Mahdollinen iskeytymispaikka ahvenanmaalla

Aloittaja chilimieli, 24.06.2018, 22:15:40

« edellinen - seuraava »

chilimieli

Tuossa karttapaikalla (https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/) aikani kuluksi maan pinnanmuotoja tutkiessani huomasin ahvenanmaalla Ödkarbyn alueella melko tutun pinnanmuodon. Heräsi ajatus että voisiko tämä olla kraatteri? Mahtaako jollakulla olla tietoa tai poissulkevaa kerrottavaa alueesta?
Keskellä "nyppylä" tms. joka voisi olla törmäyksen keskus jossa mahdolliset jäänteet asteroidista.
Onko ihan kaukaa haettua vai ei? Muoto paljastuu vasta pinnanmuotokarttaa katsellessa. Nyppylä ei pinta-alaltaan kuitenkaan zoomatessa ole kovin pieni. (halkaisija 60-70metriä)
Kuvat alueesta:



Sateliitit realiajassa:
http://www.n2yo.com/whats-up/?c=w

Celestron Astromaster 90 AZ
Skywatcher Skyliner-200P  Parabol Dobson
Canon 600D

Jarmo Moilanen

Kävin tuolla joskus parikymmentä vuotta sitten tutkimassa paikkoja Lumparnin reissun yhteydessä. Ei tuo valitettavasti ole törmäyskraatteri.

Samankaltaisia rakenteita on Ahvenanmaalla muitakin ja ne näkyvät esimerkiksi aeromagneettisilla kartoilla todella hyvin. Liittyvät Ahvenanmaan rapakivigraniitin erivaiheissa syntyneisiin rakenteisiin. Oikea termi kai olisi graniitti-intruusioita. Tuokaan muodostuma ei rajaudu tuohon kraatterimaiseen painaumaan topografiassa vaan geofysiikan mukaan rakenne jatkuu länteen päin ja samaan rakenteeseen kuuluu myös viereinen Vandöfjärden.

Saaristomerellä on kartoissa hyvin erottuvat Åvan ja Mossalan aukot. Niistä tulee hyvin usein kyselyjä onko ne kraattereita. Ei ne ole. Nekin ovat graniitti-intruusioita.
Jarmo

T. Öhman

Jarmo sanoikin kaiken oleellisen. Täydennyksenä todettakoon, että vaikka se olisikin kraatteri, ei keskellä olevassa nyppylässä olisi jäänteitä törmänneestä kappaleesta, koska se höyrystyy käytännössä kokonaan. Kooltaan tuo topografinen rakenne (joka ei siis vastaa todellista geofysiikassa näkyvää rakennetta) on siinä rajalla, voisiko siinä olla jo pienenpientä keskuskohoumaa, jos se olisi kraatteri. Käytännössä kuitenkin tuon kokoluokan vanhassa kraatterissa olisi keskuskohouman näkyminen topografiassa epätodennäköistä, eikä se vallankaan olisi tuollainen pieni nyppylä.

Teemu

chilimieli

Tämä asia selvä. :cool:
Täytyypä jatkaa etsintöjä :azn:
Sateliitit realiajassa:
http://www.n2yo.com/whats-up/?c=w

Celestron Astromaster 90 AZ
Skywatcher Skyliner-200P  Parabol Dobson
Canon 600D