mielenkiinnosta kysyn, millaiset säädöt tuossa fokuserissasi on ? Saako fokuserin putken asentoa säädettyä, että se kulkee tarkkaan esim SCT/MCT putken keskilinjalla ? Näyttää olevan merkiltään Starlight instruments, ymmärtääkseni aika laadukas..
Santeliin tuli tilattua karvalakkiversio Starlight Instrumentsin FeatherTouch tarkentimesta eli siinä ei ole kollimointisäätöjä. Muutoin nämä Starlight Instrumentsin tarkentimet ovat mekaanisesti todella tukevia eli korkean hintansa arvoisia. Käytännössä tein fokkarille ohuet sovitepalat (0,5mm shimmit) tuonne putkikiinnityksen välyksiin, joilla voin kallistaa tarkenninta sopivasti ennen sen kiinnitystä paikalleen. Tarkentimen keskilinja on säädetty kulkemaan keskellä sitä hajavaloputkea, joka näkyy pääpeilin yllä edellisessä kuvassani (=tarkennin näkee putkesta tulevaa valoa mahdollisimman paljon).
Sitten kun tarkennin oli lukittu paikalleen takakappaleeseen, säädin koko takakappaleen (=tarkentimen keskilinjan) kulkemaan keskellä Santelin alumiiniputkea. Peitin tässä vaiheessa putken etuosan paperilla, johon oli merkitty putken keskipiste laserin tähtäysavuksi. Huomasin tässä vaiheessa, että Santelissa oli jotain vinossa tuossa takakappaleen mekaanisessa tukirakenteessa, koska takakappale/fokkariyhdistelmä ei enää osoittanut kiinnityksen jälkeen suoraan putken keskilinjalle. Takakappalekin piti siis asentaa hiukan vinoon (0,3..0,5 mm toisesta reunasta), jotta se osoitti oikeasti putken keskelle. Ilmeisesti tässä putkessa hajavaloputki tai fokkarin kiinnityslaippa ovat hiukan vinossa takalevyyn nähden, mikä on tuottanut lisävaikeuksia. (Tätä samaa asiaa ihmeteltiin myös tuolla Antin kollimointipajalla.)
Oman C8 parina olevassa WO SCT fokuserissa voi useampaakin kohtaa olla missä esim kamera menee vinoon optiselta akselilta....
Samantapaisia ongelmia esiintyi Santelin takakappaleessakin (ja fokkarin kiinnityksessä putken kiinnityslaippaan). Jos näitä tutkitaan hiukan tarkemmin, päädytään juuri yllä kuvatun kaltaisiin virityksiin/tuunauksiin putken mekaniikan suhteen. En tiedä onko näillä merkitystä, mutta kun kerran putki on osissa kokoonpantavaksi, niin miksei näitä mekaniikan pikkupuutteita korjaisi samalla? Tuunauksen jälkeen tiesin, että tarkennuslaite osoittaa suoraan keskelle putkea ja saa maksimimäärän valoa putkesta

Säädin tänään tuossa lasertestipenkissä myös Santelin pääpeilin kollimoinnin kuntoon ja nyt putkesta edestä katsoen näkyvät peiliheijastukset ovat linjassa keskenään + tuo lasertesti näyttää muutoinkin vihreää valoa.
Tämä lause oli siis ennen näitä takakappaleen/fokkarin kallistuksia + hiukan säädössä mutkia oikoen ja kuten odottaa saattoi, kuva oli sopivasti "kuralla" tähtitaivaan alla. Päädyin siis tekemään saman kollimointityön tänään uudelleen vielä aiempaa paremmalla tarkkuudella ja huolellisuudella. Kollimoidun laserin kanssa säädettäessä pitää oikeasti olla todella kriittinen säätöjen joka vaiheessa, koska pienikin virhe alkutaipaleella kertautuu kollimointityön loputtua liian suureksi korjata peilien pienillä säädöillä tähtitaivaan alla.
No, tämän päivän kollimointierän jälkeen putki on taas kasassa näillä viimeisillä linjauksilla höystettynä. Otin sillä nyt kokeeksi maisemakuvan EOS 7D:llä käyttäen välissä 2" kulmapeiliä ja 50mm + 35mm jatkopaloja. Toisin sanoen ei se kuvalaatu voisi paljoa tästä huonommaksi tulla

(Kuva on pienennetty 50%:iin ja sille on tehty kevyt kohinanpoisto + valotuksen korjaus/kontrastin lisäys, linkki vie 2592x1728 pikselin ja 1.2 MB kuvaan.)

Tuossa on taitanut timpellä kulua tunti jos toinenkin.
Jos katsot päiväyksiä, niin ostin Santelin marraskuussa 2010 ja suurimman osan aikaa se on ollut telakalla eri säädöissä ja harjoituskappaleena MCT:n kollimoinnissa. En ole pitänyt tämän kakkosputken suhteen niin kiirettä, kun pääputkena toimiva 300/1500mm Newton on ollut kuvauskunnossa koko ajan ja Santel on ollut sellainen projektiputki, jota tehdään kun siihen tulee fiilistä. Jospa tuosta saisi vielä tehtyä käyttöputken esim. planeettakuvaushommiin tai lyhentimellä muuhunkin kuvaukseen...