Abell 78 uudelleensyntynyt planetaarinen

Aloittaja Ransu, 30.09.2018, 11:27:53

« edellinen - seuraava »

Ransu

Tästä kohteesta en löytänyt ketjua joten aloitetaan sellainen.

Abell 78 on tyypillinen Abellin listan himmeä planetaarinen sumu Joutsenen tähdistössä. Kirkkaudeksi löysin tuolle 16mag, joten visuaalisesti tämän havaitseminen on haastavaa.
Visuaalihavaitoja tuosta löytyy deep sky archivesta Jere Kahanpään ja Jaakko Salorannan tekeminä, molemmat havainnot on tehty  20cm Newtonilla ja OIII suotimella

Kohde on mielenkiintoinen ja harvinainen koska  se on syntynyt kahdessa vaiheessa.
Ensin tähti on puhaltanut ulommat kerroksensa avaruuteen ja jäljelle jääneen tähden pintakerroksissa on käynnistynyt uudestaan fuusioreaktiot.
Tämä uudelleenkäynnistyminen on saanut aikaan sumun keskiosan rakenteet. Vain muutamia tällaisia kohteita tunnetaan, toisena esimerkkinä Abell 30.

Sumu loistaa myös röntgenalueella. Linkin takaa löytyvään ESA:n kuvaan on yhdistetty XMM_Newton röntgenteleskoopin ottama kuva.


https://www.esa.int/spaceinimages/Images/2015/07/Born-again_planetary_nebula

OIII suotimen läpi kuvatessa sumun ovaali osa on huomattavasti kirkkaampi, myös keskustan suihkumaiset alueet tulevat näkyviin.
H-alfassa sumu on selkeästi himmeämpi, vaikka kirkkaita osia.

Värikuva on kasattu laittamalla H-alfa punaiseen ja OIII siniseen ja vihreään kanavaan (HOO). Väreistä en mene takuuseen.

Kuvasin molempiin kanaviin valoa kolmena syyskuun yönä, yhteensä 6h10min suodin. Käytössä oli minulle uudet Astrodonin 3nm OIII ja 5nm H-alfa


Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Wau, taas hienon näköinen harvinaisuus.
Ja tässäkin ison putken näkymä pääsee oikeuksiinsa.
___
Tapio

Erik Pirtala

Tämä on tosi hieno. Uskomatonta millaisella laadulla näinkin pieniä kohteita saa talteen kun osaaminen ja kalusto on huippuluokkaa

mistral

Hieno kuva ja erikoinen historia sumulla. En vaan ymmärrä kuinka jäljelle jääneissä pintakerroksissa voi käynnistyä fuusio uudelleen, vai tarkoittaako se kun kerrokset on pakkautuneet lähelle ydintä niin siinä vaiheessa? Kuitenkin aikaa on kulunut monta vuotta ensimmäisen ja toisen räjähdyksen välillä.

tuunari

Ransulta todella upea otos, noin haastavasta kohteesta!
-pasi

Ransu

Kiitoksia. Linkin takaa löytyy ESA:n ottama kuva samasta kohteesta ja myös lyhyt selitys uudelle syttymiselle.

"Although nuclear burning of hydrogen and helium had ceased in the core of the dying star, causing it to collapse under its own weight and its envelope to expand into a bubble, some of the star's outer layers became so dense that fusion of helium resumed there."

https://www.esa.int/spaceinimages/Images/2015/07/Born-again_planetary_nebula
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

#6
Olisko Abell 78 sitten syntynyt ilman supernovaa? Jospa ensimmäinen sumu tuli punaisesta jättiläisestä jossa aurinkotuuli puhalsi sumun niin kauas ettei se jaksa palata sammuneelle tähdelle takaisin, paitsi lähempänä oleva sumu palasi se syttyi uudestaan kun paine ja lämpö tuli tarpeeksi korkeaksi. Ja sen puhaltama sumu on paljon nopeampi ja törmätessään vanhaan sumuun, kolarista säteilee jopa röntgensäteilyä.

lisäys: niin aurinkotuulihan onkin itsessään sitä sumua joten sen ei tarvitse puhaltaa atomeja koska on itsessään atomeja...

Kharan

Nyt ollaan jännän äärellä. Älyttömän hieno kuva Ransu!

Timpe

Jep, näin on. Kannattaa kuvata näitä harvoin kuvattuja kohteitakin ja kaivaa omalle putkelle hyvin sopivia valintoja.
Kiitos jakamisesta, Ransu!  :cool:
- Timo Inkinen

Ransu

Kiitos Timpe ja kharan. Nämä pienet planetaariset sopii omalle putkelle hyvin, tosin jatkuvaa taistelua saa käydä seurannan kanssa, osavalotukset rajoittuu 10min pätkiin. Pitäisi saada seurantaan OAG, mutta ei onnistu tuohon omaan settiin.

Mistral, planetaariset syntyy ilman supernovaa. Tässä ilmeisesti tämän jäljelle jääneen ytimen, valkoisen kääpiön pintakerroksissa on käynnistynyt uudestaan fuusioreaktiot. Tarkempaa selitystä en tuolle kyllä tiedä.

Olisi mukavaa saada kuvatuksi koko abellin planetaaristen 84 kohteen lista, noista Suomeen näkyy n.60kpl. Osa noista on pahoja koska jäävät alas. Koko listalla on lisäksi 9kpl kohteita jotka eivät ole planetaarisia ollenkaan, joukossa on galakseja, kuvauslevyn virheitä, galakseja, HII alueita.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/