Kiinalaiset aikovat valaista kaupungin taivaalta käsin

Aloittaja MarkoM, 19.10.2018, 21:52:26

« edellinen - seuraava »

MarkoM

Tässä ei oikein enää tiedä, että itkeäkö, nauraako vai mitä tehdä: https://yle.fi/uutiset/3-10464659  :undecided:
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

mistral

#1
Luulisin että satelliitti kulkisi geostationaariradalla. Siksi valo tulisi vinosti, ei välttämättä mikään ongelma. Mutta g-rata on vaan yli 30 000km korkeudessa ja siksi heijastuspinnan pitäisi olla kuin kaukoputken peili eikä sinne kelpaa mistään pressukankaasta tehty epätarkka tekele vaan joku tukiranka täytyisi olla. Ja pinta-alaa tarvitaan myös aika paljon, eikä sekään riitä vaan tarvitaan myös kääntömoottorit jottei valo mene harakoille. Joten maksaa paljon ja pilvisellä ilmalla ei toimi hirveän hyvin. Tulee mieleen pr-temppu.

lisäys:
Peilin pitäisi mielestäni olla jopa kupera jotta säteet leviäisi sopivasti. Myös heijastuskulman muuttuminen yön aikana venyttää kuviota maassa enempi soikeaksi jos ei peilin muotoa korjata? Vai toimisiko tasopeilillä

mistral

Ai sori, tämä olikin valosaaste osio. Meni juttu heti sivuraitelle   :huh:

Kyllä toki jos Chengdun 11 miljoonaa asukasta joutuu satelliitin valaisemaksi, silloin on paha katsella tähtiä.

Suomessa ei ole sitä pelkoa että georadalta alettaisiin valaisemaan suurkaupunkeja koska ollaan niin pohjoisessa.

Pekka Lehtelä

Markus Hotakainen käsitteli tätä Kiinan "valoasiaa" Suomenkuvalehden "Taivaan tähden" kolumnissaan ja kannattaa lukea sillä on hyvä kirjoitus.

Pekka

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: mistral - 21.10.2018, 16:15:10

Kyllä toki jos Chengdun 11 miljoonaa asukasta joutuu satelliitin valaisemaksi, silloin on paha katsella tähtiä.


No, Chengdun ilma nyt on niin saastunutta ettei siellä paljoa tähtiä näkisi vaikka laittaisivat koko kylän pimeäksi.  :cheesy:

mistral

Varmaan sielläpäin on huonommat saastenormit jep. Ja yleensäkin kaupungissa vaikka olisi puhdas ilma, kaukoputki ei pääse oikeuksiinsa.

Kaizu

Ei sateliitin tarvitse olla geostationäärisella radalla,riittää että yläpuolella on ilta- ja yöaikaan valaiseva peili tai peilejä. Jos peilejä on useampi, riittää että yksi kerrallaan on valaistavalla alueella. Jos ei haluta valaistusta keskiyöllä niin kymmenen peilin parvi sopivasti ryhmiteltynä  saisi melko matalaltakin radalta iltaa venytettyä ja aamua aikaistettua.
Oman arvioni mukaan nykyaikainen led-valaistus on taloudellisesti edullisempi tapa tuottaa valosaastetta.

Mitä valosaasteeseen tulee niin Suomi on väkimäärään nähden yksi mailman valosaasteisimmista paikoista. Väkeä Suomessa on yhden suurehkon kaupungin verran ja tähtitaivas on pilattu koko etelä Suomesta, ainakin visuaaliharrastajan kannalta. Olen työmatkaillut joissain suurissa kaupungeissa ja useimmissa tähdet näkyvät paremmin kuin Järvenpään laitakaupungilla. Hieman Järvenpäätä huonompia ovat olleet Shanghain, Amsterdamin, Lontoon ja Tokion keskusta-alueet. Näillä alueilla ihmisiä asuu 4-5 kertaa tiheämmässä kuin Järvenpäässä
(1142 as / km2)

Kaizu
Kai Forssen

lapimmies

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 26.10.2018, 10:19:10
Mitä valosaasteeseen tulee niin Suomi on väkimäärään nähden yksi mailman valosaasteisimmista paikoista. Väkeä Suomessa on yhden suurehkon kaupungin verran ja tähtitaivas on pilattu koko etelä Suomesta, ainakin visuaaliharrastajan kannalta.

Niin, kun poltetaan katuvaloja tyhjille maanteille. Jopa pohjois ja itäsuomessa on kilmotrikaupalla valaistua maantietä keskellä korpea. Olen monesti ihmetellyt, että kenelle niitä valoja poltetaan. VOisi ne 80% katuvaloista sammuttaa 23-> , kuten äkäslompolossa viisaasti tehdään.