Aloittelija kysyy planeettakuvauksesta...

Aloittaja Slaya83, 14.08.2019, 10:33:53

« edellinen - seuraava »

Slaya83

Hei kaikki!

Olen kuvannut ja harrastanut pitkään syvän taivaan kohteita mutta nyt on alkanut planeetat kiinnostaa ja tämä aihealue on siis itselleni ihan vieras :)
Mitä olen nettiä selannut niin ilmeisesti kaukoputki sekä web-kamera on tähän tarkoitukseen paras ratkaisu.

Auttakaas tässä aiheessa aloittelijaa.

1) Mikä web kamera olisi paras?
2) Kytketäänkö web-kamera okulaarin päälle vai otetaanko okulaari välistä pois? Jos okulaari otetaan pois niin riittääkö suurennos??
3) Jos kamera kytketään okulaarin päälle niin mikä on paras tapa kytkeä se siihen? Joku pahvitötterö vai joku valmis sovitin?

Sori tyhmistä kysymyksistä :)

Kaikki apu kelpaa!

einari

1. Paras on aina vähän suhteellinen käsite - ehkä sopivin aloittelijalle ja kohtuullisella budjetilla on ASI120 tai vastaava kamera QHY:tä (tai Touptek tai Altair tai mitä vastaavia klooneja onkaan).
Rahalla saa sitten isompaa kennoa ja muita herkkuja jos sellaista kaipaa
2. Okulaaria ei yleensä käytetä planeettakuvauksessa. Barlowia sitten jos haluaa pidempää polttoväliä (suurennoksesta ei planeettakuvauksesta puhuta).
3. Kts kohta 2.
___
Tapio

Denniina

Joo, minäkin suosittelen joko asi120mc-s tai asi224mc. Erittäin suosittuja ihan syystäkin. Huomautuksena se, että planeetat todella matalalla paraikaa ja et kovin yksityiskohtaisia kuvia tule saamaan.

Slaya83

Lainaus käyttäjältä: einari - 14.08.2019, 10:43:52
2. Okulaaria ei yleensä käytetä planeettakuvauksessa. Barlowia sitten jos haluaa pidempää polttoväliä (suurennoksesta ei planeettakuvauksesta puhuta).

Okei kiitos! Mutta jos polttoväliä on esim. 1500mm ja siihen vaikka 2x barlow, tulee 3000mm. Mutta taitaa silti esim. Saturnus olla hiekanjyvän kokoinen?
Esim. 10mm okulaarilla saisi 300x suurennoksen josta näkeekin jo kohtalaisesti. Tuntuu hurjalta ettei okulaaria tarvita välissä. No pitänee kokeilla itse :)

Denniina

Ei, kyllä sillä jo kokoa on 3000mm polttovälillä. Suurennoksista en kamalasti murehtisi, sillä nykyisillä korkeuksilla et voi kovin suurta suurennosta edes käyttämää. Mutta jos eritoten planeetat kiinnostavat ja et vielä kaukoputkea ole ostanut, niin cassegrain tyyppiset putket ovat tähän erinomaisia.

Slaya83

Okei hieno homma.
Skymax 127 on ostoslistalla.

einari

Joo, tosiaan kiirusta ei oo kun planeetat on niin matalalla. Tai no ensi vuonna taisi Mars olla aika hyvä, mutta muuten menee vuosia
___
Tapio

Denniina

Skymax sopii joo tähän hommaan hyvin. Kannattaa kuitenkin viedä putki ulos jo vähän ennen havaintoja, jotta se saavuttaa termodynaamisen tasapainon ulkoilman kanssa. Maksutoveilla tämä on kaikista hitainta.