EPSC 2017: Gaia-GOSA, Gaian asteroidiohjelma

Aloittaja VeikkoM, 17.12.2017, 18:47:57

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Jatkan viime syyskuun EPSC 2017 -konferenssin antien purkua.

Gaia-GOSA (Gaia - Groundbased Observational Service for Asteroids) tarjoaa mielenkiintoisia ja helppojakin kohteita asteroidien valokäyrien mittaamisesta kiinnostuneille.

Paitsi, että Gaia-satelliitin tarkoitus on mitata miljardin tähden paikat, siinä sivussa se havaitsee yli 300 000 asteroidia, kutakin noin 60-70 kertaa viisivuotisen mission aikana noin 0,01 mag mittaustarkkuudella.  Tavoitteena on 10 000 uutta 3D-mallia asteroideista.

Gaia mittaa tarkkoja, mutta yksittäisiä mittauspisteitä asteroidien kirkkauksista. Se kiinnittää siis valokäyrän yksittäisiä pisteitä hyvinkin tarkasti, muttei mittaa valokäyrää koko pyörähdysjaksolta. Tähän tarvitaan havaitsijoiden apua.

Gaia-GOSA:n sivusto tarjoaa havaitsijoille suosituksia havaittavista kohteista. Osa näistä on suhteellisen kirkkaitakin. 

Sivustolla on "Gaia status", joka kertoo reaaliajassa, mitä kohdetta satelliitti on juuri nyt mittaamassa.

Gaia-GOSA löytyy osoitteesta http://www.gaiagosa.eu/

Havaintojen tarkkuusvaatimukset ovat kohtuullisen korkeita, mutta harrastajien saavutettavissa. Sivustolla annetaan aika tarkka mittaus- ja käsittelyproseduuri sivulla "Guide". "Observation planner" auttaa puolestaan oman havainto-ohjelman suunnittelussa.

Kaiken kaikkiaan sivusto on hyvin selkeä ja informatiivinen.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

VeikkoM

Unohtui vielä mainita, että Gaia-GOSA:n sivustolla on havaitsijayhteisölle foorumi, vaikkakaan ei kovin aktiivinen.

Lisäksi sivusto antaa varoituksia tulevista kiinnostavista asteroidien tähdenpeitoista.   Näiden havainnoilla on iso merkitys asteroidien muodon selvityksessä.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

einari

Laitetaan nyt tännekin tietoa omasta ensihavainnosta - jospa se rohkaisisi muitakin kuvaamaan vaikka kausi alkaakin olla lopussa.

Kuvasin huhtikuun alkupuolella 402 Chloe-asterodia josta oli pyyntö Gaia-GOSA-sivustolla.
Havaintoni näkyy Gaia-GOSA:n havaintosivulla mutta havaintojani ei vielä ole käsitelty.
Niinpä värkkäsin havainnoista oman käyrän ja laitoin sen Taivaanvahtiin.
___
Tapio