Kirjoittaja Aihe: Maksutov-Cassegrain Kollimointi  (Luettu 114952 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Lithos

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 981
Vs: Maksutov-Cassegrain Kollimointi
« Vastaus #60 : 19-05-2012, 22:40:28 »
kiinnostava viestiketju sinänsä, kuvittelisin että itsekin alkaa asiasta ymmärtää jotain :-P

Ja minä kuvittelin, ennen kuin aloin lukemaan. Rehellisesti sanottuna en osannut kuvitella kuinka monitahoinen ja monimutkainen asia tämäkin voi olla. Tuossa on taitanut timpellä kulua tunti jos toinenkin.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Maksutov-Cassegrain Kollimointi
« Vastaus #61 : 20-05-2012, 18:43:56 »
mielenkiinnosta kysyn, millaiset säädöt tuossa fokuserissasi on ? Saako fokuserin putken asentoa säädettyä, että se kulkee tarkkaan esim SCT/MCT putken keskilinjalla ? Näyttää olevan merkiltään Starlight instruments, ymmärtääkseni aika laadukas..

Santeliin tuli tilattua karvalakkiversio Starlight Instrumentsin FeatherTouch tarkentimesta eli siinä ei ole kollimointisäätöjä. Muutoin nämä Starlight Instrumentsin tarkentimet ovat mekaanisesti todella tukevia eli korkean hintansa arvoisia. Käytännössä tein fokkarille ohuet sovitepalat (0,5mm shimmit) tuonne putkikiinnityksen välyksiin, joilla voin kallistaa tarkenninta sopivasti ennen sen kiinnitystä paikalleen. Tarkentimen keskilinja on säädetty kulkemaan keskellä sitä hajavaloputkea, joka näkyy pääpeilin yllä edellisessä kuvassani (=tarkennin näkee putkesta tulevaa valoa mahdollisimman paljon).

Sitten kun tarkennin oli lukittu paikalleen takakappaleeseen, säädin koko takakappaleen (=tarkentimen keskilinjan) kulkemaan keskellä Santelin alumiiniputkea. Peitin tässä vaiheessa putken etuosan paperilla, johon oli merkitty putken keskipiste laserin tähtäysavuksi. Huomasin tässä vaiheessa, että Santelissa oli jotain vinossa tuossa takakappaleen mekaanisessa tukirakenteessa, koska takakappale/fokkariyhdistelmä ei enää osoittanut kiinnityksen jälkeen suoraan putken keskilinjalle.  Takakappalekin piti siis asentaa hiukan vinoon (0,3..0,5 mm toisesta reunasta), jotta se osoitti oikeasti putken keskelle. Ilmeisesti tässä putkessa hajavaloputki tai fokkarin kiinnityslaippa ovat hiukan vinossa takalevyyn nähden, mikä on tuottanut lisävaikeuksia. (Tätä samaa asiaa ihmeteltiin myös tuolla Antin kollimointipajalla.)

Oman C8 parina olevassa WO SCT fokuserissa voi useampaakin kohtaa olla missä esim kamera menee vinoon optiselta akselilta....

Samantapaisia ongelmia esiintyi Santelin takakappaleessakin (ja fokkarin kiinnityksessä putken kiinnityslaippaan). Jos näitä tutkitaan hiukan tarkemmin, päädytään juuri yllä kuvatun kaltaisiin virityksiin/tuunauksiin putken mekaniikan suhteen. En tiedä onko näillä merkitystä, mutta kun kerran putki on osissa kokoonpantavaksi, niin miksei näitä mekaniikan pikkupuutteita korjaisi samalla? Tuunauksen jälkeen tiesin, että tarkennuslaite osoittaa suoraan keskelle putkea ja saa maksimimäärän valoa putkesta  :smiley:

Säädin tänään tuossa lasertestipenkissä myös Santelin pääpeilin kollimoinnin kuntoon ja nyt putkesta edestä katsoen näkyvät peiliheijastukset ovat linjassa keskenään + tuo lasertesti näyttää muutoinkin vihreää valoa.

Tämä lause oli siis ennen näitä takakappaleen/fokkarin kallistuksia + hiukan säädössä mutkia oikoen ja kuten odottaa saattoi, kuva oli sopivasti "kuralla" tähtitaivaan alla. Päädyin siis tekemään saman kollimointityön tänään uudelleen vielä aiempaa paremmalla tarkkuudella ja huolellisuudella. Kollimoidun laserin kanssa säädettäessä pitää oikeasti olla todella kriittinen säätöjen joka vaiheessa, koska pienikin virhe alkutaipaleella kertautuu kollimointityön loputtua liian suureksi korjata peilien pienillä säädöillä tähtitaivaan alla.

