Foukusointinappulan tarkkuus

Aloittaja jaava, 17.10.2007, 15:07:14

« edellinen - seuraava »

jaava

Nyt kun mulla on auki tuo Maksutovi, niin mittasin paljonko peili liikkuu fokusointiruuvia kierrettäessä.

Ruuvia voi pyörittää 26 kertaa koko kierroksen, jolloin peili tekee 20mm liikkeen. Tästä tulee neljäsosakierrosta kohti 192,3um.

Valon aallonpituuteen suhteutettuna se vaikuttaa paljoljolta (näkyvän valon allonpituus luokkaa 0,4 - 0,6um), mutta eihän fokusointi siihen liitykään. Vaan siihen missä kulmassa samaan pisteeseen tulevat valonsäteet saapuvat: Jos kaikki tulee hyvin pienessä kulmassa, jolloin ei fokuksella ole juuri väliä (vanhan kokakolakamerat), tai sitten isosta aukosta jolloin fokus on hyvin tarkka.

Kun mun maksutovissa systeemin polttoväli on 1500mm ja aukko 127mm, niin onko fokusnupin karkeus liian iso (192,3um 1/4kierros), vai tarvitaan hienofokus lisäksi.

JV


If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Vesa Kankare

Nopeella googlettamisella löytyi seuraavanlainen kaava kriittisen fokuksen alueelle:

critical focus zone in microns = 2.2 x (f ratio)^2

Eli sun tapauksessasi pyöreesti 300um, joten riittää hienosti.



Vesku
www.vkastronomy.com

hm

Maksutov-rakenteessa, jossa tarkennus tapahtuu pääpeiliä siirtämällä, fokuspiste liikkuu pääpeilin siirtymään nähden moninkertaisen matkan. Jos pääpeiliä siirretään millin verran on fokuksen siirtymä tyypillisesti luokkaa 5-10 mm. Tämä pitää ottaa myös huomioon tarkennuslaitteen laatuisuutta arvioitaessa.

Kysyjän tarkennusruuvina saattaa olla merentakaisella mittayksiköllä tehty ruuvi, jossa 32 kierrettä tuumalla. Okulaaria ulospäin vetämällä ja tarkennuskierroksia laskemalla voi siirtymäsuhteista saada hyvän mielikuvan.

Masutov- ja SC -rakenteissa systeemin polttoväli muuttuu voimakkaasti peilien keskinäisten etäisyyksien muuttuessa. Tästä johtuen mitään tarkkoja taivaankohteiden mittauksia ei ole syytä yrittää ilman systeemin kalibrointia.

Hyvälaatuisessa maksutovissa näkökenttään keskitetyn kohteen kuva katoaa fokusoitaessa kauniisti paikkansa säilyttäen. Ääripäähän kiertämisen jälkeen fokusointia takaisin kelattaessa kohde palaa alkuperäiseen paikkaansa. Tavanomaisessa maksutovissa tähti hoippuu spiraalirataa fokusoinnin myötä. Tarkennussuuntaa muutettaessa tapahtuva kuvan nytkähdys kertoo myös rakenteen laadusta.

Hannu Määttänen

jaava

Elikäs, jos tuohon Syntan tuotteeseen haluaa laittaa automaattifokuksen, niin sitä ei välttämättä saa kunnolla toimimaan ohjaamalla suoraan omaa fokusnappulaa.

Onkohan kenelläkään tiedossa  lisätarvikefokusereita omin kokemuksin, mieluusti suoraan moottoroituja, jotka sopisivat Skywatcher 127:n perään.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.