Kertokaahan tietämättömälle

Aloittaja MSS, 30.12.2017, 21:18:19

« edellinen - seuraava »

MSS

En tiedä kaukoputkista oikeastaan mitään, joten ajattelin kysäistä täältä. Olen jäteautonkuljettaja ja ette usko mitä kaikkea ihmiset heittävät menemään. Tällä kertaa kohdalleni osui jätekatokseen jätetty kaukoputki josta liitteenä pari kuvaa. Voisiko joku ystävällisesti kertoa löydöstäni tarkemmin. Putki vaikuttaa päällisin puolin olevan kunnossa, mutta kun yritin katsella sillä kuuta en onnistunut tarkentamaan kuvaa millään. Liekö rikki vai onko vika vain käyttäjässä? Puuttuukohan tuosta jotain tärkeää?

naavis

Puuttuisikohan tuosta okulaari kokonaan?

VP

Joo okulaari puuttuu, se on välttämätön että saat kuvan tarkaksi ihmissilmälle. Okulaarin polttoväli vaikuttaa siihen, miten paljon kaukoputki suurentaa kuvaa. Liika suurennus ei ole hyvästä myöskään, silloin kuva on liian pimeä ja terävyys häviää myös.
Ursan verkkokaupasta kannattanee katsella vaikkapa jokin halvahko Plössl -okulaari (tai pari erilaista) siihen. Suurennus lasketaan jakamalla kaukoputken polttoväli okulaarin polttovälillä. Eli vaikkapa 20mm okulaari tuottaisi putkellasi 35x suurennuksen. Paljon yli 70x suurennuksen en tuolla putkella menisi. Kannattanee konsultoida myyjää ennen jotta tiedät tarkentuuko valitsemasi okulaari kaukoputkellasi tai ainakin sopia vaihtomahdollisuus jos käykin niin ettei putkesi tarkennusvara riitä.

Myöskin tarvitset tietoa millainen okulaari putkeesi sopii fyysisesti. Mittaa kaukoputken okulaaripään (eli se pää minne katsotaan) sisähalkaisija. Käytännössä kokoja on kaksi (1.25" ja 2"), joudut konvertoimaan mitat milleistä tuumiksi. Todennäköisesti tuo sinun putkesi tarkennin on sopiva 1.25" okulaarille, mutta mittaa varmista ennen kuin ostat mitään.

-V

Tane

 Suosittelen okulaarin ohella lisäämään 90 asteen kulmapeilin niin katseleminen on miellyttävämpää ja sitä voi suorittaa tuolla jalustalla ja peili myös oikaisee kuvan ettei ole ylösalaisin. Toki tähtikatselussa se ei niin haittaa miten päin näkyy mutta jos katselee maakohteita kun linssiputket soveltuu oivallisesti siihenkin. Silloin  jo paras olisi kulmaprisma niin kuva on oikein myös sivuttaissuunnassa. Ja pelkkään maakatseluun 45 asteinen kulmaprisma.
Kulmapeilejä ja prismoja on tuuma kokoina; 1,25" ja 2". Kumpi sopii niin riippuu tarkentimen aukon hakaisijasta että onko reilu kolme senttinen vai isompi viisi senttinen.
Celestron C14,

blaatu

Eikös tuo putki olekin tämä!  https://www.astroshop.eu/bresser-junior-telescope-bresser-ac-60-700-junior-az-silver/p,15235

Varmaan putken optiikka hyvin riittää selvään kuun katseluun ja pariin kolmeen lähimpään planeettaan, kunhan se okulaari on jotakuinkin kelvollinen.
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi