Kirjoittaja Aihe: Tasapainotuspulma  (Luettu 838 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa jpaana

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 42
Tasapainotuspulma
« : 09-10-2018, 13:44:24 »
Tullut tässä pähkäiltyä jonkin aikaa ratkaisua, joten ajattelin viimein kysyä raadilta parempia ideoita. Elikäs omistan HEQ5 Pro jalustan joka on etäkäytettävässä observatoriossani mökillä. Jalusta on hihnamodattu ja muutenkin viritelty ja toimiikin ihan hyvin toiselle puolelle taivasta, tällä hetkellä itään, kuvatessa. 8" RC 0.67x reducerilla ja OAG:lla antaa parhaimmillaan noin 0.9" RMS total virhettä, RA ja DE noin 0.6" molemmat. Meridian flipin jälkeen, kun siirrytään lännen puolelle, niin RA alkaa heittää selvästi enemmän ja tekee melko usein noin 4-5" piikkejä. RMS nousee myös jonnekin 1.5" kieppeille ja ylikin RA:ssa, mikä tekee hommasta melko turhaa. Kuorma on tasapainotettu, ei erityisesti east-heavy tai muuta. Painon suhteen liikutaan luultavasti kantavuuden rajoilla, koska kyydissä on myös rigrunner, usb-hubi jne, jotta putkelta tulee vain kaksi piuhaa, virta ja usb, joten piuhojen vedosta ongelma ei johdu. Onko kellään kokemuksia vastaavasta? Ja vielä paremminkin jos on ratkaisuja (muitakin kuin osta järeämpi jalusta :)

Putki tosiaan on noin tunnin ajomatkan päässä kotoa, joten painotuksen muuttaminen kesken kaiken ei oikein onnistu (ellei joku ole keksinyt liikuteltavaa vastapainoa :). Yksi mieleen tullut mahdollinen juttu, joka täytyisi testata, on RA wormin säätäminen uusiksi. Purin jalustan kesällä atomeiksi ja vaihdoin siihen uudet laakerit, mutta säädin sen kuntoon lämpimässä, nyt tuolla tornilla on ollut lämpötila nollan kieppeissä, joten ehkä silläkin on jotain vaikutusta, ainakin siinä tuntui enemmän välystä kuin kotona. Tai sitten vaan kuvaan nyt itään ja käyn tasapainottamassa sen lännen puolelle ja kuvaan siellä olevat kohteet myöhemmin :)
ScopeDome 2M, TS/GSO 8" RC (203mm 1624/1090mm 0.67x redulla), EQ8, Atik 383L+, ASI178MC, ASI120MM-S, SX Lodestar X2, SX USB Wheel, ZWO EAF, Gemini SnapCap

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 5889
  • Einarin astrosivut
Vs: Tasapainotuspulma
« Vastaus #1 : 09-10-2018, 14:55:54 »
Valitettavasti kerroit jo valmiiksi ajatuksesi ja korjausehdotuksesi mitä olin ajatellut  :cheesy:.
Ehkä jos jalusta nyt on tasapainossa niin voisi kokeilla mitä tapahtuu jos on aavistuksen east-heavy.
Tosin kun ollaan jalustan kantokyvyn ylärajoilla niin voi olla että ei auta.
Eli - hommaa EQ6 tai vaihda kevyempään kuvausputkeen  :azn:.
___
Tapio

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2183
Vs: Tasapainotuspulma
« Vastaus #2 : 09-10-2018, 22:17:20 »
Ei olisi mahdollista laittaa lisäpantaa jossa on vastapaino epäsymmetrisille lisälaitteille? Tarkoitan jos ne lisälaitteet, jotka nyt muuttaa tilannetta itä-länsi siirtymässä, olisi tasapainotettuja, ei tulisi muutosta vaikka putki olisi missä tahansa suunnassa. En sitten tiedä mahtuuko putki kääntymään kun siihen laitetaan lisäpaino ja kestääkö kantavuus.