järkkärien telekonvertterit kaukoputkien kanssa

Aloittaja Pappis, 19.10.2021, 16:34:52

« edellinen - seuraava »

Pappis

Aihe ansaitsee mielestäni oman aloituksen, vaikka ketjussa https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=19661 sivuttiin jo hieman järkkäri- ja/tai tarvikevalmistajien telekonvertterien käyttöä tähtikuvauksessa, lähinnä manuaalisten linssien (lue: kaukoputkien) kanssa.

Minulla on itselläni Canon EF 1.4x III, jota kokeilin eilen SW MN190 kanssa. Ilman konvertteria kuvaus onnistui hyvin, konvertterin kanssa ei. Kamera antoi virheilmoituksen "Err01" eikä ottanut kuvaa, vaan jumitti kamerarungon (Canon 77D). Tämä on suunniteltua toimintaa ko. konvertterilta kaikkien Canon-runkojen kanssa: Kamera olettaa, että konvertterin takana on yhteensopiva linssi, mutta ei näe tilannetta konvertterin läpi manuaalitarkenteisen linssin kanssa samoin, kuin kamera suoraan ko. kaukoputkeen (manuaalitarkenteiseen linssiin) liitettynä.

Tähän on onneksi keino kiertää tuo rajoitus: https://www.photo.net/discuss/threads/using-ef-extenders-with-non-ef-long-lenses.226160/ Siis, leikataan eristävästä, hieman jäykästä muovista rengas, joka peittää kameran rungon ja telekonvertterin väliset sähköiset kontaktit, jolloin kamera luulee olevansa kiinni manuaalitarkenteisessa optiikassa! Toki välissä on nyt se telekonvertteri, mutta ei sen kameran sitä tarvitse tietää...

Kokeilen tätä kikkaa seuraavilla selkeillä keleillä.

Harmaa Vaeltaja

Tuohan on ihan Canon specifinen juttu, samaa ei välttämättä tapahdu muilla merkeillä. Siis välttämättä, kokeillahan se pitää jokaisen omallaan.

Eikös ne kontaktipinnat voi peittää vaikka ihan normi ohuella teipillä? ainakin Fujissa ja Nikonissa onnistuisi jos tarvitsisi moista tehdä.

Oma merkkini Fuji on vain siitä ikävä, että nuo telekonvertterit ovat vieläkin kalliimpia kuin barlowit, ja niitä ei ole käytettyjen markkinoilla juuri lainkaan, ei ollut ainakaan kun viimeksi tarkistin, joten barlow on parempi ratkaisu.

Ei kenelläkään olisi myydä käytettyä 2" laatubarlovia?   :grin:

Pappis

Muiden merkkien edustajat kertokoot omat kokemuksensa tähän samaan ketjuun.

hm

Aika moneen digijärjestelmään voi soviterenkaan avulla liittää M42-kierteisen optiikan, johon kierteeseen sopivia käytettyjä telejatkeita on edullisesti saatavana. Telejatkeen eteen voi sitten kiertää sovitteen M42-kierteestä T2-kierteeseen, jolloin liittäminen kaukoputkeen onnistuu tukevasti.

Markkinoilta kadonneiden kameramerkkien käytettyjä telejatkeita on saatavan vieläkin edullisemmin. Jos harrastajalla on taito ja mahdollisuus käyttää tarvittavia työkaluja, niin tällaisesta jatkeesta on mahdollista ottaa linssipesä ehjänä irti ja sovittaa se sopivalla väliholkilla T2-kierteiseen loittoputkeen, jonka voi soviterenkaan avulla liittää mihin tahansa järjestelmään.

Allekirjoittaneella on myös muutama polttovälin kaksinkertaistava T2-kierteinen telejatke. Jos joku haluaa moista kokeilla, testata ja kertoa tällä foorumilla tuloksista, niin voin lainata kokeiltavaksi.

Näistä löytyy lisää tietoa sivulla:  http://www.teknofokus.fi/Astro/Uutta.htm

Hannu Määttänen / Teknofokus