Fokusointi

Aloittaja jaava, 10.11.2007, 20:29:03

« edellinen - seuraava »

jaava

Amatööreille tarkoitetuissa katadioptrisissa kaukoputkissa on usein fokusointimekanismi sisäänrakennuttu: Sillä säädetään pääpeilin paikkaa verrattuna toisiopeiliin ("rack and pinion"-tyyppinen fokusointimekanismi). Rakenne on helposti toteutettavissa, mutta sen varjopuolena on äärimmäinen tarkkuusvaatimus. Peili tulisi voida laakeroita liukumaan baffle-putken päällä herkästi ja välyksettömästi.

Visuaalisessa käytössä pääpeilin liikkeitä ei välttämättä huomaa - paitsi toivottua fokusointiliikettä optisen akselin suuntaisesti. Ainakaan pienillä vahvistuksilla. Mutta mm. Meaden putkista on raportoitu pääpeilin siirtymiä, jotka aiheuttavat kohteen katoamisen CCD:n kapelta kuva-alalta. Kiusallista, mutta ei fataalia - saahan kohteen aina haettua takaisin. Pääpeili tuppaa liikahtelemaan sekä putken asentoa muutettaessa että vaihdettaessa fokus-napin kiertosuuntaa.

Paljon kohtalokkaampaa on se, että pääpeilin liikkuminen muihinkin kuin optisen akselin suuntaan merkitsee putken kollimaation huonontumista. Ja vielä katadioptrisessa putkessa, joka on erityisen herkkä: Se voi olla todella hyvä, kun kollimaatio on kohdallaan, ja toisaalta se voi olla uskomattoman heikko kun kollimaatio on vähänkin pielessä.

Kaikki kokeneet, varsinkin planeettakuvaajat jossa koillimointi on ehdottaman tärkeä osa onnistumista, lukitsevat pääpeilin paikalleen ja varustavat laitteensa erikseen hommatulla fokuserilla.

Erilaisia fokuserityyppejä on mm. Grayford-, Clement-, rack and pinion, helical ja mitä niitä on. Helical on kuulemma suosittu tyyppi korvaamaan katdioptristen putkien rack and pinion mekanismin.

Millaisia fokusereita olette laitteisiinne hankkineet? Niin ja miksi?

JV




If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

YoKahainen

Käytän omassa laitteessani (Nexstar8i) Celestronin omaa fokuseria. Onhan se melko surkea, mutta silti ihan riittävän hyvä. Kollimoinnin olen tehnyt kerran ja se on pysynyt yli 2 vuotta kohdallaan. Varmasti erillisestä fokuserista olisi hyötyä, mutten ole katsonut sitä vältämättömäksi.

LKE