New Horizons -avaruusluotaimen tähtienvälinen viesti

Aloittaja Celevue, 21.09.2013, 12:03:34

« edellinen - seuraava »

Celevue

New Horizons –avaruusluotain on parhaillaan matkalla kohti Plutoa, ja aluksesta tulee vuosien kuluttua viides aurinkokunnastamme tähtienväliseen avaruuteen poistuva laite. Neljän muun (Pioneer 10 & 11 sekä Voyager 1 ja 2) mukana on viesti mahdollisille muille älyllisille sivilisaatioille, jotka kenties löytävät Maan asukkaiden lähettämän luotaimen vuosimiljoonien kuluttua. Edesmenneen tähtitieteilijä Carl Saganin yhteistyökumppanina tunnettu Jon Lomberg on käynnistänyt hankkeen, jossa pyritään saamaan vastaavanlainen tervehdys Maapallolta New Horizons –avaruusluotaimen mukaan. Toisin kuin neljässä edeltäjässä, joissa viesti on fyysinen laatta tai äänilevy, tämä viesti olisi sähköisessä muodossa luotaimen tietokoneen muistissa. Toinen suuri ero aiempiin viesteihin on myöskin se, että pienen ryhmän sijasta viestiä olisi laatimassa yhdessä koko planeetan väestö. Projektin ensimmäisessä vaiheessa haetaan allekirjoituksia vetoomukseen NASA:lle, että se antaisi viesti-idealle hyväksyntänsä. Projektin rahoitus on myös tarkoitus hakea lahjoituksina yksityisiltä ja organisaatioilta – suurin kuluerä lienee radioteleskoopin käyttö viestin lähettämiseksi. NASA:n hyväksynnän jälkeen alkaisi itse viestin suunnittelu – se sisältäisi ainakin kuvia, mutta ehkä myös musiikkia ja muita ääniä. Ihmisten ehdotuksista valittaisiin finalistit, joista yleisö voisi äänestää suosikkinsa. Tuloksena syntyisi eräänlainen muotokuva Maasta ja sen ihmisistä, ja vaikka New Horizons –luotain ei koskaan kohtaisikaan Maan ulkopuolista sivilisaatiota, viestin sisällön pohtiminen on silti yhteiskunnallisesti mielekästä – mitä haluaisimme kertoa itsestämme ja planeetastamme muille?

Jos olet kiinnostunut projektista ja haluat nähdä sen toteutuvan, käy allekirjoittamassa vetoomus osoitteessa http://www.newhorizonsmessage.com ja tykkäämässä projektin sivusta Facebookissa.

Terveisin,
Pekka Rautajoki

Mare Nectaris

Lainaus käyttäjältä: Celevue - 21.09.2013, 12:03:34
New Horizons –avaruusluotain on parhaillaan matkalla kohti Plutoa, ja aluksesta tulee vuosien kuluttua viides aurinkokunnastamme tähtienväliseen avaruuteen poistuva laite. Neljän muun (Pioneer 10 & 11 sekä Voyager 1 ja 2) mukana on viesti mahdollisille muille älyllisille sivilisaatioille, jotka kenties löytävät Maan asukkaiden lähettämän luotaimen vuosimiljoonien kuluttua. Edesmenneen tähtitieteilijä Carl Saganin yhteistyökumppanina tunnettu Jon Lomberg on käynnistänyt hankkeen, jossa pyritään saamaan vastaavanlainen tervehdys Maapallolta New Horizons –avaruusluotaimen mukaan. Toisin kuin neljässä edeltäjässä, joissa viesti on fyysinen laatta tai äänilevy, tämä viesti olisi sähköisessä muodossa luotaimen tietokoneen muistissa. Toinen suuri ero aiempiin viesteihin on myöskin se, että pienen ryhmän sijasta viestiä olisi laatimassa yhdessä koko planeetan väestö. ... Tuloksena syntyisi eräänlainen muotokuva Maasta ja sen ihmisistä, ja vaikka New Horizons –luotain ei koskaan kohtaisikaan Maan ulkopuolista sivilisaatiota, viestin sisällön pohtiminen on silti yhteiskunnallisesti mielekästä – mitä haluaisimme kertoa itsestämme ja planeetastamme muille?

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on Matti Mielosen mielenkiintoinen artikkeli "Toiveikas viesti matkalla tähtiin". Mielonen pohtii, välittääköhän Voyager "turhan siistiä kuvaa ihmiskunnasta", ja listaa sotaisia uutistapahtumia sitten luotaimen lähdön 5.9.1977; puhumattakaan koko lajin siihenastisesta taipaleesta. Voyager matkaa tällä hetkellä puolitoista miljoonaa kilometriä päivässä eli 17 kilometriä sekunnissa. Noin 40 000 vuoden kuluttua luotain on 1,7 valovuoden päässä punaisesta kääpiötähti Gliese 445:stä, ja toimittaja suhteellistaa tuota aikaa vertaamalla sitä ihmislajin historiaan: "40 000 vuotta sitten Eurooppa oli jäätiköitymässä ja homo sapiens eli rinnakkain neandertalinihmisen kanssa."

Aika yllättäen Stephen Hawking kommentoi The Times-lehden haastattelussa  keväällä 2010 (HS uutinen), että ihmiskunnalle saattaa olla vaarallista pyrkiä kommunikoimaan mahdollisten muiden sivilisaatioiden kanssa. Suurimpana uhkakuvana Hawking näkee luonnonresurssinsa asuinplaneetallaan tärvänneen, vaeltavaa elämää tähtialuksissa viettävän populaation, jonka intressissä voisi olla valloittaa elintilaa muualta.

