Ongelmia 0.7 Focal Reducerilla Celestron Edge 11" kaukoputken kanssa

Aloittaja anr, 27.10.2017, 21:17:30

« edellinen - seuraava »

anr

Hommasin kesällä 2017 itselleni Celestron Edge 11 putken, joka vaikuttaa mainiolta peliltä. Sain kovan etsimisen jälkeen käsiini 11" Celestron Edgelle tarkoitetun 0.7x reducerin, jollainen lopulta löytyi Amazonin kautta - ilmeisesti joku jemmassa ollut yksilö, kun tavara näytti kaikilta alan yrittäjiltä olevan lopussa eikä toimitusaikoja voitu vahvistaa.
Nyt ihmittelen tuota back fokuksen riittävyyttä. Celestronin omien markkinointimateriaalien mukaan reduceri ei lainkaan muuta back fokusta, vaan siirtää alkuperäisen146mm pelivaran OTA:n takapinnasta sellaisenaan reducerin takapintaan. Muuten hyvä juttu, mutta en millään ole onnistunut puristamaan polttotasoa kuin maksimissaan 120mm:iin. Jos tuolla fokusoinnin säädöllä poistaa reducerin välistä, asettuu polttotaso peräti 250mm päähän OTA:sta.
Tässä yhtälössä on jotain käsittämätöntä. Olenko röpelöinyt Celestroniani osaamattomasti? Onko markkinoilla kelvottomia plagiaatti-reducereita? Onko Celestron mokannut tuon reducerinsa kanssa? Oli miten oli, kiinnostaisi tietää mikä on optimaalinen back focus tämän reducerin kanssa, se kun pelkällä OTA:slla  on tuo 146mm.
Onko kellään kokemusta tai tietoja tähän ongelmaan liittyen?
antti.ritvos@gmail.com

Pappis

Oletko penkonut CloudyNight:in tms. ulkomaisia foorumeita? Epäilisin Googlen löytävän vastaavia ketjuja, jos muillakin on samaa ongelmaa ollut.

einari

Perinteisesti redusereilla on 'oma' backfocus.
Celestronin  sivuilla oli tieto että 0.7x reduserilla se olisi 105mm.
Eli kameran kenno pitäisi olla tällä etäisyydellä reduserista.
___
Tapio

AstroIle

Hei,

Olisiko 146×0.7=102.2. Eli alkuperäinen polttotaso siirtyy 146 mm ja lyhennetty 102 mm?

T.Ile

Tertsi

Manuaalin mukaan backfocus 0.7x reducerin kanssa on 146mm.
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

AstroIle

En tiedä hd edgen toimintaa täysin. Voisiko peilin lukituksella olla vaikutusta (nupit takapaneelissa).
Super astrogurulla JP Metsävainiolla on sama setuppi, jos hän sattuu katsomaan keskustelua, niin tietoa löytyy.

T.Ile

einari

Katsoinkin 8" EdgeHD:n  backfocuksen  (jolla siis 105mm) - 11":lla se onkin 146mm.
___
Tapio

anr

Tässä tilannepäivitys nyt, kun ongelma on lopulta ratkennut. Osoittautui, että ongelman juurisyy oli itse kaukoputkessa. Kyseessä ei ollut mikään pieni säätö, vaan tehdas vaihtoi lopulta koko OTA-paketin uuteen. Nyt kaikki toimii niinkuin pitääkin. Celestron hoiti mallikkaasti oman osuutensa reklamaatiosta, mutta erityiskiitoksen ansaitsee Astro Sweden. Vaikka Focal Reducer oli hankittu Amazonin kautta ja vain OTA Astro Swedeniltä, otti tuo tukkuri aloitteellisesti vastuun koko paketin toiminnasta ja selvitti englantilaisen huoltopisteen kautta syntipukin - joka oli siis OTA. Voin suositella Astro Swedeniä (Patrick Woitala), kun joku miettii hankintakanavaa jollekin riskipitoisemmalle kapineelle.

Antti Ritvos

einari

Kiinnostaisi kuulla mikä vika siinä OTAssa loppujen lopuksi oli.
Patrick Woitala - tämä kaverihan oli Teleskop-Service:ssä.
Vai onko tuo nyt TS:n 'haaraliike'?
___
Tapio

mmu

Re. Mikä mahtoi olla pukessa vikana, jumittiko fokuseri? Olisi kiva tietää syy, koska yleensä SCT:ssa takapäätä riittää muutama metri?

anr

Tässä joitakin vastauksia:

Astrosweden on ruotsalainen osakeyhtiö, ei minkään yrityksen sivuliike. Toimitusjohtajalla ja hallituksen puheenjohtajalla on ruotsaialiset nimet. Yrityksen perustietola oheisessa linkissä. http://www.largestcompanies.fi/yritys/Astro-Sweden-AB-1139369. Patrik Woitala on vastuussa tähtitavarasta, puhuu sujuvaa ruotsia puhelimessa ja vaikuttaa tuntevan tekniikkaa pintaa syvemmältä.

Ydinongelmasta en saanut mitään sen tarkempaaerittelyä, vain uuden OTA:n. Ongelman oire ilmeni siten, että FR asennettuna eivät tarkennusnupin kierrokset riittäneet. Toppi tuli vastaan noin 1 kilometrin päässä olevilla kohteilla, siitä pääsi helposti aina noin 10 metrin tarkennusetäisyyteen. Jotain oli siis perustavalla tavalla pielessä, vaikkei sitä huomannutkaan ilman FR:n asennusta. Vika ei kuitenkaan ollut FR:ssä, sillä FR:ää vaihtamalla ei mikään muuttunut.

Antti