Kääntöprisma ja polarisaatio

Aloittaja Mikko_L, 23.05.2016, 22:32:51

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Hassua ettei tästä aiheesta löydy edes englanniksi mitään... mutta ajattelin mainita jos tämä jonkun hakukenttään joskus osuu.

Eli ostin polarisaatiofiltterin, kun ajattelin että sillä saa parempaa kontrastia Kuun ynnä muun katselemiseen valoisalta taivaalta.  Ajatus oli että kiinnitän sen okulaariin ja sitten pyörittämällä haen tummimman taustataivaan esiin.  Mutta sepäs ei toimikaan, sillä minulla on kuvan kääntävä Amici-prisma ja polarisaatiosuodatin tuo sen heti esiin! Eli aina jompi kumpi puoli kuvakentästä on tummempi riippuen suodattimen asennosta, ja välissä selkeä pystysuora raja.  Itsestään selvää että näin käy, ehkä jälkikäteen ajateltuna?

Joka tapauksessa jos joku miettii polarisaatiosuodattimen käyttöä vastaavassa tilanteessa, niin se on laitettava Amici-prisman eteen eikä okulaariin.  Ja se taas hankaloittaa oikean asennon hakemista.  Tai sitten vaan käyttää kulmapeiliä.. (itse tykkään enemmän oikeinpäin olevasta kuvasta)

-M
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Päivitystä.  Pitkän kokeilun jälkeen nimittäin tulin siihen tulokseen että isoilla suurennoksilla tuo Amici-prisma (sinänsä laadukas) kuitenkin tekee pientä kaksoiskuvaa ja häivyttää siten kuun ja planeettojen yksityiskohtia.  Hankin dielektrisen kulmapeilin.  Sen kanssa kuva on terävämpi, mutta polarisaatio tekee erilaisia temppuja.  Pinnoitteen rakenteesta johtuen se ilmeisesti heijastaa eri polarisaatioita eri tavalla eri aallonpituuksilla, ja jos polarisaattoria pyörittää niin kuvan väri elää melkoisesti, kellertävästä sinertävään.  Tästä ei pääse eroon, oli polarisaattori sitten ennen tai jälkeen peiliä. Kaiketi on pääteltävä että homma toimii kunnolla vain aluminoidun kulmapeilin tai yksinkertaisen prismadiagonaalin kanssa. 

Toinen uudehko hankintani on Lacertan Herschel-prisma joka on aseteltu Brewsterin kulmaan (noin 56°) siten että siitä okulaariin heijastuva valo on täysin polarisoitunutta.  Sen kanssa auringon kuvan kirkkautta voi säätää nollasta sataan polarisaattoria pyörittämällä.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

JVO

käsittääkseni värin lievä muuttuminen polarisaattoria pyörittäessä on ihan polarisoivan suotimen ominaisuus eikä liittyisi itse peiliin

Mikko_L

Värit eivät muutu jos pyörittelee pelkkää polarisaattoria silmän edessä; sininen taivas toki tummenee.

Valon heijastumisen fysiikka johtamattomasta (dielektrisestä) materiaalista on erilainen kuin sen heijastuminen metallisesta pinnasta. Johtava pinta heijastaa molemmat polarisaatiot samalla tavalla mutta edellisessä päästään jänniin ilmiöihin kuten Brewsterin kulma, jossa toinen polarisaatio ei heijastu lainkaan. Voin helposti kuvitella että dielektrisen peilin rakenne menee kertaluokkaa monimutkaisemmaksi jos sen pitää heijastaa ei vain kaikki värit vaan myös kaikki polarisaatiot samalla tavalla.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_mirror#Mechanism

-Mikko
36/50/76/127/250mm