Kaukoputket > Katadioptriset kaukoputket

Tuntematon peili

(1/5) > >>

Magellan:
Hei! Lähestyn tässä muita cassegrain -kaukoputkista tietäviä.  Hankin syksyllä Tori -palstan kautta ison (halkaisija 42cm) parabolisen peilin, jonka tausta on verhoiltu lyijykuorella.  Peilissä on n. 5 cm:n reikä ja peilin pinnoitus on varsin hyvässä kunnossa.  Haluaisin tietää millaisessa käytössä tälläinen peili on voinut olla (röntgen?) ja olisiko sen käyttämisessä cassegrain kaukoputken rakentamiseen mitään ideaa.  Peilin polttoväli on n. 200mm (melkoisen lyhyt) ja se painaa n. 12 kg!  Löysin netistä mm. Tydex yhtiön (optics@tydex.ru) "hypergraph" rakenneperiaatteen: iso parabolipeili, hyperbeli apupeili ja reikään sijoitettu korjauslinssistö.  Jään odottamaan mahdollista lisätietoa.  Kiitos etukäteen! :angel:

mistral:
Ei voi olla niin lyhyt polttoväli, oisko 2000mm?

Magellan:
Hei! Mittasin em. peilin polttopisteen etäisyyden ja se oli todella niin pieni - peilin kaarevuus on tosi jyrkkä!
       Ohessa kuva peilin kääntöpuolelta.

Timpe:
Oliskohan tuohon pikkureikään sopinut aikoinaan jokin valonlähde, mistä tulevan valon tuollainen peili keskittää sopivasti johonkin tarkoitukseen? Ei siis taida olla optiseen käyttöön tehty peili.
Muita arvauksia? Tuo itse esittämäsi röntgen-arvauskin on hyvä...

mistral:

--- Lainaus käyttäjältä: Magellan - 02-01-2019, 22:43:13 ---Hei! Mittasin em. peilin polttopisteen etäisyyden ja se oli todella niin pieni - peilin kaarevuus on tosi jyrkkä!

--- Lainaus päättyy ---

Jyrkkyys ei oikein näkynyt kohtisuorasta kuvasta, saattaahan polttoväli olla tosi lyhyt mutta jo matka 42cm peilin reunalta ylittää 20cm. Mikä ihme se on? Valonheitin?

lisäys:
Jospa se on ollut röntgenvalonheitin, on antanut 40cm alueelle tasaisen säteilyn? Tosin meneekö säteily läpi alumiinista, jos menee niin röntgenin voi unohtaa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta