Kirjoittaja Aihe: erikoisempia kohteita Kuun pinnalla  (Luettu 1031 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pappis

  • Galaksijoukko
  • ****
  • Viestejä: 572
erikoisempia kohteita Kuun pinnalla
« : 01-02-2018, 17:59:02 »
Törmäsin mielenkiintoiseen sivustoon etsiessäni tietoja Kuun pinnalla ajoittain näkyvästä X-kirjaimesta (optinen ilmiö): http://the-moon.wikispaces.com/. Tämä on lienee teille konkareille tutumpi jo ennestään.

Sivuston alla se mielenkiintoisimmat sivut ovat omasta mielestäni http://the-moon.wikispaces.com/Special+Features+Lists ja erityisesti http://the-moon.wikispaces.com/clair-obscur, mistä löytyi myös tuo ajoin nähtävä X-kirjain. Kyse on siis optisista ilmiöistä, jotka syntyvät Auringon valon paistaessa sopivasti Kuun pinnalle. Käsittääkseni  näitä nähdään pääasiassa Kuun päivän ja yön rajavyöhykkeen tuntumassa.

Sivulla on myös jonkinlainen kuuhullujen TOP-100 kohdelistaus: http://the-moon.wikispaces.com/Lunar+100

Löysin myös CN:stä ketjun, jossa on laskettu näitä X:n näkymisajankohtia tälle kalenterivuodelle: https://www.cloudynights.com/topic/598806-2018-lunar-x-predictions/

Onko kukaan suomalaisista harrastanut näiden erikoisuuksien metsästystä?

PS: Mietin aloituksen laittamista myös tuonne Yksityiskohtia Kuusta -osioon. Tänne sen nyt kuitenkin laitoin, ja ylläpito siirtäköön jos katsoo aiheelliseksi.
t. Jarkko

Taivaanvahti: https://www.taivaanvahti.fi/observations/byUser/8364/pics
AstroBin: http://www.astrobin.com/users/JKLaukkanen/
Flickr: https://www.flickr.com/photos/152540518@N08/

Celestron C6N & CG5, ES 2x FE, Baader Scopos & Eudiascopic, Baader & Astronomik suotimia

Poissa T. Öhman

  • Ryhmäaktiivit
  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 152
    • Hieman Kuusta
Vs: erikoisempia kohteita Kuun pinnalla
« Vastaus #1 : 05-02-2018, 22:15:47 »
Onko kukaan suomalaisista harrastanut näiden erikoisuuksien metsästystä?
Kuulan Jari ainakin. X:stä on täälläkin (vai liekö Vahdin puolella, en muista) näkynyt kuvia useammalta kuvaajalta. Larrieun pato oli joku aika sitten Kuukohteita pintaa syvemmältä -äänestyksessä mukana, muttei pärjännyt. Eikö O'Neillin sillastakin joskus ollut jotain kuvaa, vai muistelenko ihan omiani? Mutta joo, Moon Wiki on mun mielestäni kuuharrastajan ykkössivusto, armottoman sekava vain. Eikä tietenkään aina kaikilta osiltaan aivan täysin luotettava, vaikka pääsääntöisesti luotettavuudessa kyllä päihittää useimmat ammattilaissivustot.

Teemu