No, tämän päivän kollimointierän jälkeen putki on taas kasassa näillä viimeisillä linjauksilla höystettynä. Otin sillä nyt kokeeksi maisemakuvan EOS 7D:llä käyttäen välissä 2" kulmapeiliä ja 50mm + 35mm jatkopaloja. Toisin sanoen ei se kuvalaatu voisi paljoa tästä huonommaksi tulla :tongue: (Kuva on pienennetty 50%:iin ja sille on tehty kevyt kohinanpoisto + valotuksen korjaus/kontrastin lisäys, linkki vie 2592x1728 pikselin ja 1.2 MB kuvaan.)

{alt}

Tuossa on taitanut timpellä kulua tunti jos toinenkin.

Jos katsot päiväyksiä, niin ostin Santelin marraskuussa 2010 ja suurimman osan aikaa se on ollut telakalla eri säädöissä ja harjoituskappaleena MCT:n kollimoinnissa. En ole pitänyt tämän kakkosputken suhteen niin kiirettä, kun pääputkena toimiva 300/1500mm Newton on ollut kuvauskunnossa koko ajan ja Santel on ollut sellainen projektiputki, jota tehdään kun siihen tulee fiilistä. Jospa tuosta saisi vielä tehtyä käyttöputken esim. planeettakuvaushommiin tai lyhentimellä muuhunkin kuvaukseen...
- Timo Inkinen

Poissa Lithos

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 981
Vs: Maksutov-Cassegrain Kollimointi
« Vastaus #62 : 20-05-2012, 18:48:45 »
Noilla idän ihmeillä on otettu erittäin laadukasta planeettakuvaa, mutta niin on kyllä 300mm newtonillakin... eipähän tuon kanssa ainakaan tarvitse niin paljoa polttoväliä pidentää.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Maksutov-Cassegrain Kollimointi
« Vastaus #63 : 14-01-2013, 22:51:42 »
...kuva oli sopivasti "kuralla" tähtitaivaan alla. Päädyin siis tekemään saman kollimointityön tänään uudelleen vielä aiempaa paremmalla tarkkuudella ja huolellisuudella. Kollimoidun laserin kanssa säädettäessä pitää oikeasti olla todella kriittinen säätöjen joka vaiheessa, koska pienikin virhe alkutaipaleella kertautuu kollimointityön loputtua liian suureksi korjata peilien pienillä säädöillä tähtitaivaan alla.

M.O.T.
Näiden säätöjen jälkeen ollaan jo hyvin lähellä oikeaa kollimointia, jos NGC 404 loppukuvasta ja tuolta viestistä löytyvästä testikuvasta voi jotain päätellä.  :smiley:
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Maksutov-Cassegrain Kollimointi
« Vastaus #64 : 20-01-2013, 18:28:42 »
Nettiä selatessa löytyi mielenkiintoinen sivu GSO:n Ritchey Chretien putken kollimoinnista (8” GSO RC), jossa on hyödynnetty Bahtinov-maskia ja LiveView-näkymää RC:n reaali-aikaiseen kollimointiin:
http://deepspaceplace.com/gso8rccollimate.php

Tuolla oleva alkuteksti kuulosti jotenkin tutulta:
Up until now I felt I was continually chasing my tail – adjusting the secondary would not reduce the elongation of off axis stars. Adjustments to the primary when the secondary was poorly aligned made the situation worse, occasionally leading to a ‘runaway’ situation where adjustments intended to improve on axis performance severely impacted off axis performance – quickly leading to a gross miscollimation situation.

Mutta ratkaisu oli itselleni ihan uusi eli Bahtinovin käyttäminen live-kuvan kanssa:
It’s normal for field curvature to cause stars at the edge to be defocused, but all 4 corners should have the same amount of defocus. If the image plane is tilted, stars on one side (or corner) will be further out of focus than the other side.
...
Select which star (corner) that looks the worst. Use the 3 sets of push/pull screws on the back of the scope to move the star from the bad corner toward the center of the field of view. You may only need to move it about 1/3 of the way towards the center. If it moves in the wrong direction, turn the screw the other way. This is the beauty of this method – there is immediate feedback if you are adjusting in the wrong direction.

Lukekaa lisää tuolta www-sivulta, jos aihe kiinnostaa. En tiedä rajoittuuko tämä vain GSO:n RC-putkiin, joissa on tuon mukaan tarkennin ja pääpeilinpidin samassa paketissa...
In this scope the focuser, primary mirror and primary baffle tube move as one unit and can be adjusted using the screws on the rear of the OTA. The scope is often said to have a fixed primary - in fact the primary mirror is fixed to the focuser, not the back plate of the OTA.
...mutta oman logiikani mukaan tämä sama Bahtinov-säätömenetelmä toimisi myös tavallisen *CT:n pääpeilin säätöön (ja olisi helpommin toteutettavissa kuin perinteinen säätö Airy-disk renkaita (munkkirinkilöitä) katsomalla. :smiley:
- Timo Inkinen