Kirjoittaja Aihe: Kuvausta f/2.8 lainakaukoputkella (10" BorenSimon Power-Newton)  (Luettu 510 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

  • Multiversumi
  • ******
  • Viestejä: 6689
    • Valoa ja varjoja
Mietin hiukan kuinka alan käsittelmään tätä aihetta ja päädyin lopulta kirjoittamaan uuden aiheen tänne foorumille  :wink:

Kuvausprojektin kehitysvaiheet lyhyesti tähän alle:
* Kaipailin TMB 152/1200 LZOS Triplet APO:n rinnalle hiukan valovoimaisempaa kuvausputkea (nykyinen TMB-yhdistelmä on siis 6" f/6 linssiputki Riccardi 0.75x lyhentimellä), mikä tekee optisesti vallan huikean terävää kuvalaatua (link). Mutta kun se on f/6, niin se ei ole ihan optimi työkalu himmeiden sumuhöttöjen metsästykseen LRGB loppukuviksi (ks. link).
* Lisäksi tuollainen suuri 6" linssiputki TMB:n klassikkomuodossa/laadussa profiloituu käytössä lähinnä erinomaiseksi visuaaliputkeksi, jonka läpi havaitaan yötaivasta ihan paljain silmin erilaisilla suurennuksilla. Tuli hiukan sellainen fiilis että hukkaan hyvän putken vain kuvaamalla sen läpi :tongue:

Lopputulema lyhyestä mietinnästä oli sitten sellainen, että sovimme yhteystuumin Murtsin kanssa hänen 10" Boren-Simon Power-Newton kuvausputken lainasta tänne Hyvinkäälle, koska kyseinen putki on hiukan tarpeeton miehen tulevan talven elämänkuvioissa. Ja jäihän hänelle käyttöönsä ATM kuvausputki 6" f/2.8 muodossa. Tässä on samalla ajatuksena kuvausdatan jakamista Kiiminki/Hyvinkää -akselilla, koska pitäähän putken lainaamisesta maksaa vuokraakin.  :wink: Kun saan tämän setupin kuvauskuntoon, sitten katsotaan kuinka esim. loppukuvan luminanssin kuvaaminen Hyvinkäällä 10" f/2.8 BSPN-putkella sujuu, kun loppukuvan RGB(Ha) värit otetaan mukaan Kiimingistä 6" f/2.8 putkella kuvattuina. Maksan siis kuvausputkeni vuokraa Artolle Kiiminkiin paikallisesti kuvatuillla raakakuvillani ja nyt miehellä on käytössään etäkuvausputki täältä "etelästä"  :grin: Eräänlainen win-win tilanne kummallekin, koska saan paljon kokemusta f/2.8 valovoimaisella putkella kuvaamisesta.

Käytännön asioita:
Jotta käyttämälleni AP 1200 GTO jalustalle saadaan kiinni kaksi kaukoputkea, niin sinne piti väsätä rinnakkaissatula. Tuosta asiasta tarkemmin tässä jalustaketjussa: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15555.msg168307#msg168307
Kirjoittelen sinne tasapainotuksesta asiaa, kun se on ihan selvästi jalusta-asiaa. Sitten teen lyhyen ketjun ATM-lokeroon 3.5" FeatherTouch fokkarin moottorifokuksen sovittamisesta 2" FeaherTouch fokkariin (ei ollut ihan Plug'n'Play viritys, mutta tulipa tehtyä). Linkki tänne: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18128

Toisaalta päädyin mietinnässäni myös siihen, että tein kokonaan uuden kansion tuolle Boren-Simon Power-Newton asialle omaan kuvagalleriaani:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/BorenSimon_F2_8_scope/
Tämä lainaputki on näet ensikosketukseni ASA 0.73x korjaimeen ja tuollaiseen BSPN-putkeen, joten räväytetään tästä aiheesta vähitellen paisuva f/2.8 ASA kokemusketju foorumikansan iloksi.
Alkuun lienee parasta lisätä kuvat tuosta 6" TMB linssiputki + 10" f/2.8 BSPN rinnakkais-setupista heti pystyksen jälkeen. Eikös tuo olekin melko tasapainoisen näköinen kuvauskokoonpano?

{alt}

{alt}

(Valkosipulisato oli ihan hyvä viereisellä kasvimaalla, joten ne kuivuvat tuossa lattialla hetken aikaa.)

{alt}

{alt}

{alt}


ToDo-listalle tehtävää tässä vaiheessa:
#1 Selvitetään oikea backfokus-etäisyys ASA-korjaimen ja QSI583ws kameran kennon väliin. Perimätiedon mukaan 65-66mm olisi oikea etäisyys, mutta käytäntö kertoo tuon...

{alt}

#2 Tehdään jalustalle ja kuvaussysteemille lukuisat alkutoimet sen jälkeen kun kalustoa on muutettu. Napasuuntaus kuntoon, PEC-korjaus uusiksi jalustaan PEM Prolla, moottorifokkarin uudelleen opettaminen eri ohjelmille jne.

#3 Tutkitaan f/2.8 BSPN- kuvausputken kollimointia tarkemmin. Huhupuheet kertovat, että tuo olisi kranttu kaikille taipumille yms. mekaanisille ongelmille. Tutkittiin jo tätä asiaa Murtsin kanssa, kun mies oli täällä luovuttamassa putkea. Opin CatsEye kollimoinnista sen verran, että pääsen hyvin alkuun sen kanssa, mutta käytännön kokemukset tähtitaivaan alta puuttuvat. Tässä vaiheessa tiedetään, että kuvausputkesta löytyy jo tehdyistä vahvistuksista huolimatta pientä taipumaa, mikä näkyy CatsEye kollimoinnissa ja jonka syy pitää selvittää. Ei ole esteenä kuvaamiselle, mutta on pieni haaste  :rolleyes:

Tästä se lähtee...
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

  • Multiversumi
  • ******
  • Viestejä: 6689
    • Valoa ja varjoja
Oli selkeää, jotta sain kuvattua muutamia testikuvia tuolla f/2.8 systeemillä.
Ja oikeassa ovat huhupuheet, tarkkaa kollimointia tuo mokoma kaipaa yli kaiken (ja tukevaa mekaniikkaa pitämään optiikan paikallaan, kun putki liikkuu ympäri taivasta)  :rolleyes:

Täältä löytyvät testikuvat, kun pyörittelin putkea ympäriinsä:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/BorenSimon_F2_8_scope/Collimation/
Kyllä tuolla kuvaamaan pääsee, mutta kun tiedän, että olen vielä kaukana putkelle mahdollisesta oikein tarkasta kollimoinnista, niin sekös korpeaa entistä RCT-miestä... :grin:
- Timo Inkinen