Tästä hahmottuu siis kaksi ääripäätä: saganilainen optimismi ja hawkingilainen pessimismi. Lisäksi voitaisiin ajatella ulottuvuudeksi realistisen tai idealistisen kuvan antaminen. - Näin saataisiin neljä tyyppitapausta: saganilainen realismi (kerrotaan että meillä on sotaan ja rauhaan sekä vaurauden jakautumiseen ja teknologian hallintaan liittyviä ongelmia ja pyydetään apua kehittyneemmiltä ja kokeneemmilta sivilisaatioilta) vs.  hawkingilainen realismi (kerrotaan että meillä on aseita ja tietotaitoa ja haluamme olla rauhassa). Toiset kaksi tyyppiä olisivat saganilainen idealismi (kerrotaan että meillä on huimaavan kaunis sininen jalokivi keskellä tyhjää avaruutta - täynnä luonnonvaroja ja suojaa avaruuden ankarilta voimilta) vs. hawkingilainen idealismi (pysytään viisaasti hiljaa).

Itse kallistuisin saganilaisen optimismin puoleen. Jos oletetaan, että muita sivilisaatioita on, miksemme voisi olettaa niiden olevan meitä edellä ja viisaampia - ja siten halukkaita kertomaan kokemuksistaan ja viisaudestaan. Tässä pitäisi kuitenkin uskaltaa olla rehellinen ja kertoa mm. ilmaston lämpenemisestä ja sodista - ilman, että vaikutetaan siltä kuin oltaisiin valmiita sotaan tai teknologiseen tuhotyöhön muissa maailmoissa.

Voisiko siis viestinä olla jonkinlainen aikajana, jossa kuvattaisiin ihmislajin synty ja kehitys sekä siitä seuranneita intressi-, teknologia- ja luonnonvaraongelmia (sotia, saastumista, elinympäristön tuhoutumista, lajien sukupuuttoa, köyhyyttä, yhteiskunnallista epätasa-arvoa). Painopiste olisi siinä, että olemme saavuttaneet paljon, mutta ehkä tavallaan liian nopeasti? Emme kykene kaikkine voimavaroinemme vielä ajattelemaan planeettana, vaan suuntaamme parhaat voimamme vaurauden tavoitteluun tiedon ja viisauden tavoittelun sijaan. - Mielenkiintoistahan on, että Star Trek -sarjan luoneen Gene Rodenberryn ajattelussa sarja edusti aikaa, jolloin ihmiskunta on luopunut vaurauden tavoittelusta primäärisenä intressinään ja siirtynyt tiedon tavoitteluun.

Viesti olisi siis kiteytettynä jotakin tällaista: "Apua! Meillä on älyä mutta ei viisautta. Voitteko auttaa?"

- Lienee kuitenkin todennäköistä, että New Horizons -avaruusluotaimen tietokone kehottaisi vieraan sivilisaation edustajaa... käynnistämään koneen uudelleen. Ehkäpä siinä olisi intergalaktisen yhteyden kokemisen siemen?   
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Celevue

Mielosen artikkeli sattui hyvään saumaan New Horizons -viestiprojektin kanssa, ja siinä selkeästi tulee esille pari eroa Voyagerin ja NH:n viestien kanssa - ensimmäisenä se, että tällä kertaa voimme ottaa oppia kritiikistä ja kertoa myös ihmiskunnan pimeämmästä puolesta. Toiseksi, viestiä voi myös päivittää niin kauan kun New Horizons on toimintakunnossa ja pystyy ottamaan Maasta lähetettyjä viestejä vastaan. Mitä tulee tuohon Hawkingin pessimismiin, täytyy toki muistaa, että New Horizons on "hidasta METI:ä", eli viestin vastaanottaminen tapahtuu potentiaalisesti satojen tuhansien, jopa miljoonien vuosien päässä tulevaisuudessa (ainoana poikkeuksena varsin vähätehoinen suunnattu radiolähetys luotaimelle silloin, kun viesti lähetetään tai sitä päivitetään).

Viikonloppuna aloitettu nimien keruu on tuottanut tähän mennessä noin 400 allekirjoitusta (tavoitteena tässä vaiheessa 10,000 nimeä - eli vielä on matkaa). Määrä ei ehkä ole suuri, mutta allekirjoittajia on yllättävän monesta maasta tähän mennessä. Kannattaa käydä lisäämässä omansa, jotta projektilla olisi toivoa saada NASA:n hyväksyntä. Olisihan se mielenkiintoista päästä pohtimaan tarkemmin, mitä sisältöä viestiin pitäisi laittaa, jotta kuva Maasta ja ihmiskunnasta olisi mahdollisimman tasapuolinen ja kattava. Itse olen kanssasi samaa mieltä sisällöstä ja kannatan realistisuutta - myös negatiivisia asioita on syytä korostaa, erityisestikin siksi, että viesti kuitenkin lienee eniten tarkoitettu tässä vaiheessa ihmiskunnalle itselleen. Mahdollinen ET:n apu tulisi kuitenkin vasta kymmenien tuhansien vuosien kuluttua jos apua pyydetään "pullopostilla".

Pekka

Celevue

New Horizons -luotaimen viestiprojekti on nyt myös Kickstarterissa nimellä One Earth Message - A Digital Voyager Record 2.0: https://www.kickstarter.com/projects/31060842/one-earth-message-a-digital-voyager-golden-record. NASA:lle oli helpompi hyväksyä valmiiksi suunniteltu Voyagerin levy 70-luvulla, joten OEM-projekti kokeilee samaa: tehdään viestiluonnos ensin, ja sen jälkeen NASA:n on yksinkertaisempaa suostua sen lataamiseen New Horizons -luotaimeen.

-Pekka