Tähtikuvaus > Yleistä asiaa tähtikuvauksesta

Ccd-kennon puhdistus

(1/2) > >>

jmantyla:
Kesällä kuvatessani harjoitusmielessä auringonpilkkuja huomasin, että Auringon pinnalla on "ylimääräisiä" pilkkuja.
Tarkemmassa tutkailussa huomasin, että ne ovatkin digijärkkärin ccd-kennon pinnalle kertyneitä roskia ja pölyhiukkasia.  Niitä näyttää ilmaantuneen kennon pinnalle viime talven aikana kauhea määrä.  Talvella tuli vaihdeltua linssejä ja välirenkaita tiuhaan tahtiin, jolloin vaihto-operaation yhteydessä pölyä on päässyt kennolle, vaikka kuinka yritin varoa.
Miten olette putsanneet ccd-kennon?
Aiheesta on toki juttua digicameranetissä, mutta sen ohjeet ovat sitä sun tätä.
Uskaltaako kennoa harjata esim. Tal-kaukoputkien mukana tulevalla harjalla, joka on tarkoitettu okulaarien puhdistukseen?  Tai soveltuisiko hieman pehmeämpi vesivärisivellin tarkoitukseen?

JM

J.Tuukkanen:
Olen käyttänyt studio kameroissa Sensor Swab järjestelmää, hyvin on toiminut. Kennojen kanssa puuhailtaessa on syytä olla erittäin varovainen,
itse en käyttäisi minkäänlaista "pullasutia".
Myynti Digitarvike Oulussa. http://www.digitarvike.fi/

MarkoM:
Olen käyttänyt Canonin kennon puhdistukseen kumipuhallinta, jollaisia saa mm. Teknofokuksesta ja Digitarvikkeelta. Hyvin on aina lähtenyt.

Sombrero:

--- Lainaus käyttäjältä: J.Tuukkanen - 23-07-2006, 08:32:21 ---Olen käyttänyt studio kameroissa Sensor Swab järjestelmää, hyvin on toiminut. Kennojen kanssa puuhailtaessa on syytä olla erittäin varovainen,
itse en käyttäisi minkäänlaista "pullasutia".
Myynti Digitarvike Oulussa. http://www.digitarvike.fi/

--- Lainaus päättyy ---
Olen samaa mieltä. Kiitos hyvästä linkistä.

Timo-Pekka Metsälä:
Sensor Swabia olen minäkin käyttänyt CCD-kameran kennon puhdistukseen. Digijärkkärin kennoa en ole puhdistanut, vaikka kennolla onkin pölyä tolkuttomasti. Puhdistukseen ei ole ollut tarvetta, koska pöly ei näy kameraobjektiiveilla suurilla aukoilla kuvatessa. Kaukoputken läpi kuvatessa se näkyy, mutta tasoituskuva (flat field) auttaa silloin asiaa.

t. Timo-Pekka

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta