välinen kulma.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tangentti_(geometria)

***********************
***********************

Ajattelin hommata sellaisen digitaalisen kulmamittarin (0-90 astetta) ebaysta tai suomesta, niin sillä saa kulman aika lähelle oikeaa.

mistral

Yksi keino olisi tehdä tähtäinkiikariin joku puusovite joka tekisi siitä yhdensuuntaisen alustansa kanssa. Alusta olisi lauta joka olisi saranoitu toiseen lautaan. Sitten laitetaan vatupassi kiinni kamerajalustaan ja vateriin, sen päälle lautasarana ja tähtäys Pohjantähteen. Sarana lukitaan siihen astekulmaan ja viedään pöydälle mitattavaksi. Onhan siinä töitä mutta jos on tykötarpeet jo olemassa, ei montaa tuntia mene...
Kyllähän Pohjantähden näkee ilman optiikkaakin, ehkä pelkkä sarana riittäisi...

turboruuvi

Tarkkaanottaen ei. Pohjantähti on kyllä lähellä taivaannapaa (pyörimisakselimme jatketta), muttei kohdalla. Sen verran on eroa, että tähtivalokuvauksessa akselin suuntaaminen pohjantähteen ei ole riittävän tarkka.

Mutta, siis, joo. Leveysaste on se rengas, jonka pisteet ovat maapallon keskipisteestä katsoen mainitussa kulmassa maapallon ekvaattoriin nähden. Ekvaattori taas on 90 astetta pyörimisakseliin (taivaannapaan) nähden. Zeniitti on siis latitudin kulmassa ekvaattoriin nähden.
Jos latitudi on 60 astetta ekvaattorista, se on 90 - 60 = 30 astetta taivaannavasta.